kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bale bahane dolma şahane


Antalya'daki Aspendos festivali, Spartaküs balesiyle son buldu. Dört bin kişinin antik tiyatroda izlediği baleye turistler kadar yerli halk da ilgi gösterdi
Türkiye'nin tek opera ve bale festivali unvanına sahip olan Aspendos festivalinin sekizincisi, geçen hafta Spartaküs balesi ile son buldu. Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan, M.S. 2 yüzyıla ait Aspendos antik tiyatrosunda düzenlenen bale gösterisini yaklaşık dört bin kişi izledi.

Geçen yıl toplam yüz bin kişinin izlediği Aspendos festivalinin kapanış gecesi için antik tiyatronun kapısından girdiğimizde kozmopolit bir grupla karşılaştık. Ellerinde büyük kartlarla arkasında onlarca turistle birlikte boş yer arayan tur rehberleri, en güzel yerleri erken gelerek kapan yerli halk ilk göze çarpan enstantanelerdi. Amfitiyatronun yukarılarında yaşlı bir adam göze çarpıyordu: Yere serdiği genişçe bir kilime bağdaş kurmuş, önüne de bir torba çekirdek alarak bale seyretmek için pozisyonunu almış! Belarus Cumhuriyeti sanatçıları Spartaküs balesini sergilemek için çırpınırken bizim 'amca' aynı hararetle çekirdek çıtlattı. Daha aşağılarda piknik sepetiyle gelen bir aile, zeytinyağlı dolmaları büyük bir afiyetle yiyordu. Bir diğeri termosuyla getirdiği çayını yudumluyordu. Gösterinin büyüsüne kapılan turist kızların verdikleri frikikleri yakalamaya çalışan genç Türk erkekleri de gösteriye değişik boyut katıyordı.

Üç bölümden oluşan bale gösterisi önceden bilgi kitapçığını okuyanlar için bir anlam ifade ediyordu ancak konu hakkında hiçbir fikri olmadığı anlaşılan bazı izleyiciler baleye pek anlam veremeyen gözlerle seyrettiler. Bazı sahnelerde halüsinasyon gören Spartaküs'ün hareketlerini anlamayan bu izleyiciler oldu. Bu arada Spartaküs, sahnede insanüstü bir gayretle esirleri Roma ordusuna karşı ayaklandırırken, küçük bir çocuğun omzuma dokunmasıyla yerimden fırlıyorum. Elinde çizgili bir torbayla saf saf bana soruyor: "Abi soğuk su içer misin?"

Kızamıyorum, çünkü hava çok sıcak. Meğer antik tiyatroda bu ufaklıklardan onlarcası cirit atıyormuş. Hepsi gizli gizli dolaşıyorlar basamaklarda. Kimisi su satıyor, kimisi dondurma...

KORKU ANI
Hisseli harikalar kumpanyasına dönüşen etkinlikte sahnedeki oyuna dikkati vermek neredeyse imkansız. Arka sırada oturan küçük bir çocuk babasından dondurma istiyor. Babası da iki ön sırada oturan şişman kadını göstererek "Bak çok dondurma yersen onun gibi olursun" diyerek çocuğu korkutuyor. Babasının şişman kadınla korkutamadığı çocuk, Roma ordularının sahnede savaşa başlamasıyla müziğin sesi yükselince korkuyor. Tek korkan çocuk değil üstelik, uyuklayan teyze de irkiliyor. Gösteri gece yarısı bitiyor. Üç bölüm boyunca oyuna bir türlü konsantre olamasak da seyredebildiğimiz kadarıyla çok başarılıydı.

Aspendos dolu dizgin
9 Haziran tarihinde Verdi'nin Aida operasıyla başlayan festivalde yaklaşık bir aylık süre boyunca 12 etkinlik gerçekleştirdi: Yunan Ulusal Operası'nın "Zorba" balesi, Kazak Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu'nun "Carmen" operası, Belçika Kraliyet Armoni Orkestrası ve Belçika Opera Korosu ve Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin Devlet Opera ve Baleleri.

8. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nin ardından Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 30 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında da etkinlikler gerçekleşecek. Opera ve Bale Sanatlarını Geliştirme Vakfı tarafından organize edilen etkinlikler Opera Büyüsü adı altında, "Verdi Ateşi" ve "Üç Tenor" adlı bölümler halinde sergilenecek.

Tolga Bozoğlu


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır