kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Yine Telekom yine kriz


Telekom'da kriz bitmedi. Enis Öksüz ve Kemal Derviş isimler üzerinde diretince Genel Kurul, yine yapılamadı. Taraflar bu sabah piyasalar açılmadan biraraya gelmeyi kararlaştırıken, Kemal Derviş yurtdışı gezisini iptal etti
Türk Telekom, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında adeta kan davasına dönüştü. Önce özelleştirme sürecinde, sonra da telekomünikasyon yasası konusunda karşı karşıya gelen Derviş ile Öksüz, dün de Türk Telekom yönetiminin yenilenmesi konusunda kapıştı.

Derviş'in "IMF'ye verdiğimiz sözler arasında Telekom'a yeni yönetimin atanması da var. Temmuz kredisi bu haberi bekliyor. Üç kez erteledik, Çarşamba bu işe son noktayı koyacağız" açıklamasına rağmen, atanacak isimler üzerinde anlaşma sağlanamadı ve Genel Kurul toplantısı bugün sabah saat 08.30'a ertelendi. Böylece, piyasalar açılmadan, krizin sona erdiği ve yönetim sorununun çözüldüğü bilgisinin kamuoyuna açıklanması hedeflendi.

Yaşanan gerginlik büyürken, Derviş 13 günlük yurtdışı gezisini iptal ettiğini açıkladı. Hatta asistanı Oya Ünlü ve Hazine bürokratları ile durum değerlendirmesi yapan Derviş'in, "istifa ettiği" iddiası yayıldı, ancak bu iddia yakın çevresi tarafından doğrulanmadı. Reste rest ile cevap veren Öksüz ise "Ben koalisyon adabı içinde üzerime düşeni yaptım. Bundan sonrası Hazine'nin işi" diyerek son noktayı koydu.

DERVİŞ 4+3 ÖNERDİ
Anlaşmazlık Derviş ve Öksüz'ün restleriyle derinleşirken Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Başbakan Bülent Ecevit devreye girdi. Ancak, günboyu süren temaslardan olumlu sonuç alınamadı. Ancak geç saatlerde yönetim krizini çözecek uzlaşma formülleri geliştirildi. Derviş'in 4+3 formülüne göre 4 aday hazineden, 3 aday da Ulaştırma Bakanlığı'ndan olacak.

Bu durumda MHP kanadından 3 ismin yeni yönetimde yer alması bekleniyor. Genel Müdür İbrahim Hakkı Alptürk'ün yanısıra Doçent Murat Esin'in yeni yönetimde yeralacağı öğrenildi. MHP'nin 3. ismi ise Bakan Danışmanı Metin Yılmaz, Prof. Metin Öztürk ve Telekom Genel Müdür Yardımcısı Vedat Karaaslan isimleri arasından seçilecek.

Buna karşılık Derviş'in gündeme getirdiği Ziya Öztoprak, Faruk Eczacıbaşı ve Oyak eski Genel Müdürü Nihat Özdemir' de yeni yönetimde yer alacak.. Daha önce ASELSAN'da görev yapan emekli Tuğamiral Devrim Çorbacıoğlu da tarafların üzerinde sorunsuz anlaştığı isim olarak Telekom yönetiminde bulunacak.

ÖKSÜZ 5+2 DİYOR
Enis Öksüz'ün ısrar ettiği 5+2 formülü de Ulaştırma Bakanlığı'nın 5, Hazine'nin 2 isim belirlemesini öngörüyor. Bu formüle göre MHP lideri Devlet Bahçeli 2, Öksüz 2 aday saptayacak. Beşinci kişi ise ortak aday olacak. Diğer iki aday da Bakan Derviş ve ANAP tarafından belirlenecek.

Öte yandan oğlu Erdal Derviş ve bazı arkadaşları ile Ankara Tenis Kulübünde akşam yemeği yiyen Derviş "İstifa yok" dedi. Derviş şunları söyledi: "Sorunu yarın sabah (bugün) birlikte çözmemiz gerekiyor. Her halde ekonominin çıkarı Türkiye'nin yararı her türlü dar anlayışın üstünde olmalıdır. Sanıyorum parti liderleri de öyle düşünmeli."

"Telekom yönetim kurulu üyeleri belirlendi mi?" sorusuna Derviş, "Atama yetkisi bizdedir. Ona göre hareket edeceğiz" yanıtını verdi.

MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşen Bakan Öksuz ise "Telekom krizi aşıldı mı?" sorusu üzerine "Kriz mıriz yok. Çözülemeyecek hiçbir problem de yok. Problem icat etmek gibi bir meselemiz de yok" dedi.

IMF'den rest: Karar yoksa para da yok
Türk Telekom Yönetim Kurulu'nun belirlenememesine IMF'den anında tepki geldi. IMF'nin, Ulaştırma Bakanı Öksüz ile Başbakan Yardımcısı Özkan'ın yaptığı görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık ikinci kredi diliminin serbest bırakılması için bu meselenin çözüme kavuşturulmasının gerektiği belirtildi. Bir IMF kaynağı, "İkinci kredi diliminin serbest bırakılması için Telekom üst yönetiminin yenilenmesi, ön şart niteliğini koruyor" dedi. IMF kaynakları bu mesele çözüme kavuşturulmadıkça, İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye toplantısının tarihinin 3 Temmuz olarak açıklanmasının önem taşımadığını belirtti. Anlaşmazlıkların sürdüğü durumlarda, Kurul toplantılarının ertelenebildiği belirtiliyor.

BÜYÜK BULUŞMANIN SAATİ 8:30

Gergin saatler
* 10.00: Kemal Derviş, gazetecilere Türk Telekom yönetimine atanacak isimler konusunda uzlaşma sağlandığını söyledi. Piyasalar, bu moralle açıldı.

* 11.00: Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Alptürk ile Yönetim Kurulu üyeleri Vedat Karaaslan, Zafer Tekbudak, Süleyman Büyükköken ve Sami Narter, Genel Kurul'un yapılacağı Hazine'ye geldi.

* 11.10: Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, Ulaştırma Bakanı Öksüz'ü arayarak, "Uzlaşma sağlanan liste ile buradaki liste farklı" dedi.

* 11.15: Öksüz, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı aradı.

* 11.30: Öksüz, Başbakanlık'a geldi.

* 11.30: Türk Telekom Genel Kurulu'nun resmen toplanamadığı açıklandı.

* 12.00: Hüsamettin Özkan, Derviş'i Başbakanlık'a davet etti.

* 13.00: IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Prekk, Hazine'ye gelerek Telekom konusunda ayrıntılı bilgi aldı.

* 14.00: Derviş-Özkan görüşmesi başladı ve 35 dakika sürdü. Bu sırada Öksüz de MHP Lideri Bahçeli'nin odasına geçti.

* 16.00: Başbakanlık'a dönen Derviş, bu kez Başbakan'la 5 dakika görüştü.

* 16.05: Başbakanlık'tan ayrılan Derviş Hazine'deki makamına gitti. Sorulara cevap vermeyen Derviş'in sinirli olduğu gözlendi.

* 17.15: Bahçeli, saat 17.15'te Başbakanlık'tan çıktı. Öksüz, Başbakanlık'ta kaldı.

* 17.00: Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık'tan ayrılırken gazetecilerin, "Telekom sorunu çözüldü mü?"sorusuna, "Henüz çözülemedi"cevabını verdi.

* 20.00: Özkan, Öksüz ile görüştükten sonra Başbakanlık'tan ayrıldı.

* 21.30: Öksüz, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüştü. Her Salı yapılan MHP grup toplantısı da kriz nedeniyle yapılamadı ve bugüne kaldı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır