kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Özal vergisine dönüş


Turgut Özal'ın başbakanlığında başlayıp, 7 yıl yürürlükte kalan uygulama geri geliyor. Yurtdışına çıkışlarda 50 dolar, banka mevduatlarında ise 1 milyon lira vergi alınacak
Hükümet, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tam 17 yıl önce uyguladığı bir vergiyi geri getirdi. Özal döneminde yurtdışına çıkışlarda alınan 100 dolarlık toplu konut fonu, bu kez 50 dolar olarak yürürlüğe konuluyor. Bu konudaki yasa tasarısı dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak tasarı, Bakanlar Kurulu'na miktarı 100 dolara kadar arttırma yetkisi de veriyor. Tasarı ile KKTC hariç yurtdışına çıkışlardan 50 dolar karşılığında Türk lirası harç alınmasının yanı sıra banka mevduatlarından da bir milyon özel işlem vergisi kesilmesi hükmü getirildi.

MUAFİYET GÜNDEMDE
Yurtdışına çıkışlardan harç alma uygulaması 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde, 1984'de başlamış ve yaklaşık 7 yıl yürürlükte kalmıştı. Bu uygulama Süleyman Demirel-Erdal İnönü iktidarı döneminde kaldırılmıştı. Özal döneminde Toplu Konut Fonu adı altında yurtdışına çıkan her kişiden 100 dolarlık harç alınıyordu. Yasa tasarısı ile harçtan muaf tutulacaklar ile harcın ödenmesine dair usul ve esasları belirleme ve harç miktarını bir katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor. Resmi görevle yurt dışına giden kamu görevlileri, uluslararası karşılaşmalara giden sporcular, hacı adayları, sağlık nedeniyle yurtdışına çıkanlar ve yurtdışında işçi olarak çalışanların ödemeden muaf olması bekleniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 1995'te 3.9 milyon, 1996'da 4.3 milyon, 1997'de 4.8 milyon, 1998'de 4.6 milyon, 1999'da 4.7 milyon, 2000'de 5.3 milyon, 2001'in ilk 5 ayında 1.8 milyon yurtdışı çıkış yapıldı. Bu yılki dış seyahat toplamının, kriz nedeni ile 2000 yılı seviyesinde gerçekleşeceği, kesintinin yılın ikinci yarısında uygulanması nedeni ile gelir etkisinin 200 trilyon civarında olacağı bildirildi.

Tasarı ile ayrıca bankalarda açılan veya yenilenen vadeli mevduat hesapları sahiplerinden bir milyon lira özel işlem vergisi alınması hükmü getirildi. Özel işlem vergileri her ayın 7'inci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile aynı gün içinde ödenecek. Tasarının gerekçesinde ek mali kaynağın sağlanabilmesi için ulusal ve uluslararası piyasalarda borçlanma yoluna gidildiği ve alternatif finansman yöntemlerine başvurulduğu belirtildi. Gerekçede, "İlave iç kaynak yaratılması zaruridir. Kamusal kaynakların değerlendirilmesi yolunda çalışmalar devam etmektedir" denildi.

MALİYE EK VERGİYİ BUDADI
Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şagar tarafından hazırlanan ve son anda Maliye'nin haberdar olduğu ek vergi yasa tasarısı budandı.Maliye ve mükelleflerden büyük tepki gören tasarı ile Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Muhtasar, KDV ve Gümrük beyannamelerinden maktu vergi alınması, cep ve sabit telefonlardan aylık kesinti yapılması, uçak bileti, tapu işlemleri, hava taşıtı, bina ve işyeri kiralamalarından sabit vergi alınması, bu tutarın da her yıl enflasyon kadar arttırılması planlanıyordu. Başbakanlık Müsteşarı Şagar'ın, "Bunlar, 1-12 milyon lira tutar. Tepki çekmeden ödenir" tezine rağmen Maliye bürokratları bu yaklaşıma karşı çıktılar. Maliye yetkilileri, Özel İşlem Vergisi paylarının arttırılması için Bakanlar Kurulu'nun bekleme eğiliminde olduğunu belirttiler. Öte yandan, spor kulüplerinin, vergi tasarısına bir madde eklenmesi için girişimde bulundukları ve "Transfer ücretleri kapsam dışına çıkarılsın. Eskisi gibi yüzde 15 stopaj alınsın" önerisini getirdikleri belirlendi.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır