kapat
28.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Korkuyoruz


Makedonya'daki Türkler iki ateş arasında. Yıllardır yan yana yaşadıkları Makedonlar dükkanlarını kurşunluyor, Arnavutlar ise yardım eli uzatmıyor
Topu topu 80 bin kişiler. 2 milyon nüfuslu ve iç savaşın eşiğinde olan Makedonya'da 3 aydan bu yana korku içinde yaşıyorlar. Bir yanda yıllardır iç içe yaşadıkları Makedonlar, diğer yanda din bağı olan Arnavutlar... Hangisiyle konuşulsa, aynı kelimeler süzülüyor ağzından: Yardım edin... Onların yaşam korkusu Pazartesi gecesi yaşanan parlamento baskınından sonra daha da arttı. 6 bin kişilik kalabalıktan ayrılan ve aralarında paramiliterlerin de bulunduğu bir grup, Eski Çarşı'yı bastı. Kalaşnikoflarla dükkanlara kurşun yağdırıldı. Dükkanlar arasında Türkler'inkiler de bulunuyordu...

Gülay Totre, 28 yaşında, bakkal, üniversite mezunu:

Komşular 'geçmiş olsun' demedi
Ben neden bakkal dükkanında çalışıyorum biliyor musunuz? Üniversitede pedagoji okudum. Ama 8 yıldır iş vermiyorlar. Bizi insan olarak görmüyorlar. Bizim dükkanın camları tuzla buz olmuş. Vitrindeki malları çalmışlar. Komşularımız bize "geçmiş olsun" demedi. Hepsi kin dolu gözlerle bakıyordu. Türkçe'yi unutmaya başladım. İki çocuğumun Türkçe eğitim almasını istiyorum.

Metuş Mustafa, 41 yaşında, lahmacuncu:

Makedonlar'la bizi Vardar Nehri ayırdı
Sabah ağabeyimin Eski Çarşı'daki dükkanına gittiğimizde dükkanın kurşunlandığını gördük. Üsküp'ün ortasından Vardar Nehri geçer. Nehrin bir yakasında Makedonlar, diğer yakasında Arnavut ve Türkler kalıyor. Üç aydan beri nehrin karşı tarafına geçmedim. Hiçbir şey eskisi gibi değil.

Ganimet Mustafa, 43 yaşında, terzi:

Hedefe seçerek saldırıyorlar
Üsküp'te bir atölyem var. Buranın en iyi terzisiyim. Müşterilerim Makedon. Ama gel gör ki, aynı Makedonlar benimle iyi geçinirken, ağabeyimin dükkanını kurşunladılar. Hepimiz korku içinde yaşıyoruz.

Adem Adem, 57 yaşında San Mobilya'nın sahibi:

Bizden alışveriş yapmıyorlar
1965'ten bu yana mobilyacılık yapıyorum. Hepimiz tehdit altındayız. Makedonlar birbirlerine "Türk ve Arnavutlar'dan alışveriş yapmayın" diyorlar. Gelecek için endişeliyim. Türkiye'den çifte vatandaşlık istiyoruz. Türkiye galiba Balkanlar'daki gücünü kaybetti. Yunanistan daha hakim olmaya başladı. Ankara'dan bize yardım etmesini istiyoruz.

Abdülmecid Mustafa, 55 yaşında, şapkacı:

Kosova gibi olmaz inşallah
DükkanIm kurşunlandı. 2 bin Mark civarı zararım var. Maddi zarar o kadar da önemli değil. Arnavutlar'la aynı kaderi paylaşıyoruz. İnşallah bu kader Bosna ve Kosova'daki kardeşlerimizle aynı olmaz.

Şuhaip Abdurrahman 62 yaşında, çantacı

Bizi doğduğumuz yerlerden kovmak istiyorlar
Makedonlar ne yapmak istiyor anlamadım! Bizim ailemiz 300 yıl önce Üsküp'e gelmiş. Bunlar bizi doğdumuz yerlerden çıkartmak istiyorlar. Çok tedirginim. Biz, devlete olan sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Vergimizi veriyoruz. Karşılığında ateş açıyorlar. Dükkanım hasar gördü. Polis bizi korumuyor. Bize ve Arnavutlar'a neden zulüm yapıyorlar? Bunları Müslüman olduğumuz için yaşıyoruz...

Ercan Elez, 26 yaşında, Teko Giyim'in sahibi

Vitrindeki tişört kurşunlarla delik deşik dolu
7 kuşaktır Üsküplü'yüm. Bu olaylar şaşırtıcı. Buradaki tüm Türkler çok huzursuz. Tanıdıklarımız Türkiye'ye her gün akın akın kaçıyor. Alın size bir tişört göstereyim. Bu tişört, Makedonlar Eski Çarşı'yı basmadan önce vitrinimde duruyordu. Bakın, tişörtün üzerindeki kurşun deliklerini görüyor musunuz? Bu tişörtü her zaman saklayacağım. Çocuklarıma ileride ibret olsun diye göstereceğim.

Kanlı ellere 8 ay sonra kelepçe takıldı
İsrail İçişleri Gizli Servisi (Shin Bet), iki askerini geçtiğimiz Ekim'de linç ederek öldüren Aziz Tsalha adlı Filistinli'yi 8 aylık takip sonunda yakaladı. İsrailli yetkililer, Tsalha'ya askerleri öldürdükten sonra kanlı ellerini kalabalığa gösterdiği pozun aynısını verdirdi.

GİZLİ SERVİS VERDİ
Ancak bu kez ellerinde kan yerine kelepçeler vardı... Fotoğraf, Gizli Servis tarafından önceki gün basına dağıtıldı. Olayda iki İsrail askeri, yanlışlıkla girdikleri Filistin yönetimindeki Ramallah'ta öfkeli kalabalık tarafından linç edilerek öldürülmüştü. Tsalha'nın, öldürdüğü askerlerin cesedini karakolun penceresinden atıp kanlı ellerini dışarıdaki kalabalığa gösterdiği görüntüler tüm dünyada yayınlanmıştı.

BURAK KARA

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır