kapat
10.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

'Arkası Yarın' bugün de var!


TRT'nin 'Arkası Yarın' ve 'Radyo Tiyatrosu' klasikleri NTV Radyo'da yayınlanmaya başlandı.
50'li yıllardan gelen bir alışkanlık, bir nevi hastalık olan Arkası Yarın'lar, bakalım eski günlerdeki popülaritesini yakalayacak mı? NTV Radyo yıllar önce büyük beğeni toplayan ve unutulmayan TRT yapımlarını yayınlamaya başladı. 'Radyo Günleri' isimli yeni kuşakta "Arkası Yarınlar" hafta içi her gün 10:30'da, tekrarı da 19:05'te yayında. Radyo Tiyatrosu ise her pazar saat 11:05 ve 19:05'te dinleniyor. Radyo Günlerinde, Lorca'nın 'Kanlı Düğün'ü, Hemingway'in 'Klimanjaro'nun Karları', Tarık Dursun K.'nın 'Herodot tarihi', Sartre'ın 'Sinekler'i, Marquez'in 'Kayıp Bir Denizci'si, Camus'nün 'Yabancı'sı, Kafka'nın 'Ceza Sömürgesi' gibi dünya edebiyatından seçkin eserlerin TRT uyarlamaları olacak. 4 Haziran'da yayınlanan ilk oyun Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü'ydü.

TANPINAR NTV'DE
NTV Genel Yayın Yönetmeni Cem Aydın, Radyo Günleri'ne özellikle bu oyunla başladıklarını söylüyor: "Tanpınar'ın hicvettiği Batılı olma çabası içinde yaşanan absürdlükler, bugün de hayatımızın her alanında karşımıza çıkabiliyor. Kitabı okumayanlar, bu eğlenceli radyo oyunu sayesinde, Tanpınar'ın bakış açısıyla, değişimin yarattığı sıkıntıları belki daha iyi değerlendirebilirler."

Radyo Günleri için TRT İstanbul Radyosu arşivlerinde uzun süren titiz bir araştırma yapılmış. Türk ve Dünya edebiyatının klasikleri seçilmiş. Çehov, Steinbeck, Dostoyevsky, E.M. Forster, Tanpınar, Dürenmatt, Camus, Mehmet Rauf, Hemingway, Shakespeare, Sait Faik, Sartre, Kafka, Tennesee Williams, Agatha Christie gibi ustaların eserleri, İstanbul Şehir Tiyatrosu sanatçıları tarafından seslendirilmiş.

Radyo Tiyatrosu'nun doğum yeri tartışmalı. BBC ile Amerikan radyoları "ilk olma" yarışını birbirlerine kaptırmıyor. Ancak kaydı bulunan ilk radyo tiyatrosu ne İngiltere'de, ne Amerika'da; ilk kez Almanya'da, Berlin Radyosu tarafından "mikrofona kondu". Bu eser Schiller'in "Haydutlar"ıydı.

Daha önce ünlü oyunların sahneye mikrofon konarak taş plaklara kaydedildiği ve radyoda dinleyiciye sunulduğu biliniyor. Ancak bunlar radyo tiyatrosu olarak değerlendirilmiyor.

TİYATRONUN GEÇMİŞİ
Radyo tiyatrosu, bir oyun, roman ya da öykünün veya tümüyle radyo tiyatrosu olarak yazılmış özgün bir eserin stüdyoda, ses ve müzik efektleri eşliğinde yeniden üretilmesiyle ortaya çıkan radyo programlarına verilen isim. İlk radyo tiyatrosunun yaygınlaşması, İkinci Dünya Savaşı'na rastlıyor. O dönemden bu yana da bir radyo klasiği oldu. Türkiye'de radyo tiyatrosu, TRT öncesi dönemlere uzanıyor. İstanbul Radyosu 1950'li yıllarda ilk radyo tiyatrosu örneklerini verdi. Baki Süha Ediboğlu, Ekrem ve Cemal Reşit Rey kardeşler ilk mikrofona koyucular olarak ünlendiler. Bedia Muvahhit, Afife Ediboğlu, Hadi Hün, Perihan Tedü, Kemal Tözem, Sami Ayanoğlu, Şaziye Moralı, Vasfi Rıza Zobu, Ercüment Behzat Lav, Behzat Butak, Suavi Tedü ise ilk radyo tiyatrosu oyuncuları... Televizyonun olmadığı, radyonun tek kitle iletişim aracı olduğu dönemde radyo tiyatrosu bir alışkanlığa dönüştü. Bu geleneği miras alan TRT'nin arşivlerinde, taş plaktan dar banta uzanan inanılmaz zenginlikte bir arşiv var.

Bir radyo klasiği nasıl doğdu?
Arkası Yarın radyoda doğmadı. Belçika'da Arden bölgesinde vardiyalı çalışan kömür işçilerini oyalamak amacıyla banliyö trenlerinde, aktör ve aktrislerin canlı seslendirdiği bazı oyunlar, hoparlörlerden dinletiliyordu. Ancak oyunlar madenci köylerinden ocaklara giden işçilerin yolculuk süreleri için uzun olunca, bölüm bölüm yayınlanmaya başlandı. Bu eğlence kısa süre içinde işçilerin büyük beğenisini kazandı. Bölümlü oyunları radyo yoluyla bütün ülkeye yayma fikri böyle doğdu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır