kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ÇETİN ALTAN(caltan@sabah.com.tr )

Uydurma tarih, sahtekârlıkları suladı durdu

Her sabah hemen hemen tüm gazeteleri gözden geçiriyorsanız; biten yüzyıl boyunca siyasetçi yalanlarıyla üstü iyice örtülmüş olan "tarihsel gerçekler"in de, ufak ufak su yüzüne çıkmaya başladığını farkediyorsunuz.

Eski edebiyatta "gulüv" denilen, aşırı abartmalı bir hamaset siklonuyla, öylesine afyonlandı ki genç kuşaklar; eksisi artısıyla ne ortak bir "tarih bilinci" gelişebildi, ne de Türkler'in kendi gerçekleriyle yüz yüze gelebilme cesareti...

"Resmi" yahut uydurma bir tarihle, uyutulup durdu halk yığınları.

Bunun bir nedeni, gerektiğinde yabancı genelkurmaylara vidalanan köylü taburlarını, kahramanlık efsaneleriyle koşullandırmaksa; bir nedeni de 20. Yüzyıl boyunca Türkiye'nin ne kadar kötü yönetilmiş olduğunu gözlerden saklamaktı.

Şimdi artık, iri yalanlar dönemi, kuyruğunu titretiyormuş gibi..

Pazartesi günkü Cumhuriyet gazetesinde Deniz Som'un, "Yedikule"nin tarihi üzerine bir incelemesi vardı.

5. Yüzyıl'da Bizans İmparatoru II. Theodosius'un, İstanbul surlarını genişletirken, orada beş kuleli bir hisar yaptırdığını; "Yedikule"nin, daha doğrusu "Yedikulehisarı"nın, Fatih'in, hisara iki kule daha eklemesiyle oluştuğunu yazıyordu.

1618'de 14 yaşında tahta çıkan II. Osman, yani Genç Osman da; 18 yaşında yeniçeri ordusuna yeni bir düzen vermek isteyince, tahttan indirilip, Yedikule zindanlarında hem ırzına geçilmiş, hem de öldürülmüştü.

Deniz Som, "Tarih, Osman'ın katlini boğulma olarak yazar" dedikten sonra; yapılan araştırılar ve açılan mezarı sonucunda; Genç Osman'ın, kafası kesilerek öldürüldüğünün ortaya çıktığı belirtiliyordu.

Gerçekte bir anarşi tarihi olan Osmanlı tarihinde, en rezil sayfalardan biri de Genç Osman vakası'dır...

Evliya Çelebi de, uzun uzun durmuştur bu korkunç vaka üstünde..

Gelin görün ki, İttihatçılar döneminde "Türkçülük"ü kimselere bırakmayan sözde tarihçi Necip Asım, "henüz basılmamış olan Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin Genç Osman olayını bütün ayrıntıları ve iğrençlikleriyle anlatan bir sayfasını yırtıp yok etmişti. Bu davranışını kınayanlara da Necip Asım Bey şu karşılığı vermişti:

- Tarihimiz için bu sayfa kara bir lekedir; bunu gelecek kuşaklara göstermek doğru olmadğından yırttım" (Nurdoğan Taçalan ve Turgut Etingü başkanlığında bir kurulca derlenip düzenlenmiş olan "İlk çağlardan günümüze kadar suikastler ve ayaklanmalar tarihi")

Marmara Üniversitesi Atatürk-Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ekrem Uykucu'nun da, "Osmanlı Padişahları Nasıl Öldüler, Nasıl Öldürüldüler?" adlı yeni bir kitabı yayınlandı...

Yalanlar ve çarpıtmalarla üstü boyuna örtülmek istenmiş olan tarihimiz, yavaş yavaş gerçek yüzüyle ortaya çıkmakta..

Zülfü Livaneli'nin de önceki günkü yazısı şöyle bitiyordu: "Göçebe; insanlara karşı olduğu gibi, doğaya kaşı da savruk ve hoyrattır.

Bir daha görmeyeceği yeri güzelleştirme çabasına girişmez. Yakıp yıkmak daha çok işine gelir.

Ama neylersiniz ki uygarlık, yerleşme ile başlıyor.

İncelmiş yaşam biçimleri, yerleşik insanların sitesinde boy atıyor.

Ne yazık ki göçebe ve hoyrat ruhlarımız, bilinçaltımızı Orta Asya kargılarıyla dürtüp durmakta."

20. Yüzyıl'ı da rezalet bir fiyaskoyla ıskaladık. Beyinleri uydurma tarihlerle yıkanmış olan kuşaklar; evrensel kalitede kadrolar oluşturmaktan çok; iri yalanlar ve sinsi talanlarla, "yönetici rolleri"ne sıvanmayı daha çok yeğlediler..

Sahtecilikleri ortaya koymaya çalışan yazı adamlarına da, etmedikleri kalmadı. Biten yüzyıl boyunca ortalama her iki yılda, bir yazı adamı öldürüldü..

20 yıla kadar Türkiye'nin, uğradığı, "otofaji - kendi kendini yiyip bitirme" dönemi aşılacaktır..

Globalleşme süreci, önlenemeyecek bir saydamlıkla Türkiye'yi de sarmalayacaktır. Bu kesin...

Ancak önümüzdeki 20 yıl nasıl geçecek?

Dileriz iyi geçer...

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır