kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Yapay zekâ, insanı bile 'mat' edebilir


Birçok konuda insan kadar bilgi sahibi robotlar geliştiren bilimadamları endişeli: 'Ya bu yeni robotlar insanları alt ederse?"
Artıfıcial Intelligence yani yapay zeka... ABD'nin Oscarlı yönetmeni Steven Spielberg'in ülkesinde yıl sonunda gösterime girmesi beklenen filmi. Film, yapay zekaya sahip bir robot çocuğu ve komutları uygulamamaya başlayan bilgisayar programlarını anlatan bir 'bilim-kurgu'.

FİLMLER GERÇEK OLACAK
Ancak gelişmeler, gişe rekorları kırması beklenen filmin, uzun vadede de olsa bir bilim-kurgu olarak kalmayacağını gösteriyor. Birkaç yıl öncesinde geliştirilmeye başlanan basit 'yapay zekâ' sistemleri, önümüzdeki 10 yıl içinde hayatın parçası haline gelecek. Ancak bilimadamları, şimdiden ikiye bölünmüş durumda: Ya geliştirilen yapay zekâlar bir gün insanoğlunun zekasını geride bırakırsa? Uzmanlar, şimdilik insan gibi birçok konuda bilgi sahibi olan değil, yalnızca tek bir konuda 'uzman', yapay zekâlar üzerinde yoğunlaşıyor.

20 YIL SONRA EŞİTİZ
Ancak yine de yapay zekânın, insan zekâsı seviyesine ne kadar sürede ulaşabileceği hatta birgün onu geçip geçemeyeceği tartışılıyor. Kimi bilimadamları 'En geç 30 yıl içinde mümkün' derken kimi bilimadamları ise "En geç 20 yıl sonra" gibi daha da kısa bir vadeyi işaret ediyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır