kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Tatbikatta torpido krizi


Denizaltından ateşlenen Tigerfish torpidosu hedefi ıskalayınca patlamadan battı. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan gemi yön değiştirdi
Dün yapılan Denizkurdu-2001 tatbikatında yaşanan şanssızlık nedeniyle büyük tehlike atlatıldı. TSK'nın envanterine 1993 yılında katılan 1.5 trilyon liralık Tigerfish torpidosu ilk kez ateşlendi. Denizaltından atılan Tigerfish torpidosu, hurdaya ayrılan Miller gemisine fırlatıldı, ancak torpido hedefe isabet edemedi. Tigerfish torpidosu, hedefine 3 bin yarda kala kontrolden çıktı.

30 dakika sonra, yakıtı bittiği için batan torpidonun patlamaması nedeniyle Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve TSK personeli ve basının içinde bulunduğu Kemal Reis gemisi ile 18 Mart Denizaltısı, ani manevra ile yönlerini değiştirdi.

'PERSONEL SAVAŞ YERLERİNE'
Daha önce eğitim amaçlı olarak kullanılan ancak Denizkurdu-2001 tatbikatı ile ilk kez bir tatbikatta kullanılan Tigerfish, 18 Mart denizaltısından hurdaya ayrılan Miller gemisine fırlatıldı. Ancak torpido, fırlatıldıktan kısa bir süre sonra hedefini şaşırdı. Bunun üzerine, tatbikatta görev alan gemiler ve başta Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu olmak üzere, Kuvvet Komutanları, TSK Komuta kademesi, yabancı gözlemciler ve basının da içinde bulunduğu protokol gemisi Kemal Reis, ani bir manevra ile rotasını çevirdi.

Askeri tanımlamada, milyonda bir olarak adlandırılan torpidonun hedefini şaşırması heyecan yarattı. Hedefine 3 bin yarda (yaklaşık 2.7 kilometre) kala kontrolden çıkan torpidonun hedefini şaşırması üzerine Kemal Reis gemisinde askeri personele "Savaş yerlerinize gidin..." anonsu yapıldı. Kemal Reis gemisi ile 18 Mart Denizaltısı, ani manevra ile yönlerini değiştirdi. Protokolün bulunduğu gemi, hedef gemiye 14 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

YAKITI BİTİNCE BATTI
Donanma Komutanı Oramiral Bülent Akkaya, olayla ilgili olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil'e ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na bilgi verdi.

Ateşlemede ve nişan almada herhangi bir hata olmamasına rağmen teknik arıza yaparak hedefini şaşırdığı belirtilen torpidonun, özelliği gereğince 30 dakika daha denizaltında ilerledikten sonra yakıtının bitmesiyle battığı belirtildi.

PERSONEL SAVAŞ YERLERİNDE
Tigerfish'İn ardından aynı denizaltından atılan MK-23 torpidosu, hedefine isabet etti. Hurdaya ayrılan gemi paramparça oldu. İsabetli atışı Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ilgiyle izlediler.

TSK, tasarruf tedbirleri çerçevesinde ilk kez planlı Denizkurdu-2001 ve Efes tatbikatlarında tasarrufa gitti. Ekonomik kriz öncesi 5-22 Haziran olarak planlanan Denizkurdu-2001, kriz sonrası 4 gün kısaltıldı. Bununla Silahlı Kuvvetler'in 7 trilyon lira tasarruf ettiği öğrenildi. Efes'te de yüzde 50 tasarrufa gidildi.

NOTLAR....NOTLAR....

Bahriyeli Kıvrıkoğlu
* Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri personelinin giydiği beyaz kısa kollu denizci kıyafetinin üzerine siyah mont giydi.

* Tatbikatta SAT timlerinin düşman kara bölgelerine deniz hücumbotlarla yaklaşarak, yaptığı atışlar ve kurtarılmış bölgeyi mayından temizlemeleri, katılımcıların beğenisini topladı.

* Tatbikata 16 fırkateyn, bir refakat muhbiri, 11 hücumbot, 9 denizaltı gemisi, MKT Gemisi, 12 yardımcı sınıf gemi, 8 helikopter, 4 seyyar radar, 6 sahil radar tesisi, SAS timleri, Hava Kuvvetleri uçakları ve sahil güvenlik botları kullanıldı.

* Tatbikata, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, İsrail, Malezya, Nijerya, Pakistan, Ürdün ve Ukrayna gözlemcileri katıldı.

* Tatbikatın son aşamasında, tatbikata katılan tüm unsurlar, denizde resmi geçit yaparak, Genelkurmay Başkanı'nı selamladılar. Bu törene Tigerfish torpidosunun fırlatıldığı 18 Mart denizaltısının katılmadığı öğrenildi.

Hale KOŞUŞ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır