kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Anayasa Eylül'e kaldı


Çiller'in "hemen Anayasa değişikliği" için Mesut Yılmaz'la yaptığı görüşme gergin ancak, olumlu geçti. Yılmaz'ın önerisini kabul etmesi üzerine Başbakan Ecevit'le görüşmeye umutlu giden Çiller, kesin bir dille "ret" cevabı aldı
DYP lideri Tansu Çiller'in, Anayasa'nın değiştirilmesi için Meclis'in Temmuz'da açık tutulmasını sağlamak amacıyla başlattığı liderler turu sonuçsuz kaldı. Çiller dün ilk olarak ANAP lideri Mesut Yılmaz ile biraraya geldi. İki ezeli rakibin 40 dakika süren görüşmesinde gergin anlar yaşandı. Çiller, söze Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda değişikliklerin milletin beklentisi olduğunu belirterek başladı ve ayrıca Meclis'in ekonomik kriz nedeniyle de açık tutulmasında fayda olduğunu savundu.

YILMAZ: ESKİYİ KARIŞTIRMAYIN
Çiller, "Türkiye yangın yeri gibi. Bu durumun farkında mısınız? Ya da ne kadar farkındasınız merak ediyorum. Sanırım size ekonomiyle ilgili yanlış bilgiler veriliyor. Bu ortamda halkı rahatlatmaya yönelik bir önlem düşünmüyor musunuz?" dedi. Çiller, yeni ek vergi paketini eleştirirken de, "Ağır olmadı mı?" diye sordu. Yılmaz ise, "5 Nisan kararları çerçevesinde koyduğunuz varlık vergileri kadar ağır olmadı. Eski hesapları ortaya çıkarırsak, söyleyecek çok şey olur" yanıtını verdi. Yılmaz, Çiller'in ekonomi konusunda sözü uzatmaması için "Size sadece Anayasa ve yasa değişiklikleri konusunda görüş açıklayacağım. Ekonomiyi bir başka platformda konuşalım" diyerek kesti.

ÇİLLER: HOPPALAA!... ŞARTI ŞURTU YOK
Yılmaz, "tercihli sisteme" geçilmesi önerisine de, "Üye kayıtlarının bilgisayar ortamında korunmadığı ülkelerde bu sistem şaibelere neden olur" diyerek karşı çıktı. Çiller de, Yılmaz'a, "Öyle mi bilmiyordum" karşılığını verdi. Yılmaz, Anayasa değişikliklerinin Eylül'e kalmasından da DYP liderini sorumlu tuttu. Yılmaz, "Siz Seçim ve Siyasi Partiler yasası değişikliklerinin eş zamanlı yapılması şartını öne sürdüğünüz için biz de Anayasa değişikliğini Eylül'e bıraktık" dedi. Fiziki olarak Genel Kurul'da hem Anayasa değişikliğinin hem de diğer yasalardaki değişikliklerin aynı anda görüşülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz'a, Çiller şu karşılığı verdi: "Hoppala, şartı-şurtu yok bunun. Beni yanlış anladınız. Elbette aynı anda görüşülmeleri mümkün değil. Ama Genel Kurul'da Anayasa görüşülürken, diğer yasalar da komisyonlarda ele alınır. Benim istediğim buydu."

Yılmaz bunun üzerine, "Biz hesapladık. Eğer hiç kimse konuşmazsa, Anayasa değişikliklerini 74 satte geçirmemiz mümkün olabilir" açıklamasını yaptı. Çiller de destek verince Yılmaz, "Bana 2 saat verin. Bu arada, Anayasa değişiklikleri için Meclis'in 1 Temmuz'da tatile sokulmaması önerisini ortaklarımla görüşeyim. Sonra grup yöneticilerimiz aracılığıyla, diyaloğu sürdürürüz" dedi.

ECEVİT: KAMUOYU HAZIR DEĞİL
Çiller, Yılmaz'ın verdiği destek nedeniyle, Başbakan Bülent Ecevit'le görüşmesine umutlu gitti. Ancak sadece 10 dakika süren görüşmede Ecevit, ortaklarıyla aldıkları karar doğrultusunda Meclis'i 1 Temmuz'da tatile sokacaklarını söyledi ve "Anayasa değişiklikleri konusunda kamuoyu henüz hazır değil. Milletvekilleri dahi öngörülen düzenlemeleri anlayamadı. Bilim adamlarının, toplum örgütlerinin bu değişiklikleri tartışabilmesi için zamana ihtiyaç var" dedi. Ecevit'in kesin tavrı, bugün MHP lideri Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşme öncesi, Çiller'i umutsuzluğa düşürdü. Çiller görüşmeleri sonrası düzenlediği basın toplantısında, umutsuzluğunu "Ecevit açık kapı bırakmadı" sözleriyle ifade etti. Çiller, "Eylül'de Anayasa değişikliklerine bugünkü desteğiniz sürer mi?" sorusuna ise, "Önümüzdeki 2,5 ayda Türkiye'de ne olur hiç kimse bilemez" karşılığı verdi.

KORKULACAK BİR ŞEY YOKMUŞ!
Yılmaz ve Çiller görüşmesi gergin başladı, ama uzlaşmayla bitti. Yılmaz, görüşmenin sonunda Çiller'e "Siz gelmeden önce arkadaşlarım bana 'Tansu Hanım barut fıçısı gibi geliyor' demişlerdi. Sizi öyle görmedim. Gördüğünüz gibi bana kızmanıza da gerek yokmuş" esprisini yaptı. Çiller de "Yok öyle bir şey. Biz de misafire bir şey yapmazlar diye düşünmüştük" karşılığı verdi.

DİLİ SÜRÇTÜ "TEPEDENLİ" DEDİ
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, dün partisinin Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada, Devlet Bakanı Kemal Derviş'i büyük dedesi Tepedelenli Ali Paşa'ya benzetti, ama dili sürçüp "Tepedenli" dedi.

Çiller, şöyle konuştu: "Bugünkü hükümetin ve uygulanan ekonomik programın ne işe yaradığını, dışardan gelen Sayın Bakan ile medyamız dışında kimse bilmiyor. Bugün uygulanan tam anlamıyla Tepedenli Ali Paşa politikası. Arnavut kökenli Osmanlı Paşası Tepedenli Ali Paşa, milletin başına çivi vura vura, vatandaşa yük getirmiş, vergileri ödettirmişti. Bugün de yokedici balyoz gibi inen yeni paşamız, belki Ecevit'in ömrünü biraz uzatabilir ama, ileride yöneteceği bir halk kalmayacak. Çünkü ülke nüfusunun yarısı yurtdışına gitmek istiyor."

Çiller, dün Başbakan ve ANAP lideriyle yaptığı görüşmenin ardından bugün MHP lideriyle görüşecek. Ancak, Başbakan'ın olumsuz yanıtı nedeniyle bu görüşmeden de sonuç çıkmayacak. Çiller partisinin dünkü grup toplantısında, Meclis çalışmalarını boykot imasında da bulundu. DYP Genel İdare Kurulu (GİK), yarın toplanarak boykotu tartışacak. GİK karar alırsa, DYP grubu Cuma günü yapılacak son Meclis Genel Kurul toplantısına katılmayacak.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır