kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tek Arjantin değil herkes ağlayacak


Uzmanlar, Arjantin'de yaşanan sıkıntıların Brezilya ve Türkiye'ye bulaşması halinde ortaya çıkacak asıl krizin adını koydu: Mükemmel felaket
Arjantin'de yaşanan ekonomik kriz Güney Amerika ülkelerini olduğu gibi dünyayı da tehdit etmeye başladı. Dünya piyasalarında krizin yayılıp yayılmayacağı konusunda hergün yeni spekülasyonlar yapılıyor. Uzmanlar özellikle yeni gelişmekte olan ülkelerin bu süreç içerisinde çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuyor. Arjantin'in komşusu olan Brezilya ve Şili, krizin etkilerini en yoğun yaşayan ülkelerin başında geliyor. Ayrıca yabancı yatırımcıların gözbebeği konumunda bulunan Meksika da kriz havasını piyasalarında hissetmeye başladı. Tüm bu tabloya resesyon endişesi ile yaşayan ABD de eklenince sorun çok daha tehdit edici hale geliyor.

Fakat kriz senaryoları bununla da sınırlı değil. IMF ile son bir yıl içerisinde üçüncü anlaşmasını yapan Türkiye'nin de oluşan kriz ortamına katılmasıyla dünyanın, mevcut durumdan çok daha kötü bir krizle karşılaşabileceğine dikkat çekiliyor.

Mükemmel felâket
Ekonomi uzmanlarının en kötü senaryo olarak ifade ettikleri Arjantin, Brezilya ve Türkiye'nin içerisinde olacağı bu duruma uygun bir isim bulundu bile: Mükemmel felâket. Gerek Rusya, gerek Asya krizlerinin olduğu yıllarda sorunlu ülkelere yardım edebilecek güçte ülkeler bulunmaktaydı. Ancak bugün durum çok değişik. Washington'dan Tokyo'ya kadar bütün dünya ekonomik durgunlukla mücadele ediyor. Özellikle Japonya tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Uzmanlar, mükemmel felâketin oluşması halinde bunun tüm dünyaya yayılmasını kimsenin engelleyemeyeceğini düşünüyor.

Cavallo sert önlemler aldı
Krizin odağında bulunan Arjantin'de çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. İç borcun 130 milyar dolara dayanması üzerine acil önlemler almak için harekete geçen Arjantin Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo dün kamu harcamalarında yapılacak kısıntıların takvimini belirlemek üzere muhalefet parti yetkilileriyle biraraya geldi. Cavallo hafta başında alınacak önlemlerin ilk bölümünü açıklamış ve bu yıl 50 milyar dolar olarak belirlenen kamu harcamalarında 1.5 milyar dolara yakın bir kesinti yapacaklarını duyurmuştu. Cavallo ayrıca hisse senedi, tahvil ve döviz işlemlerine yeniden vergi alınacağını açıkladı. Ülkede ayrıca ücret ve emekli aylıklarında da kesintiye gidilecek.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır