kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
METİN MÜNİR(mmunir@sabah.com.tr )

Üç ödeyip, iki alacaklar

Bankaların bu yıl geri ödeyecekleri sendikasyon kredisi tutarının ancak üçte ikisi kadar yeni borç alabilecekleri tahmin ediliyor. Faiz oranı ise Libor+1.20'den, 2'ye yükselecek

Dış bankalara olan borçların ödenmesi açısından Türk bankaları kritik bir döneme girdi. Haziran ve Temmuz aylarında bankaların yabancı bankalara olan 2 milyar dolarlık borcunun vadesi doluyor. Bu rakam, bankaların bu yıl vadesi dolacak olan toplam sendikasyon borçlarının üçte birine tekabül ediyor.

Normal koşullar altında bu kredilerin tamamı yenilenir, hatta bazılarının miktarında artışlar olurdu. Ancak yaşanan iki kriz Türk bankalarının sendikasyon piyasasını berbat etti. Bazı bankalar borçlarını ödeyip sendikasyon piyasasından, şartlar düzelinceye kadar geri çekilmeye karar verdi. Dışbank, Finansbank, TEB ve Alternatif Bank bu kategoride.

Vakıflar Bankası da vadesi gelen 130 milyon dolarlık borcunu geri ödedikten kısa bir süre sonra yeniden borçlanacak.

Yılın ilk beş ayında kapatılan dış banka borçlarının miktarı 800 milyon doları geçti.

Büyük özel bankaların çoğu, vadesi gelen borçlarını ödedikten sonra yeni kredi temin etmek için yeniden piyasaya çıkmış vaziyette.

Akbank'la Garanti Bankası 400'er milyon dolar için, Yapı Kredi 450 milyon dolar içinf piyasada bulunuyor.

Koçbank da Temmuz'da vadesi gelen 220 milyon dolarlık borcunu yenilemek için bir grup bankaya yetki vermeye hazırlanıyor.

Piyasa kaynakları, sendikasyonu ilk tamamlayan bankanın Yapı Kredi olduğunu söylüyor. Bu sendikasyonun nasıl kapanacağı piyasa tarafından merakla bekleniyor çünkü YKB'nin elde edeceği faiz piyasa için bir referans noktası teşkil edecek. Sıkı pazarlıklar sürüyor. Ama Türkiye'nin riskinde geçen sene bu günlere kıyasla meydana gelen artışın faizlere yansıması kaçınılmaz.

Piyasada yaptığımız bir araştırma faizlerdefyüzde 50 civarında bir artış olacağını gösteriyor. Buna ters olarak, kredi miktarlarında da bir azalma olması bekleniyor. Piyasanın ortak kanaati vadesi dolan kredilerin sadece yüzde 75-60 civarında bir bölümünün yeni kredi olarak geri döneceği. Çünkü küçük ve orta boylu bazı bankalar Türk sendikasyon pazarından çekilmiş vaziyette.

"Geçen sene aşırı bir iyimserlik vardı," diyor bir bankacı, bu sene de aşırı kötümserlik."

Geçen yıl büyükler için her şey dahil yüzde 1.20 civarında olan fiyat, yüzde 2 civarına çıkacak.

Yılortasına gelmiş olunmasına rağmen bugüne kadar sadece Garanti Bankası dış piyasalardan başarılı bir şekilde borçlanmasını tamamlayabildi.

Döviz sakinleşti
Salı gününden beri fırtınalar esen döviz piyasası, dün sakinleşti. Önceki gün 1 milyon 300 bin liraya kadar yükselen dolar, öğleden sonra 1 milyon 285 bin liraya inmişti. Dolar dün de bankalararası piyasada 1 milyon 275 lira seviyesinde işlem gördü. Serbest piyasa kapanışında dolar 1 milyon 285 bin lira oldu. Merkez Bankası yine dolar satış ihalesi açtı ve bankalara ortalama 1 miyon 275 bin liradan 89 milyon dolar sattı. Böylece dört günlük müdahale sonucu satılan döviz miktarı 840 milyon dolara ulaştı. Fazilet Partisi'nin kapatılma davasının sonucu beklendiği için piyasadaki işlem hacmi çok daraldı. Döviz piyasası gibi bono piyasası ve borsada da işlem hacmi yılın en düşük seviyelerinde seyretti. Dün endeks yüzde 1.25 oranında değer kazanarak 11 bin 119 puana çıktı. İşlem hacmi 187 trilyon seviyesinde kadar geriledi.

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır