kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kim 6 milyona ithal sigara içer?


Karakoyunlu, ithalat korkusunun abartıldığını belirterek "İthal sigaranın maliyeti 6 milyon lira. Kim getirecek?" dedi
Tütün Yasası'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dönmesi üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, iade gerekçelerini tek tek cevapladı. Destekleme alımlarının artık devam ettirilmesinin imkânsız hale geldiğini söyleyen Karakoyunlu, tütün alımlarından kaynaklanan zararının 2 katrilyon olduğunu belirtti ve Sezer'in iade gerekçelerine şu yanıtları verdi:

SEZER: Serbest ithalat nedeniyle çıkacak sorunlar nasıl çözelecek?

KARAKOYUNLU: Tek sorun, Güney Doğu Anadolu bölgesinde. Üretilen 50 bin ton tütünün 25 bin tonu kullanılabilir nitelikte. Bunun için 40 trilyon gerekiyor.

SEZER: İç pazar tümüyle yabancı sigara tekeline açılıyor.

KARAKOYUNLU: Türkiye'de en çok satılan sigara Malboro'dur. Bunun tamamı Türkiye'de üretiliyor. Bugünkü satış fiyatı ise 1.5 milyon lira. ABD'den ithal edilirse bütün vergiler ve tütün fonu eklendiğinde 6 milyon liraya mal oluyor.

SEZER: Tütünde getirilen ithalat serbestisi üretimi durduracak.

KARAKOYUNLU: Türkiye'de 6.2 dolar maliyetle üretilen tütün ABD'den 15.9, Brezilya, Arjantin'den 8.7, Zimbawa'dan 6.7 dolara geliyor. Bu fiyat yapısıyla ithalatın piyasayı bozması mümkün değil.

SEZER: Ürününü satamayan ne olacak?

KARAKOYUNLU: Üreticiye doğrudan gelir katkısı yapılacak. Bu amaçla Dünya Bankası'ndan 600 milyon dolar tutarında bir kaynak temin edildi.

Tekel'e 3 talip var
Karakoyunlu, Alman Altadis, İngiliz Imperial ve Fransız-İspanyol ortaklığındaki Reemstma'nın Tekel ile ortak üretim yapmak üzere teklifte bulunduklarını söyledi. Üç grup İstanbul, Balcalı, Akhisar tesisleri ile ilgileniyor


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır