kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Meşaleyi Pekin yakacak


Olimpiyat Komitesi üyelerinin "en iyi hazırlanan ülke" seçtiği Çin'de şimdi bayram havası esiyor
2008 Olimpiyat Oyunları'nın yeni ev sahibi bulundu. Dünyanın dört bir yanından binlerce sporcu, Çin'in başkenti Pekin'de yarışacak. Rusya'nın başkenti Moskova'da dün düzenlenen oylamada Pekin, 105 kişilik Olimpiyat Komitesi'nden, 56 kişinin oyunu ikinci oylamada almayı başardı.

İlk turda 6 oy alan Osaka elendi, İstanbul Paris'i geçti. Pekin 44, Toronto 20, İstanbul 17 ve Paris 15 oy aldı. Ancak hiçbiri gerekli 53 oyu alamadığı için ev sahibini belirlemek ikinci tura kaldı.

ÇOK ÇEKİŞMELİ GEÇTİ
Fakat Pekin'de meydanları dolduran binlerce kişinin heyecanlı bekleyişi uzun sürmedi. İkinci turdaki gizli oylama sonucunda Pekin kazandı. Pekin'i Kanada'nın Toronto kenti izledi. İkinci turda Toronto 22, Paris 18, İstanbul ise 9 oy aldı.

Kazanan açıklandıktan sonra Çinli yetkililer ve Pekin meydanındaki binlerce kişi, sevinç çığlıklarına boğuldu. Çin ilk olarak 2000 yılında adaylığını koymuştu. Ancak evsahipliğini 2 puan farkla Avustralya'nın Sidney kentine kaptırmıştı.

HAK İHLALLERİNE RAĞMEN
Ancak karar, insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti. İnsan hakları savunucuları, Çin'de basın ve düşünce özgürlüğü olmadığı, idam cezası gibi nedenlerden dolayı Pekin'in adaylığına karşı çıkıyordu. Bu arada sürgündeki Tibet hükümeti de bir açıklama yaparak kararı kınadı. Açıklamada, "Pekin'e oy verenler, uyguladığı korkunç baskılara destek bulduğunu sanan Çin hükümetinin çektireceği acıların sorumluluğunu da üstlenecekler" denildi.

Olimpiyat Komitesi yetkilileri, en iyi hazırlanan ülkenin Çin olduğu görüşünde birleşti. Öte yandan bu sayede Çinliler'in dış dünyayla diyaloğa gireceği ve reformlar açısından önemli bir adım olabileceği ifade edildi.

Havayı temizleyip yeşili çoğaltacaklar
Çin, temel yapı inşaası için 1.6 milyar dolar harcayacak. 'Çevre dostu yeşil olimpiyatlar' sloganları doğrultusunda 1215 hektarlık bir yeşil alan oluşturulacak. 17 bin 600 sporcu ve yetkilinin kalacağı bir olimpiyat köyü inşa edilecek. 12 milyar dolar da havanın temizlenmesi ve su kaynakları, olimpiyat köyüne doğal gaz boru hattı döşenmesi ve çıkan dumanın dağıtılması için harcanacak. 20 milyar dolar da otoyol yapımı ve bakımı için kullanılacak. Bu miktara 100 kilometrelik tren yolu ve ek metro hatları da dahil.

2012 için ders oldu

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü: Karar objektif
"Beklenen bir sonuç ve objektif bir değerlendirme. Türkiye'nin adaylık konusunda bundan sonraki tavrına dönünce bakacağız."

Türkiye Milli Olimpiyat Kom. Bşk. Sinan Erdem: Kriz engel oldu
"Moskova'da kendimizi kabul ettirdik. Türkiye'nin performansı uluslararası arenada takdirle karşılandı. 2012 Olimpiyatları'nın İstanbul'da yapılabilmesi için daha çok gayret sarfedeceğiz. Ekonomik kriz bize engel çıkardı."

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz: Sürpriz olmadı
"Bizim için sürpriz olmadı. İstanbul, artık 2012 Olimpiyatları için yeni bir adaylık sürecini başlatmalıdır. İnanıyorum ki, değerlendirmede coğrafi ve ticari motifler daha çok etkili olmuştur. 2012 için en büyük favori İstanbul."

İstanbul Büyükşehir Bel. Bşk. Ali Müfit Gürtuna: Başarısız olmadık
"Paris ve Osaka'yı geçmemiz bir başarı olarak yorumlanmalı. 2012'yi kazanmak için topyekun hareket etmeliyiz. Bu iş son dakikada yapılan propogandalarla olmuyor. Herkes işbirliği yapmalı."

OYLAMADAN NOTLAR
*Oylamayı toplam 1500 gazeteci izledi.

*Kanadalı yetkililer, ülkenin tanınmış sporcularıyla Moskova sokaklarında 'kulis' yaptı, olimpiyat yetkililerinin oteldeki odalarına broşürler dağıttı.

* Paris'in adaylık tanıtımını dünyanın en pahalı futbolcusu Zinedin Zidane yaptı.

*Toronto'nun tanıtımını ise geleneksel kıyafetler içindeki Kızılderililer üstlendi.

* Çin heyeti, gazetecilerle birlikte yaklaşık 200 kişiydi.

*Her aday kentin komitesi, 45 dakikalık birer tanıtım yaptı.

*Olimpiyat görevlilerinin kaldığı otelin çevresinde 200 metrelik bir güvenlik kordonu oluşturuldu, kimse bu kordondan içeri alınmadı.

*Japon heyetine, Osaka'daki bir deprem olasılığı konusunda soru yöneltildi. Belediye Başkanı TakafumifIsomura,f"Bilim adamlarımız onlarca yıl daha Osaka'da deprem olmayacağını söylüyor. Risk yok" diye cevapladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır