kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

IMF'ye zam sözü verdik


Kamu işçi ücretleri ve buğday alım fiyatına verilen ek artış, herkesin cebinden çıkacak. Yıl sonuna kadar benzine, elektriğe ve doğalgaza her ay zam var
Kamu işçi ücretlerine ve buğday destekleme fiyatlarına planlanandan daha yüksek zam verildiği için, yılsonuna kadar benzini, elektriği ve doğalgazı zamlı kullanacağız. Hükümet tarafından IMF'ye verilen son niyet mektubunda kamu harcamalarının öngörülenden 1 katrilyon lira fazla çıkacağını, bunu karşılamak için de gereken kaynağın bulunduğu belirtildi.

IMF'nin 1.5 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakmasının ardından açıklanan ek niyet mektubunda ek maliyet ve ek kaynak konusunda şu taahhütlere yer verildi:

1 KATRİLYON SAPMA VAR
"Kamu maliyesinde programın ilk belirlenen şeklinden bazı sapmalar olmuştur. Kamu sektörü işçi sözleşmeleri, bu yıl için, konsolide bütçede ücretlere ayrılan bölüme 250 trilyon trilyonluk, KİT'lerin ücret maliyetlerine de 410 trilyonluk ek yük getirecek. Bunun yanı sıra, yılın ilk aylarında tahminlerin biraz üzerinde gerçekleşen tüketici fiyat artışı nedeniyle memur maaşları için bütçeden ayrılan tutara ilaveten 80 trilyon trilyonluk bir kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır.

Ayrıca, buğday destekleme fiyatında yapılan yüzde 63.4'lük ağırlıklı ortalama artış, hedeflenen enflasyonun üzerinde gerçekleşerek, kamu sektörüne ek bir 200 trilyon trilyonluk maliyet getirdi. Son olarak, Dünya Bankası'nın tavsiyesi ile aynı doğrultuda, çiftçilere verilecek doğrudan gelir desteği, Mayıs programı ile karşılaştırıldığında 100 trilyon lira arttırıldı. Tüm bu sapmalar, bu yıl içinde kamu harcamalarında yaklaşık 1 katrilyon lira (GSMH'nın yüzde 0.6'sı) kadar artışa yol açtı.

TEDBİRİMİZİ ALDIK
2001 yılı için GSMH'nın yüzde 5.5'i olarak belirlediğimiz kamu sektörü faiz dışı fazlası hedefimizin gerçekleştirilmesi için telafi edici tedbirleri almış bulunuyoruz. Yürürlüğe konan ilave tedbirler şunlar:

İlk olarak, Akaryakıt Tüketim Vergisi Mayıs ve Haziran aylarında program kapsamında orijinal olarak belirlenenden daha fazla artırıldı. Yılın kalan kısmında da aylık bazda, en az TEFE artışı oranında artırılacak.

İkinci olarak, elektrik ve doğal gaz fiyatlarının planlanandan daha fazla artırılmasına karar verildi. TEAŞ tarafından satılan elektriğin ortalama fiyatı, yıllık ortalama fiyatın 4.5 cent/kwh seviyesinde tutulmasını teminen, yılsonuna kadar kademeli olarak 5.1 cent/kwh seviyesine çıkarılacak. TEDAŞ'ın tarifeleri de TEAŞ'ın fiyatları ile uyumlu olarak artırılacak, BOTAŞ'ın ortalama satış fiyatı da girdi maliyetlerini sıkı sıkıya yansıtacak şekilde belirlenecek.

İKİNCİ YARI ENFLASYONU % 8
Üçüncü olarak, 11 Haziran 2001 tarihinde TEKEL sigara ve alkollü ürün satış fiyatlarını yüzde 16 ila yüzde 22 oranları arasında artırıldı. Dördüncü olarak, TMO'nun piyasadan daha az, tüccarın ise daha fazla hububat satın almasını cazipleştiren bir kararname yayanlandı. Bu tedbirlerle yılın geri kalan kısmında GSMH'nın yüzde 0.3'ü kadar gelir sağlaması ve ek mali yükü karşılaması bekleniyor. Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin imzasını taşıyan ek niyet mektubuna göre, yılın ikinci yarısında enflasyon tahmini yüzde 18 olarak belirtildi. Sekizinci gözden geçirme dönemini tamamlayan Türkiye, parayı Pazartesi günü alacak. IMF Türkiye Masası Şefi Kahkönen de aynı gün Türkiye'ye gelerek 9. Gözden Geçirme temaslarına başlayacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır