kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Rahat nefes yok!


Dolar iki günde toplam 50 bin lira gerileyerek 1 milyon 250 bine indi. Faiz 7 puan geriledi. Ama Telekom krizi piyasaların ateşini yine yükseltebilir
Hazine'nin önceki gün yaptığı ihalede faizi yükselterek ihtiyacı olan 2.5 katrilyonluk borçlanmayı gerçekleştirmesi piyasanın ateşini düşürdü. Salı gününden itibaren düşen dolar, dün 1 milyon 250 bine kadar geriledi. Böylece dolar TL'ye karşı iki günde 50 bin lira değer kaybetti.

Bu seviyede satışlarını durduran piyasa, saat 11:00'de yapılacağı belirtilen ancak bir türlü başlayamayan Türk Telekom Genel Kurulu'na odaklandı. Piyasanın dün akşam yaşanan gelişmeleri ve yeni açıklamaları değerlendirerek tepkisini göstermesi bekleniyor. Türk Telekom Yönetim Kurulu'nun 3 Temmuz'da yapılacak IMF İcra Kurulu'ndan önce belirlenmesi gerekiyor. Toplantı daha önce iki kez ertelenmiş ve tansiyonunu artamsına neden olmuştu.

7 PUAN DÜŞTÜ
Piyasaların "bir günlük" rahatlamasının ikinci göstergesi de bonodan geldi. Hazine'nin Salı günü yüzde 92.2 bileşik faizle sattığı 7 Kasım vadeli bonolar, dün gelen alımlarla yüzde 85'e kadar geriledi. Yatırımcısına bir günde yüzde 1.3 kazandırdı. Telekom pürüzünden en çok borsa etkilendi. Dün borsa yüzde 1.13 oranında değer kazanarak 11 bin 164 puana çıktı.

Piyasa faiz düşüşü bekliyor
Döviz durulursa, piyasa Merkez Bankası'nın hemen faizi indirimesini bekliyor. Mart sonundan itibaren gecelik faizleri kademeli olarak aşağıya çekip, yüzde 83'ten yüzde 63'e kadar düşüren Merkez Bankası'nın bu yönde bir adım daha atacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Merkez Bankası'nın dövizi serbest bırakıp, faizi kontrol etmesi ve programda yer alan ortalama faiz hedefi, gecelik faizin düşmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Şu anda yüzde 63'te duran gecelik faiz, yıllık bileşik yüzde 87 civarına geliyor. Bu maliyet de bono getirisinin üzerinde kalıyor. Piyasanın bono alma iştahının artması, yani Hazine'nin daha kolay borçlanabilmesi için kısa vadeli faizlerin düşmesi gerekiyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır