kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sıradışı lider


Coca Cola'nın genel müdürlüğünden Meksika Devlet Başkanlığı'na seçilen Vicente Fox, 8 ayda 70 yıllık tek parti döneminin izlerini sildi.
Kovboy çizmeleri ve sıradışı tavırlarıyla halkın gönlünde taht kurdu

Vicente Fox 58 yıl önce Meksika'nın orta bölgelerinde yoksul bir köyde dünyaya geldiğinde iktidarda Kurumsal Devrimci Parti (PRI) vardı. Başkent Mexico City'de işletme eğitimini tamamladı, Coca Cola'nın genel müdürlüğüne yükseldi, PRI yine iktidardaydı. 71 yıldır tek parti iktidarı ile yönetilen ülkede hiçbir şey değişmiyordu. Halk bundan fena halde bunalmıştı ama bu tekdüze gidişi değiştirecek bir insan çıkaramamıştı.

MEKSİKA'NIN KOVBOYU
Fakat geçen yıl Temmuz ayında Meksika'da her şey değişti. Devlet Başkanlığı seçimlerinde Ulusal Hareket Partisi iktidardaki PRI'nın karşısına Vicente Fox adlı bir aday çıkardı. Fox ülkenin şimdiye kadar gördüğü liderlerden çok farklıydı. Üzerinde adının baş harfleri bulunan deri kovboy çizmeleriyle vahşi batıdan gelen bir Texaslı'yı andırıyordu. Duldu ve evlat edindiği 4 çocuğu vardı. Meksika'nın en uzun boylu politikacısı olarak diğer adaylara tepeden bakıyordu. PRI'nın adayı Francisco Labastida'ya "Bücür" diye sesleniyor, Labastida adını sözcük oyunları yaparak İspanyolca'da travesti anlamına gelen Vestida'ya bile çevirip kullanmaktan çekinmiyordu.

ÇOCUK GİBİ SABIRSIZ
PRI iktidarında yaşanan yolsuzluklardan, adaletsizliklerden bunalan Meksika halkı bu yeni lideri çok sevdi. Yüzde 46 oy alan Fox dünyanın en uzun süre iktidarda kalan hükümetini devirerek Aralık ayında başkanlık koltuğuna oturdu. Seçim kampanyasında değişim sözü veren Fox bu değişimi gerçekleştirme konusunda bir çocuk kadar sabırsızdı. Kendisini yeni Meksika devriminin lideri olarak gören Fox iktidara gelir gelmez harekete geçti.

GERİLLALARLA PAZARLIK
Fox kendisine ilk hedefler olarak şunları belirledi: ABD'yle sınırların kaldırılması, yoksulluğun ortadan kaldırılması, yabancı yatırımın iki katına çıkarılması, eğitim düzeyinin artırılması, yasaların değiştirilerek uyuşturucu trafiğinin ortadan kaldırılması...

Fakat daha önemlisi toplumsal barışın elde edilmesiydi. 10 milyon yerlinin yaşam koşullarının düzeltilmesi için ayaklanan Zapatistalar'la masaya oturan ilk lider oldu. Efsanevi komutanları Marcos önderliğindeki Zapatistalar'ın Mart ayında Chiapas eyaletinden başlayan ve başkent Mexico City'de sona eren 15 günlük yürüyüşüne müdahale etmeyen Fox, Marcos'la pazarlık masasına oturdu ve yerlilerin haklarının tanınmasından yana olduğunu açıkladı. Zapatistalar, Kızılderililer'in yoğun olarak yaşadığı Chiapas eyaletindeki asker sayısının azaltılmasını, hapishanelerdeki siyasi mahkumların salıverilmesini ve yerli halkın haklarının garanti altına alınmasını talep ediyordu.

2 BİN FABRİKAYA VERGİ CEZASI KESTİ
Gümrüklerdekİ üst düzey yönetimin neredeyse tamamı, yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle görevden alındı. Ekonomi Bakanlığı yasadışı çalışan ve vergisini ödemeyen 2 bin fabrika tespit etti. Bunlardan 1900'ü kısa sürede kapatıldı ve lisansları ellerinden alındı. Güvenlik güçlerinin uyuşturucu ve insan kaçakçılarıyla el ele çalıştığını gören Fox, ABD'ye başvurarak Amerikan istihbarat birimlerinin ve polislerinin Meksika polisini adam etmesini istedi. Bu çabalar kısa sürede semeresini verdi ve Meksika'daki yoksulluk içindeki insanların gelirleri kısa sürede yüzde 30 artış gösterdi.

Head Hunter'larla anlaştı, kabineye bakan topladı
İlk iş olarak Los Angeles merkezli bir insan kaynakları şirketi olan Korn/Ferry International'a başvurarak, "Ben bu ülkeyi de şirket gibi yönetirim. Bana ülke yönetiminde görev alacak parlak ve zeki 100 insan bulun" dedi. Bu iş için 500 bin dolar alan Korn/Ferry International, 43 ülkedeki 70 bürosunu harekete geçirdi. İnsan Kaynakları şirketlerinin yanı sıra Fox Meksika halkına da hükümetinde görev alması için çağrıda bulundu. Aradığı özellikleri şöyle sıralıyordu: Bir şirkette önemli pozisyona gelmiş olmak, iki dil bilmek, en az 100 kişiyi yönetmiş olmak, Meksika sevgisi, ve sonuca gitme becerisi... Bu çağrıya yüzlerce qcevap geldi. Böylece tamamı başarılı yöneticilerden oluşan 11 kişilik teknokratlar hükümeti kuruldu.

"Önerilerinizi yazın" dedi, onbinlerce mektup aldı
Fox'un göreve gelir gelmez ilk işi 100 milyon Meksikalı'ya çağrıda bulunarak hükümeti ve politikaları konusunda görüşlerini bildirmelerini istemek oldu. Bu alışılmadık istek halktan beklenmedik bir karşılık gördü. Mektuplarla, telefonlarla, e-maillerle hükümete öneri yağmaya başladı. Halktan, şirketlerden ve kamu görevlilerinden binlerce öneri geldi. Fox'un sadece sosyal güvenlik danışmanına 1 ay içerisinde 6 binden fazla öneri geldi. Daha da beklenmedik olan, Fox hükümetinin bu önerileri teker teker değerlendirmesiydi. Yararlı bulunan öneriler hükümet programında yer aldı ve uygulanmaya başlandı.

Gates ve Buffet'a gidip "Bize yatırım yapın" dedi
Fox ülkenin düze çıkması için gereken yabancı sermayeyi ülkeye çekebilmek için gereken her şeyi yapıyor. Hatta bu amaçla ABD'ye gidip işadamlarına bizzat sunumlar bile gerçekleştiriyor. Fox bu ayın başında ABD'de dünyanın en zengin iki adamıyla birlikteydi: Microsoft'un sahibi Bill Gates ve Warren Buffet. Gates ve Buffet'le kahvaltıda bir araya gelen ve samimi bir ortamda görüşen Fox, Meksika'nın yatırımcılara sunduğu olanakları anlatarak her ikisini de oldukça etkiledi. Ardından da 4 kenti kapsayan bir ABD turuna çıktı ve Walt Disney, Fox televizyonu yöneticileriyle görüşerek, konferanslar vererek destek istedi.

'ABD'li işçi 60 dolar alırken benimki neden 5 dolar alsın?'
"ABD'Lİ bir işçi günde 60 dolar kazanırken benim ülkemde günlük ücret 5 dolar olduğu sürece yasadışı göç sona ermez, ABD de rahat edemez" diyen Fox, halkın yüzde 40'ının sefalet sınırının altında yaşadığı Meksika'daki gelir düzeyinin yükselmesinin, işsizliğin azalmasının ABD'nin kendi çıkarına olduğunu hatırlatıyor. Portekiz, Yunanistan, ve İrlanda'nın Avrupa Birliği'yle işbirliği yaparak düze çıktığını söyleyen Fox'un hedefi ABD ile AB benzeri, sınırları ortadan kaldıran bir ortaklık yapmak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır