kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Birinci Perde davasında 5 ay sonra tahliye


Devlet Tiyatroları eski genel müdürü Rahmi Dilligil ve beraberindeki 14 kişi, gözaltına alınıp, tutuklandılar ama, 5 ay sonra ilk duruşmada tahliye edildiler
Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Rahmi Dilligil ve Bursa Devlet Tiyatrosu eski müdürü Muhammet Gümüşkaya yaklaşık 5 ay önce 13 kişi ile birlikte Bursa Emniyet Müdürlüğü'nce gözaltına alındı. Komuoyuna "Birinci Perde Operasyonu" olarak yansıyan olayda, Dilligil ve diğer "sanık"lar, zimmet ve sahteciliğin yanı sıra çıkar amaçlı suç örgütü kurmakla da suçlanıyordu. Gözaltına alındılar ve haklarında iki ayrı dava açıldı. 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri ile Mücadele Kanunu uyarınca İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı 6 yıla kadar hapis cezası istemi ile dava açtı. Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ikinci davada ise Genel Müdür Dilligil ve Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Gümüşkaya zimmet iddiası ile 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

NAYLON GEÇİRİP İŞKENCE YAPTILAR
Yaklaşık 5 ay tutuklu kalan sanıklar İstanbul DGM'de 29 Mayıs 2001 günü ilk duruşmaya çıkarıldılar. Dilligil, Gümüşkaya ile tutuklu sanıklar Atıf Kahveci, Necdet Şengezer, Lütfü Durmaz, Mehmet Topuk, Hasan Ulusoy, Hasan Acar ile tutuksuz sanıklar Adnan Bilgi, Hulusi Ergüç, Fatma Şengül, Celil Salman, Cevdet Yortam, Necati İlkkılıç ve Necla Bayramoğlu haklarındaki suçlamaları reddettiler. Bursa Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Gümüşkaya ise Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde başına naylon poşet geçirilerek dövüldüğünü, hiçbir iddiayı kabul etmediğini söyledi.

İKİ DAVADA DA TAHLİYE KARARI
Cumhuriyet Savcısı tutuklu tüm sanıkların tahliyesini istedi ve hakim de bu yönde karar vererek, ilk duruşmada sanıkları tahliye etti. Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde zimmet davasının ilk duruşması ise 13 Haziran'da yapıldı. Tutuklu sanıklar bu davada da suçlamaları reddettiler. Bu davada Savcı, tutukluğun devamını istedi, ancak mahkeme heyeti buna rağmen sanıkların "koşulsuz tahliye edilmelerine" karar verdi. Böylece elleri kelepçelenerek gözaltına alınan ve 5 ay tutuklu kalan sanıklar, haklarındaki ağır suçlamalar ve ceza taleplerine rağmen çıktıkları ilk duruşmada tahliye edilmiş oldular.

DİLLİGİL 5 AYDA İKİ CEZAEVİ GEZDİ
Rahmi Dilligil ilk duruşmada, ifadesinin zorla alındığını, tutuklu kaldığı sürede iki cezaevinde kaldığını anlattı, tahliyesini istedi. Suç örgütü kurmadığını, sanıkların büyük bölümünü tanımadığını, zimmetine geçirdiği iddia edilen 945 milyar lirayı maaş ödeme ve turnede kullandığını söyleyen Dilligil, "Devletin parası ile yat aldığı" iddiası için de "1958 yapımı döküntü bir sandalı olduğunu ve evinin bahçesinde durduğunu" belirtti.

Fatih ATİK

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır