kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Yüksek yargıdan muhtıra


Yargıtay Başsavcısı, "Tarihe not düşmek istedim" dedi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, yolsuzlukla mücadele çerçevesinde hükümete sert eleştirilerde bulundu.

Gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Kanadoğlu, imza atmaktan korkan bürokratlara güven vermek amacıyla memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkındaki 4483 sayılı kanunda yapılması planlanan değişiklikle gelinen noktanın "hazin" olduğunu söyledi. Kanadoğlu, mevcut kanunla memurların dokunulmazlık zırhı kısmen kaldırılarak yolsuzlukla mücadele amaçlandığını, şimdi ise bundan vazgeçildiği kanısı uyandıracak bir tasarı hazırlandığını ifade etti. Kanadoğlu, şöyle devam etti:

"Yüksek bürokratların imzadan kaçınmaları bu değişikliğe gerekçe olamaz. Bu kaçınma, görevi ihmal suçunu oluşturur. Suç işleyenlerin korunması kabul edilemez. Türkiye'ye gerekli olan, imzasını atan ve bu imzanın hesabını her zeminde verebilen bürokrattır. Özellikle tasarının zamanlaması, 4483 sayılı kanunun uygulanmasında gelinen aşamalar nedeniyle dikkat çekmektedir. Bu nedenlerle koalisyon liderlerinin ve TBMM'nin değerli üyelerinin yolsuzluklarla mücadelede kararlı, Türk halkı önünde bu tasarının yasalaşmaması için duyarlı olacaklarına inanıyorum."

Kanadoğlu, Anayasa değişikliği taslağında yer alan milletvekili dokunulmazlığı ile Başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili suçlardan Meclis soruşturması açılmasına ilişkin değişikliklerin de "mevcut kuşkuları giderecek güveni vermekten uzak" olduğunu savundu. Kanadoğlu, sözlerini, savcıların yetkilerinin kısıtlandığını vurgulayarak, "Savcılar havale memuru haline getiriliyor. Bunlara sessiz kalmak, görevimi yapmamak olurdu. Ben tarihe bir not düşmek istedim" diyerek tamamladı.

MECLİS'TEN GEÇTİ
Kanadoğlu'nun eleştirilerine neden olan 4483 sayılı yasa tasarısı dün Meclis'te kabul edildi. Tasarıyla, belediye başkanları ve meclis üyeleri hakkında valilere soruşturma yetkisi tanınıyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır