kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Alokurye
 

İşte Türk'ün Kung Fu'su!


Japon'un karatesi, Amerikalı'nın kick boksu varsa Türk'ün de artık bir dövüş sanatı var. Adı goshin... En önemli tekniği de ünlü Osmanlı tokadı
Osmanlı tokadı ringlere çıktı. Uzakdoğu sporları uzmanı Nihat Yiğit yüzde 100 yerli malı bir dövüş sanatı geliştirdi. "Goshin" adı verilen bu sanatın ana tekniği de vurduğu yerde gül biten atalarımızın ünlü Osmanlı tokadı oldu. Japon'un karatesi, Amerikalı'nın kick boksu kadar ilgi göreceği tahmin edilen goshin, ülkemize bir de madalya kazandırdı. Goshin Danimarka'da yapılan Vuruşlu Sistemler Şampiyonası'da 3'üncü oldu, başta ABD olmak üzere birçok ülkenin sporcuları tarafından yoğun ilgi gördü.

Türkler'e özgü bir savunma sporunu yaratmak için 11 yıldır çalışan Nihat Yiğit, goshini Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Caner Büyükada, Doç. Dr. Yavuz Taşkıran ve Öğretim Görevlisi eski milli tekvandocu Tennur Yerlisu ile birlikte geliştirildi. Ekip Türkler'in kullandığı dövüş teknikleri kullanılarak goshin sporunun disiplinini oluşturdu.

200 KİŞİ TOKAT ATIYOR
Uzun yıllar tekvando ve tam temaslıkarate ile ilgilenen Yiğit, savunma sistemini kurma düşüncesinin 1980'li yıllarda oluştuğunu söyledi. Goshin'in Uzakdoğu sporlarından, tamamen farklı olduğunu belirten Yiğit, "Goshinde, daha çok Türkler'in kullandığı dövüş yöntemlerinden yararlandık. Mesela Osmanlı tokadı bizim için önemli bir teknik oldu. İyi bir Osmanlı tokadında, duruş şekli, elin açısı, vurulan bölge gibi pek çok ayrıntıyı inceledik. Bu tür teknikleri bir sistematiğe bağladık. Goshin artık Türk savunma sporu olarak dünya literatürüne de girmiştir" dedi. 12 ülkede goshin kulübü bulunduğunu söyleyen Yiğit, "Türkiye'de İstanbul, Bursa, İskenderun, Hatay ve Karabük'de toplam 10 kulüp kuruldu. Ayrıca birçok ilden kulüp kurmak için bilgi isteniyor. Yaklaşık 200 kişi bu sporu yapıyor" dedi.

AMERİKALILAR HAYRAN KALDI
Bu yıl 16 Nisan'da Danimarka'da yapılan Vuruşlu Sistemler Şampiyonası'nda ilk defa goshin ile madalya kazandıklarını söyleyen Nihat Yiğit şöyle devam etti: "Bu başarı yurt dışından yoğun ilgi görmemize neden oldu. Bugüne kadar dünyanın yabancı olduğu teknikler çok ilgi çekti. Başta Amerika olmak üzere Romanya, Nijerya, Güney Afrika, Cezayir gibi ülkelerde kulüpler kuruldu. İtalya, İspanya, İngiltere ve Hollanda'da da kulüp kurulma aşamasına gelindi. Bu ülkelerin yetkilileri bizden çeşitli bilgiler istedi. Bunları en kısa zamanda onlara ulaştıracağız. 12 ülke bizim önderliğimizde Dünya Federasyonu kurmak istiyor. Ancak, Amerika bu konuda bize cazip teklifler sundu. Bu sporun merkezinin Amerika olmasını istiyor. Ancak biz buna yanaşmıyoruz. Amerika çalışma yapmam için bana 10 yıllık vize verdi."

Goshinin dünyada daha saygın bir yere gelebilmesi için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün ilgisine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Nihat Yiğit, "Faaliyetlerimizi Herkes İçin Spor Federasyonu çatısı altında sürdürmek istiyoruz. Bunun için devletten kesinlikle bütçe talebimiz yok ve hiçbir zaman olmayacak. Ancak bu sporu tanıtmak için resmiyet kazanmak istiyoruz" diye konuştu.

TÜRK BRUCE LEE
1982-1987 yılları arasında 10 Yeşilçam filminde rol alan Nihat Yiğit, "Türkiye'nin Bruce Lee'si" olarak tanınıyor, ancak bundan rahatsızlık duyduğunu söylüyor. Yiğit, Endonezya'nın "pençak clat", Vietnam'ın "vietwado", Fransa'nın "savaz-te", ABD'nin "kick-box", İran'ın "kanzenriu" sporları gibi Türkiye'nin "goshin"le ünleneceği konusunda iddialı.

Yetkiner MAYDA/ANKARA

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır