kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tembel köpekleri n'apmalı?


Kedilerin egzersiz sevdiği söylenemez. Ama ya köpekler? En tembeli bile iflah olur
Hayvanların da bizim gibi egzersize ihtiyacı var. Evde oturup durmaktan kilo alanlar, yanlış beslenme kurbanı olanlar, stresten mustarip olanlar; hepsinin, özellikle kalp sağlıkları için iyi bir uyku kadar koşmaya, oynamaya gereksinimleri var.

Köpeğiyle jogging yapanlara lafımız yok. Köpeğini eğitime yollayanlara da. Ama köpeğiniz kadar cüzdanınız da zayıflamaya başladıysa... Ya da köpek koşacak diye siz helak oluyorsanız...

Neyse ki yükte hafif olduğu kadar pahada da ucuz antrenman önerilerimiz mevcut. İlk olarak köpeğinize -hele bu sıcaklarda- düşük kalorili mama vermekle işe başlayın. Hayvan kendini ağır hissetmesin. Günde ikiden fazla da öğün yemesin.

DALMAÇYALI KOŞMAK İSTER
Sonra günde en az 15 dakikanızı onunla birlikte egzersize ayırın. Uzmanlar "Her köpeğin cinsine göre egzersize ihtiyacı var" diyor. "Hele büyük köpekler öyle miskin miskin oturmaya hiç gelmez. Hayvana yazık edersiniz. Görevi yakalamak olan bir Golden Retriever düşünebiliyor musunuz, hiç hayatında top yakalamamış?"

Bazı durumlarda egzersizin zihinsel faydaları da olabiliyor. Örneğin bir Dalmaçyalı'yı bütün gün evde tutarsanız, eve geldiğinizde karşılaşacağınız manzara hiç hoş olmayacaktır. Terliklerinizi yemiş, koltuklarınızı paralamıştır. Ama n'apsın; bir Dalmaçyalı, sizi daima lider olarak görür. Bütün pozitif enerjisini size yönlendirir. Oysa siz onun bütün oyun tekliflerini geri çevirdiniz.

Bilmeniz gereken şey; Dalmaçyalılar'ın 1800'lü yıllarda araba çekmekte kullanıldığı. Bu yüzden birlikte bisiklete binmek, koşmak için bir Dalmaçyalı'dan iyi bir arkadaş bulamazsınız.

Egzersiz tüyoları
* Yavaş başlayın, öyle birden abartmayın. Mesela mahallede 15 dakikalık yürüyüşle başlamak ideal.

* Köpekler sizden çok terler. O yüzden hızı bırakın köpeğiniz tuttursun. Yorulduysa, siz de durun.

* Köpeğiniz için yanınıza su almayı unutmayın. Büyük köpekler zaten su mataralarını boyunlarında da taşıyabilir. f

* Arada bir köpeğin patilerini kontrol edin. Kumda ya da çimende koşturun. Asfalt pençeleri için çok serttir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır