kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Alokurye
 

Hayatı karardı


Sendeleyerek yürüdüğü için hastaneye götürülen Gökhan'ın Octagam isimli ilaç nedeniyle kol ve bacakları tutmaz oldu
Ümraniye'de yaşayan Vari ailesinin, 4 yaşındaki çocukları Gökhan Vari verilen hatalı ilaç yüzünden felç oldu. Yüzde 60 özürlü hale gelen minik Gökhan için hukuk savaşı başlatan ailesi sorumluların hesap vermesini istiyor. Gökhan'ın şanssızlığı, yaklaşık üç ay önce yürürken sendelemesiyle başladı. Ailesi, çocuklarını hemen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü. Baba Tuncay Vari, burada yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Benden 'Octagam' adlı ilacı almamı istediler. İlaç oğluma verildikten sonra Gökhan komaya girdi. Anestezi uzmanı, oğlumun acilen Yoğun Bakım Ünitesi'ne kaldırılmasını istedi. Ancak hastanede yoğun bakım yoktu. Özel Umut Hastanesi'ne götürdük. 45 gün bu hastanede kaldı. Şimdi kolları ve bacakları felçli. Yüzde 60 oranında özürlü oldu. İdrarını kanlı yapıyor.''

İLAÇ HATALI VERİLMİŞ
Vari, ''Hastanede ilacı yanlış kullanmışlar. En az iki saatte verilmesi gereken ilaç, çok kısa sürede verilerek vücutta tahribat yapmış'' diye konuştu. Gökhan'a ''Guillain Barre Sendromu'' tanısı konulduğunu belirten Vari, Sağlık Bakanlığı'nın kesin teşhis için Hollanda'ya örnek gönderdiklerini söyledi. Vari, Başhekim Necmi Kurt, Başhekim Yardımcısı Recep Demirağ, Dr. Vural Kartal ile nöbetçi doktor ve hemşire hakkında Kartal Adliyesi'ne şikayet dilekçesi verdi. Vari Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Valiliği aleyhine de100 milyar liralık tazminat davası açacağını bildirdi. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Necmi Kurt da, araştırma ve incelemesi sonucunda hastanenin bir kusuru olmadığını söyleyerek, olayda ailenin ihmali olduğunu savundu.

"Hemşire çocuğun ağzını kapattırdı"
Anne Şengül Vari, oğluna ''Octagam'' adlı ilaç verilirken yanında olduğunu belirterek şunları söyledi: ''Hemşire ilacı Gökhan'ın koluna taktı ve bana da 'Parmağını çocuğun ağzına koy. Bağırıp çağırırsan seni dışarı atarım. Sakın bayılma. Seninle de, çocuğunla da uğraşamam' dedi. 15-20 dakika sonra ilaç bitti. Çocuk morarmaya başladı. Hemşireyi çağırdık. Hemşire, bir şeyi olmadığını söyleyerek gitti. Çocuk nefes alamayacak duruma geldiğinde anestezi uzmanını çağırdık.'' Vücuda serum şeklinde damardan verilen ''Octagam''ı Avusturya'dan ithal eden Berk İlaç A.Ş'nin ortaklarından eczacı Şener Ozanlı, ilacın birinci dakikada 8 damla, ikinci dakikada 16 damla olmak üzere yükseltilerek verilmesi gerektiğini belirterek her dakikadan sonra hastada alerjiye neden olup olmadığı kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Bülent AYDOĞDU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır