kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hazine borçlarını çevirebilecek güçte


Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, IMF ve Dünya Bankası ile yaşanan gergin günlerin ardından 3.2 milyar dolarlık kaynağın serbest bırakılma kararı alınır alınmaz basının karşısına çıktı.
Arjantin'de başlayan ve Türkiye'ye de sıçrama eğilimi gösteren "borç ödeyememe" tartışmalarına son noktayı koyan Öztrak, ana başlıklarla şunları söyledi.

*Borcumuzu öderiz: Bugün itibariyle Hazine'nin borcu 92 katrilyon lira. Kamuya olan borçlar 62.2 katrilyon lira. Bu tutar içinde kamu ve fon bankalarındaki Hazine kağıtları ise 35 katrilyon liradır. Ama en önemlisi piyasaya olan borcumuz geçen sene sonunda 25 katrilyon lira iken 29.9 katrilyon liraya çıkmıştır. Dolayısıyla çevrilemez dediğimiz ya da çevrilemez kuşkusu yaratan borç stokunun önemli bir kısmı kamu kesimi üzerindedir.

*MB'nin Etkinliği: Geçen programda bir kolu bağlı olarak ringe çıkarılan Merkez Bankası, bu programda artık her iki kolunu da kullanabilir duruma geldi.

* Bankacılık Reformu: Hiçbir ülkenin kolay kolay göze alamayabileceği bir bankacılık reformunun gerçekleştirildi. BDDK'nın özel bankalar kesiminde de yaptığı operasyonlarla bankacılık sisteminin krizlere dayanıklılığı gelişti.

*Yüksek Faizlerin Borçlara Oranı: Bizim yüzde 90'ın üzerinde faizlerle borçlandığımız tutarlar, toplam borçlanma tutarları içinde oldukça düşük bir meblağdır. Bu yıl için öngördüğümüz 2.5 milyar dolarlık borçlanmanın 700 milyon dolarlık kısmını yılbaşında yapmıştık, geri kalan kısmı ise yıl sonuna doğru gerçekleştireceğiz. Arjantin sorunu, bizim borçlanma maliyetlerimize olumsuz yansıyabilir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır