kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Gezegenin en zenginleri


Forbes dergisinin en zenginler listesinin zirvesinde sürpriz yok; Bill Gates yine birinci sırada. Sürpriz isimler ise satır aralarında gizliydi. İşte 21'inci yüzyılda işleri iyi gidenler
Forbes dergisinin her yıl geleneksel olarak yayınladığı dünyanın en zenginleri listesinin 2001 yılı sıralaması düşenlerle, çıkanlarla, başarı öyküleri ve krize tuş olanlarla yine ekonomi gündeminin ilk maddesi oldu. Geçen yıl dünyanın dört bir yanından 482 kişinin dahil olduğu liste bu yıl daha da genişletilerek 46 ülkeden 538 zengini barındırdı. 538 kişinin ortalama 3.2 milyar dolarlık servetle yer aldığı listenin ilk sırasını yine Microsoft'un patronu Bill Gates aldı. Listeyi yayınlayan Forbes'in gezegenin en zengin insanı olarak tanıttığı Bill Gates'in ardından ikinci sırada Warren Buffet, 3'üncü sırada ise Paul Allen yer aldı.

SIRAYA DEĞİL SERVETE BAK
Bu yılki listenin geçen yıllara göre daha geniş tutulduğunu söyleyen listeden sorumlu Forbes editörlerinden Kerry Dolan, listeyi yaparken tüm kriterleri gözönüne aldıklarını ve herkesi mutlu etmeye çalıştıklarını söyledi. Bu yıl listede yer alan sıralamalarla geçen yılların kıyaslanmaması gerektiğini söyleyen Dolan, "Önemli olan hangi zenginin kaçıncı sırada yer aldığı değil ne kadar servete sahip olduğu" diye konuştu.

Listede 3 başbakan var
DünyanIn yaşayan en zengin 538 isminin yer aldığı listeye başbakanlık yapmış 3 kişi girdi. Geçtiğimiz Mayıs ayında İtalya Başbakanı seçilen medya imparatoru Silvio Berlusconi 10.3 milyar dolarlık serveti ile listenin 29'uncu sırasında yer aldı. Berlusconi'nin yanı sıra Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra da 1.2 milyar dolarlık serveti ile 421'nci oldu. Forbes, Shinawatra için yaptığı yorumda "Ülkenin telekomünikasyon imparatoru uzun bir süre hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle ayrı kaldığı listeye tekrar girdi" dedi.

Rusya eski Başbakanı Victor Çernomirdin de Rusya'nın en büyük gaz şirketi Gazprom'un yöneticisi unvanı ve 1.1 milyar dolarlık serveti ile listede yerini aldı. New York belediye başkanlığına adaylığını koyan Michael Bloomberg de 4.5 milyar dolarlık serveti ile sıralamanın 82'nci ismi oldu.

* Gates de fakirleşti
7'ncİ kez üstüste en zenginler listesinin zirvesinde yer almayı başaran Bill Gates'in geçen yıl 60 milyar dolar olan serveti bu yıl 1.3 milyar dolarlık düşüşle 58.7 milyar dolara geriledi.

* Bayanlar babadan zengin
Bu yıl açıklanan listenin yaklaşık yüzde 7'sini kadınlar oluşturuyor. Listeye giren 37 kadının ortak özelliği hepsinin servetlerinin ailelerinden ya da eşlerinden miras kalması. Listedeki en zengin kadınlar Wal-Mart şirketinin hissedarları 18.5 milyar dolarlık servetleri ile Alice ve Helen Walton kardeşler.

* En genci 29 yaşında
Listede yer alan zenginler arasında en genci 29 yaşındaki Amerikalı yatırımcı Daniel Ziff olurken, 96 yaşındaki Brezilyalı medya baronu Roberto Marinho da listedeki en yaşlı zengin unvanını kazandı.

397 yeni zengin listede
Dünyanın en zenginleri listesinde 97 isim ilk kez yer almanın sevincini ve gururunu yaşadı. Ayrıca 15 yıldır hazırlanan listede ilk defa Yeni Zelanda'dan bir zengin de yer aldı. Ülkenin önde gelen enerji üreticilerinden John Todd listeye 490'ıncı sıradan girdi.

* Listedeki elektrikçiler
Listede yer alan zenginlerden 33'ü enerji sektöründe yer alıyor. Davis Petrol şirketinin sahibi Marvin Davis 4.5 milyar dolarlık serveti ile "enerji milyarderleri" listesinin ilk sırasında yer alıyor. Rusya'nın en büyük enerji şirketi Gazprom'un iki yöneticisi Rem Viakhirev ve Viktor Çernomirdin ise toplam 2.5 milyar dolarlık servetleri ile Forbes'un listesine girdi.

* Armani'den Prada'ya
Listeye aralarında ünlü modacılar Giorgio Armani, Prada Ailesi ve Paolo Bvlgari bulunan 20 modacı girdi. Modacılar listesinde ilk sırayı 10.7 milyar dolarlık serveti ile LVMH'nin sahibi Bernard Arnault aldı. Listenin 2'nci sırasında ise ABD hazırgiyim markası GAP'in sahibi olan Fisher Ailesi yer aldı.

İlk beş
1-Bill Gates

Microsoft (Geçen yıl 1.) 58.7 milyar dolar

2-Warren Buffett

Berkshire Hathaway (Geçen yıl 4.) 32.3 milyar dolar

3-Paul Gardner Allen

Microsoft (Geçen yıl 3.) 30.4 milyar dolar

4-Lawrence Ellison

Oracle (Geçen yıl 5.) 26 milyar dolar

5-Karl&Theo Albrecht

Albertson Inc. (Geçen yıl 6.) 25 milyar dolar

109'uncu Mehmet Emin Karamehmet
3.7 milyar dolarlık serveti ile listede en üst sıradaki Türk olan Mehmet Emin Karamehmet'in zenginlik kaynağı olarak Turkcell gösterildi. Karamehmet Ailesi'nin, ekonomik krizden dolayı geçen yıla göre servetinde düşüş yaşandığı belirtildi.

116'ncı Sakıp Sabancı
Sabancı'nIn 3.5 milyar dolarlık servetinin kaynağı olarak devam eden yatırımları gösterildi. Sabancı Holding'in kimya devi Dupont ile ortaklığına dikkat çeken Forbes, şirketin ekonomik krize bağlı olarak yüzde 39 oranında değer kaybettiğini belirtti.

182'nci Rahmi Koç
Rahmİ Koç'un 2.5 milyar dolarlık servete sahip Koç Grubu'nun başında olduğunu yazan dergi; bankacılık, enerji ve otomotiv sektöründe yoğunlaşan şirketin geçen yıl 11.7 milyar dolarlık ciro yapmasına rağmen yüzde 43 oranında değer kaybettiğini belirtti.

234'üncü Ferit Şahenk
BabasI Ayhan Şahenk'in hayatını kaybetmesinden sonra 37 yaşındaki oğlu Ferit Şahenk'in işlerin başına geçtiğini belirten Forbes, 2 milyar dolarlık serveti bulunan ailenin zenginlik kaynağı olarak grubun amiral şirketi Garanti Bankası'nı gösterdi.

312'nci Kemal Uzan
1.6 mİlyar dolarlık servetiyle Uzan Ailesi'nin listeye ilk kez girmesini sürpriz olarak niteleyen dergi, Uzanlar'ın sahibi olduğu Türkiye'nin ikinci büyük GSM operatörü olan Telsim'in Motorola ile aralarında yaşanan sorunlara değinildi.

Büyük kaybedenler
* Jeff Bezos: Dünyanın en büyük online perakende şirketi Amazon'un kurucusu da yeni ekonominin 2000 yılında aldığı darbeden nasibini aldı, 55'inci sırasından 234'üncü sıraya geriledi.

* Masayoshi Son: Japonya'nın önde gelen yazılım şirketlerinden Softbank'ın kurucusunun 19.4 milyarlık serveti bu yıl 5.6 milyar dolara geriledi.

* Thomas Hoffa: Alman medya imparatoru Thomas Hoffa geçen yıl 4 milyar dolarlık serveti ile yer aldığı listede, bu yıl servetinin 250 milyon dolara gerilemesi nedeniyle liste dışı kaldı.

* Jerry Yang: En tanınmış internet şirketlerinden Yahoo'nun 32 yaşındaki kurucusu ve sahibi 50'nci sırasında 490'ıncı sıraya kadar geriledi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır