kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kim bu protestocular?


Önce Quebec'i ardından Göteborg'u birbirine kattılar. Şimdi de sırada İtalya'nın Cenova kenti var. Manu Chao dinleyen, Kumandan Marcos'u örnek alan bu gençler, Amerikalılar'ın gözünü korkutuyor
İtalya'nın Cenova kentinde düzenlenecek G8 Zirvesi'ne 6 gün kaldı. Kent resmen ikiye bölünmüş durumda. Bir yanda polis kuvvetleri, diğer yanda sayıları 60 bini bulan protestocular... Peki kim bu, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) yetkilileri ile İtalyan polisini korkutan küreselleşme karşıtları?.. Kimilerine göre yeni bir 68 kuşağı, kimilerine göre ise işsiz güçsüz takımı. Kim olursa olsun, onlar kılık kıyafetlerinden dinledikleri şarkılara kadar 68 kuşağıyla farklı bir kimlik çiziyorlar.

INTERNETKOLİKLER
İspanyol asıllı şarkıcı Manu Chao'yu dinliyorlar. Favori albümleri, Chao'nun "Clandestino" (Kaçak). Avrupa'da 3 milyon satan albüm, Cenova'da elden ele dolaşıyor. Meksikalı Zapatista lideri Marcos'a atfen yazılan ve bir göçmenin hayatını anlatan Clandestino adlı parça resmen marşları oldu. Globalleşme karşıtı bu protestocular, tüm faaliyetlerini birbirlerine e-mail aracılığıyla bildiriyorlar. 4 kitabı ellerinden düşürmüyorlar.

ÇİFTÇİYİ OKURLAR
Bunlar, Kanadalı gazeteci Naomi Klein'in "Globalleşme", global ticaret üzerine yapılmış "GİZLİ WTO" adlı araştırma, Fransız köylü Bove'nin röportajlarının toplandığı " BOVE MİTİ", global yiyecekler üzerine Jeremy Rifkin'in kaleme aldığı "Ecocidio" adlı kitabı... Sloganları ise "Herkesi Kurtarmak İçin 8'i Kuşat"... Hareketin fikir babaları da ünlü filozof ve düşünce adamları... Eşitliği savunan Emanuel Kant, Karl Marx, modern çevrecilerin ilham kaynağı Henry David Thoreau en çok okunanların başını çekiyor.

'CHE' SEVERLER
Protestocuların takip ettiği diğer yazalar da şunlar: Bertrand Russel, kapitalist ekonomiyi eleştiren John M. Keynes, 68 teorisyeni Herbert Marcuse, kapital hareketlerine vergi isteyen James Tobin, J. Rifkin, Muhammed Yunus, iletişim araçlarını inceleyen Mac Luhan, mal sahiplerine ve iktidara karşı çıkan Lev N. Tolstoy, siyahi lider Martin Luther King... Genelde varlıklı ailelerinin çocukları olan bu gençler, mücadelede Che Guevera, Gandhi ve Marcos'u örnek alıyorlar.

14 bin kişilik "küçük" bir ordu onları bekliyor
Sınırdaki güvenlik önlemini dünden itibaren iki katına çıkartan İtalyan yetkililer, 8 ülke liderini 9 bin polis, 5 bin jandarma, nükleer savaş uzmanları, Folgore Paraşüt Takımı ile koruyacak. 12 helikopter ve 4 uçak kentte 48 saat boyunca sorti yapacak. Deniz güvenliğini de San Marco destek gemisi, Vieste mayın tarama gemisi ve Pedretti gemisi sağlayacak. 500 kişilik San Marco Deniz Hücum Birliği ile Comsubin Denizaltı Komandoları da 24 saat nöbet tutacak.

"Cevat Kelle" Cenova'da!
Protestocuların her şeyi el yapımı. Su bidonlarından plastik kalkan yapan gençler, polis copuna karşı kol ve bacaklarına gazete tomarları sarıyor. Bariyerleri aşmak için merdiven, tel örgüler için kerpeten taşıyorlar. Mancınık, sapan, demir para, sprey, gözyaşartıcı bomba, molotof kokteyli kullanıyorlar.

Otel yönetimi CIA'yla buluştu
Amerika Başkanı George W. Bush'un Cenova limanındaki 4 yıldızlı Jolly Marina Oteli'nde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. İddiaya göre CIA, 3 tarafı denizle çevrili olan oteli korumanın daha rahat olacağını düşünüyor. 4 gün öncesine kadar Bush'un Jolly Marina'da kalacağını yalanlayan otel müdürü son 2 günden bu yana CIA yetkilileriyle toplantı yapıyor. Cenova Belediyesi, diğer liderlerin de 8 yolcu gemisinde kalacağını açıkladı. Bunun için İtalyanlar, gemileri Güney Kıbrıslı ünlü armatör George Michaelides'e sipariş etti.

Yasemin TAŞKIN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır