kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Piyasadan dolar fışkırdı


Hazine'nin 500 milyon dolarlık satış yapacağını duyurduğu 1 yıl vadeli euro ve dolar cinsi tahvil ihracına 2 milyar dolar teklif geldi
Ekonomi yönetimi programda revizyon için düğmeye basarken, Arjantin'in yurtdışında yarattığı olumsuz etki nedeniyle dışarıdan borçlanmanın zor olacağını anlayan Hazine dün iç piyasada döviz ihalesi açtı. Hazine 6 ayda bir yüzde 4 faiz kupon ödemeli dolar ve euro cinsinden 1 yıl vadeli tahvil ihalesinde 500 milyon dolarlık net satış rakamının geçmeyeceğini açıkladığı halde karşısında 2 milyar 86 milyon dolarlık teklif buldu.

Hazine, iskontolu olduğu için net getirisi yüzde 12'yi bulan tahvillerden 377 milyon dolar ve 140 milyon euroluk satış yaptı. İhraç edilen senetlerin ilk kupon ödemesinin 25 Ocak 2002 tarihinde yapılacağı bildirildi.

Bankacılar döviz tahvillerine gelen 2 milyar doların üzerindeki talebin nedenini şöyle açıkladılar:

"Sıcak para politikası bitince, bankaların döviz ihtiyacı azaldı. Ancak bu sırada güven bunalımı nedeniyle TL'den döviz mevduata da kayış yaşandı. Şu anda bankaların "kulaklarından dolar fışkırıyor". Mevduat faizleri brüt olarak yüzde 8'lere kadar indi. Bankalararası piyasada ancak yüzde 4-5'ten bu para plase ediliyor. Bu nedenle Hazine'nin yüzde 12'lik net getirisi kaçırılmaz bir fırsat olarak görüldü."

Garanti Bankası Ekonomisti Sertan Kargın, TL'yi cazip kılmak üzere alınan önlemlerin algılanmasının bir gün içerisinde olamayacağını belirterek, "Dünkü tahvil satışına bakıldığında piyasanın halen devlete borç vermek istediği ortaya çıkıyor. Yüzde 12 getiriyi beğenen bankalar ve bireysel yatırımcılar büyük talep gösterdiler" dedi.

DOLAR VE FAİZ GEVŞEMEDİ
Ancak gerek önceki gün TL'yi cazip kılacağı öngörülen düzenlemeler gerekse dünkü satış, dolar ve bono faizlerinde çok fazla bir gevşeme yaratmadı. Sabah saatlerinde 1 milyon 315 bin liraya gerileyen dolar öğleden sonra bir miktar yükseldi. Merkez Bankası kapanış kuru ise 1 milyon 325 bin liradan geçti. Bu arada Merkez Bankası'nın 100 milyon dolarlık döviz satış ihalesinin yanı sıra, döviz interbankında da bir miktar satış yaparak doların kontrolünü elden bırakmadığı ifade ediliyor.

Bono piyasasında ise Hazine'nin döviz ihalesi sonrasında hacimsiz kâr satışları gözlendi. 6 Mart 2002 vadeli kağıtlarda bileşik faiz 94.93 olurken, en son ihaleye çıkan 24 Ekim 2001 vadeli kağıtları bileşik faizi yüzde 91.45'ten kapandı. Sonuçta bono faizlerinde de gevşeme yaşanmaması piyasada halen beklentilerin olduğunu gösterdi.

Hazine borçlanma politikasını değiştirdi
Hazine Müsteşarlığı, Ağustos ayından itibaren borçlanma politikalarında değişikliğe gidecek. Hazine Müsteşarlığı'nın internet sitesinde, bir süre günün koşullarına bağlı olarak, daha esnek bir yapı arzeden bir borçlanma stratejisi uygulayacağı belirtilirken, bu kapsamda aylık borçlanma programı yayınlanması uygulamasına ara verileceği duyuruldu. Duyuruda, ihalelerin eskiden olduğu gibi salı günleri yapılması esas olmakla birlikte, diğer günlerde de ihaleye çıkılabileceği belirtilirken, ''İhalenin koşulları en az bir gün önceden kamuoyuna duyurulacaktır'' denildi. Her ay sonunda, takip eden ayın günlük iç borç ödemelerinin ilan edilmeye devam edileceğinin bildirildiği duyuruda, referans faizi ihalelerinin tarihi ve ihraç edilecek miktarın, her ay sonunda açıklanacağı da kaydedildi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır