kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Alokurye
 

Tıpta yılın transferi Fethullah Hoca'dan


Fethullah Gülen tarafından desteklendiği iddia edilen Memorial Hospital, cerrah transferlerinde bombayı patlattı: Kalp cerrahı Bingür Sönmez
İstanbul Memorial Hospital, Remzi Tüzün (ortopedi) ve Ömer Taşçı (ortopedi) gibi ünlü profesörlerden sonra ünlü kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'i bünyesine kattı. Türk Kalp Vakfı Başkanı Avukat Çetin Yıldırımakın da hastaneye destek vermeye başladı.

Bu arada Amerikan Hastanesi'ndeki yönetim değişikliğinden doğan rahatsızlığı fırsat bilen Memorial yöneticilerinin birçok ünlü doktara teklif götürdüğü, doktorların da bu teklife sıcak baktığı öğrenildi.

Hastanenin bu transfler için kimi zaman 1.5-2 milyon doları, kimi zaman da eşdeğerdi bir villayı gözden çıkardığı da ifade edildi.

"BOMBA" NİTELEMESİ
Türkiye'nin yakından tanıdığı ünlü kalp damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, 1 milyon dolarlık "yatırım" karşılığında 11 yıldır görev yaptığı Florance Nightingale Hastanesi'nden İstanbul Memorial Hastanesi'ne transfer olduğunu, dün bir basın toplantısıyla açıkladı. Prof. Dr. Bingür Sönmez 12 kişilik ekibiyle birlikte transfer edilmesi, tıp camiasında "bomba" olarak nitelendi. Prof. Dr. Sönmez, teknik imkanlardan yararlanmak ve daha fazla ameliyat yapmak için İstanbul Memorial Hospital'ı tercih ettiğini ifade etse de, tıp çevreleri, "Florance Nigtingale'de, ayda 10-15 milyar kazanıyordu. Bu rakamın üstüne çıkmadan transfer olması imkansız" dedi.

HEDEFİ 3 BİN AMELİYAT
Geçen yıl tek başına 1.115 tane açık kalp ameliyatı gerçekleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, ekibiyle bu rakamın 2 bin 350 olduğunu belirtti.

Florance Nightingale Hastanesi'nde göreve ilk başladığı zaman sadece yılda 600 açık kalp ameliyatı yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Sönmez, Memorial Hastanesi'nde şimdi 750 açık kalp ameliyatı yapıldığını, bu rakamı 3 bine çıkarmayı hedefledikleri ifade etti. Prof. Dr.Sönmez, "Bu hastaneyle bir yıldır diyalog halindeydim. Beni cezbeden ise teknoloji oldu" dedi.

TRANSFER PARASI ALDI MI?
1990 yılından beri görev yaptığı Florance Nightingale Hastanesi'nden ayrılmasını, "Hastalarıma ve ülkeme yatırım yapacağım" diyerek açıklayan Prof.Dr. Bingür Sönmez, transfer parası almadığını bunun karşılığında yöneticilerden "teknolojik yatırım sözü" aldığını söyledi. Ancak tıp dünyasında büyük rakamlar telaffuz ediliyor. Sönmez'e yakın bir kaynak ise 1.5 milyon dolar verildiğini söyledi.

LAİK ÇİZGİDEKİ DOKTORLARIN TRANSFERİNDE SORU İŞARETİ

Tarikatçı imajını yıkmak için mi?
Memorial Hastanesi'nin bu transferler için milyon dolarlar harcadığı öne sürülürken, Fethullah Gülen'in talimatı doğrultusunda tıp fakültesi haline gelip Fatih Üniversitesi'ne bağlanmaya çalıştığı iddia edilmişti. Hastanenin, "tarikatçı" imajını yıkmak için laik çizgideki tıp adamlarını transfer ettiği de savunulmuştu.

Ancak, hastanenin Genel Direktörü Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, bu iddiayı reddederek, "Bu söylentileri rakiplerimiz çıkartıyor. Ancak bu söylentiler belki bize avantaj sağlayabilir. Çünkü 'Bu da bizim gruptanmış' diyen kişiler hastanemize gelebilir. Bu noktada bu söylentiler avantaj mı dezavantaj mı bilinmez" demişti.

Fakülte olma konusundaki iddiaları da bir bakıma doğrulayan Sarıoğlu, "Evet üniversite ya da bir üniversiteye bağlı olarak fakülte olma konusunda çalışmalarımız var ancak bu 5 yıl sonra gerçekleşecek. Şu anda üniversite ya da fakülte olma konusunda seçimimizi yapmadık" dedi.

Devlet çok hantal
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki 19 yıllık akademik kariyerini bırakarak geçen Mart ayında Avrupa Florance Nightingale Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'ne geçen Prof.Dr. Halil Bahçecioğlu, geçiş yapmasındaki ana etkenin "teknolojik olanakların fazla olması" olduğunu belirtiyor.

Tıp alanındaki gelişmelerin ve teknolojinin çok hızlı ilerlediğini belirten Prof.Dr. Bahçecioğlu, "Ancak devletin yapısı çok hantal. Özel üniversiteler bu anlamda çok büyük olanaklar sağlıyor. Hastanenin üniversitesinde de eğitim vereceğim. Ayrıca burada genç doktorlara eğitim vermek de benim çok önemli. Şimdilik 8 kişilik bir ekibim var. Devlet çok büyük ama yavaş ilerliyor. Oysa tıp dünyası durmuyor. Teknoloji sürekli ilerliyor. Özel üniversiteler iyi olmak zorunda" diye konuşuyor.

Prof.Dr. Halil Bahçecioğlu, transfer ücreti almadığını da belirterek önce eğitim ve kaliteli sağlık hizmetinin geldiğini söylüyor.

Türk kadınına hizmet onurdur
Belçika'da bulunan Edit Cavel Tüp Bebek Merkezi'de 20 yıl görev yaptıktan sonra geçen yıl İstanbul Cerrahi Hastanesi'ne gelen Doç.Dr.Yücel Karaman ise dünyada paradan daha önemli şeyler olduğunu belirterek yıllar sonra Türkiye'ye gelerek Türk kadınlarına hizmet etmekten onur duyduğunu kaydediyor. Belçika Kraliçesi'nin de uzun yıllar doktorluğunu yapan Karaman, son bir yıldır Türkiye'de görev yapıyor.

Özel sektör farkı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Emin Özyurt ise 4 kişilik uzman ekibiyle birlikte geçtiğimiz aylarda Alman Hastanesi'nde görevi başladı. Sağlık Bakanlığı'nda Projeden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı'yken istifa edip Alman Hastanesi'ne gelmesindeki en büyük nedenlerden birinin özel sektörle devlet arasındaki fark olduğunu belirten Prof.Dr. Özyurt, ekonomik sıkıntıları da gözardı etmemek gerektiğini söyledi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır