kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Yabancılar krizi iyi bilmiş!


Yılın ilk üç aylık döneminde 27 Türk bankası 6.5 katrilyonluk özkaynakla toplam 181 trilyon kâr açıklarken, beş yabancı banka krize fazla dövizle girip 148 trilyon özkaynakla 139 trilyon kâr etti
Şubat krizi bankacılık sisteminin kârını da, özkaynağını da sildi, süpürdü. Bankalar Birliği tarafından yayınlanan Mart 2001 verilerine göre 27 özel Türk ticari banka toplam 181 trilyon kâr etti. Ama bu kabus dönemde olağanüstü kâr eden bankalar da var. Bunlar Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalar.

Verilere göre 19 yabancı banka, yılın ilk üç ayında 146 trilyon kâr etti. Geçen yılın aynı dönemine göre kârlarını yüzde 115 oranında artırabildi. Piyasada nispeten daha aktif rol alan 5 yabancı banka bu kârın 139 trilyonunu gerçekleştirdi.

DÖVİZ KAZANCI
Bankacılık sistemi deyim yerindeyse "yerlerde sürünürken", yabancı bankaların bu kârı elde etmelerinin tek bir açıklaması var: Krize bankacıların tabiriyle "long pozisyonla" yani fazla dövizle girmişler. Long pozisyon, sık sık duyulan "açık pozisyon" tabirinin tam tersi.

Bankacılık sistemi yıllardan beri açık pozisyon taşıyordu. Yani borç aldıkları dövizi satıp, elde ettiği TL'yi genellikle Hazine'ye veriyorlardı. Eğer banka bu açığını kapar ve üstüne fazladan döviz satın alırsa, "long" pozisyona geçiyor. Bankaların; kurlar, faize göre daha düşük seyrederken bu yönde bir davranış sergilemesi için dövizde hızlı bir artış olacağı beklentisinde olmaları gerekir.

İşte bu bilanço verileri de kriz sırasında sık sık "dövizi yükseltiyorlar" diye eleştirilen yabancı bankaların, 21 Şubat öncesinde açık pozisyonlarını kapattıklarını, hatta ciddi miktarda döviz tuttuklarını gösteriyor. Bu da özkaynaklarına göre elde ettikleri kârdan anlaşılıyor.

Bankacılık normlarına göre bir yılda kârın özkaynağa oranı yüzde 20 olursa, bu çok iyi bir sonuç. Üç aylık döneme yüzde 5'lik bir oran denk düşüyor. Tablodaki oranlar, bu bankaların ne kadar olağanüstü bir dönem yaşadıklarını net şekilde ortaya koyuyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır