kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundaiassan.com.tr
 

Hazine'yi rahatlatan teklif


Kısa vadeli borçlarından kurtulmayı planlayan Hazine amacına ulaşmak üzere. Bankalar 9 milyar dolarlık kısa vadeli alacağını uzun vadeye çevirmek için teklif verdi
Hazine'nin bu teklifin ne kadarını kabul edeceği yarın belli olacak. Kısa vadeli TL borcunu, uzun vadeli dövize çeviren takasta faizin yıllık yüzde 15 civarında olması bekleniyor

Uygulanmakta olan programın en önemli ayaklarından birini oluşturan ve sonucu günlerdir merakla beklenen "iç borç takası" ekonomi yönetiminde sevinç yarattı. Bir süredir üzerinde spekülasyon yaratılan borç takasının ilk bilgileri Merkez Bankası'ndan alındı ve "Amacına ulaştı" yorumu yapıldı. Borç takasına ilişkin ön verilerde, 5 büyük bankanın dövizli kağıtlara, Hazine'nin beklentilerini de aşan ölçüde teklif verdikleri öğrenildi.

BLOK TEKLİFLER
Akbank'ın 1.5 milyar dolar, Garanti Grubu'nun 1.2 milyar dolar, İş Bankası, Yapı Kredi ve Vakıfbank'ın ise 600'er milyon dolar teklif verdikleri ve faizin yüzde 15 civarında oluşmasının tahmin edildiği öğrenildi. 5 büyük bankadan gelen 4.5 milyar dolarlık teklifin, diğer bankalarla birlikte 9 milyar doları aştığı belirtiliyor.

Yoğun gün
Borç takasına verilen önem, dün hazine ve Merkez Bankası'nda her an hissedildi. Devlet Bakanı Kemal Derviş, sabah erken saatlerde Hazine'deki makam odasına geldi ve kurmayları ile durum değerlendirmesi yaptı.

Ardından 8. Gözden Geçirme Çerçevesi'nde IMF'ye verilecek Ek Niyet Mektubu ele alındı. Kemal Derviş, bir süre Başbakanlık'ta kaldıktan sonra Maliye Bakanı Sümer Oral'la da IMF'ye gönderilecek mektubun üzerinden geçti.

Takasla ilgili seyir, hem resmi hem de özel kanallardan gelen tahmin ve bilgilerle dakikası dakikasına izlendi. Bankalarla bir dizi telefon trafiği yaşandı. Piyasalarla, takastan önce, kağıtların verimi üzerine yapılan görüşmeler ve sağlanan mutabakatın etkisi ile "Bu iş aslında dün (Perşembe) tamamlandı" görüşünün hakim olduğu değerlendirmede, şu görüşlerin ön plana çıktığı bildirildi:

UMUT OPERASYONU
"Ekonomik programın hazırlanması ve dış desteğin alınmasından bu yana en önemli ikinci operasyon da umut verici sonuçlandı. Eğer, siyasi alanda bir dalgalanma yaşanmazsa borç dinamiği açısından bu yılı aştığımız söylenebilir.

Borç takası (swap) iki taraflı bir olay olarak planlandı. Teknik çalışması çok iyi yapıldı. Tanıtıma ve bilgilendirmeye ağrılık verildi. Takas miktarı konusunda muhafazakar hesaplar yapıldı. Gizli hesaplara girilmedi. Piyasalarla oyun oynanmadı. Piyasalar da aynı geminin içinde olduğumuz bilinciyle, tutarlı hareket ettiler. Bu operasyon hem Hazine'ye hem de mali sektöre soluk aldıracaktır."

Piyasalar çalışmadı!
Takasın başarılı bir sonuç alınabileceği beklentisi, dün piyasaları olumlu etkiledi.

Teklifin saat saat artasına ve son olarak 10 katrilyon lirayı aştığının belirtilmesine rağmen, belirsizliğin Pazar günü yapılacak açıklama ile sona ermesi, işlem hacmini daralttı. Dün piyasalar deyim yerindeyse oturup, takas sonucunu beklemeye koyuldu. Fon yöneticileri, Hazine'nin 46 katrilyona ulaşan yılın geri kalanında ödeyeceği iç borcun ne kadarının ertelenebileceğini merak ederek günü geçirdi.

Hazine'nin ortalamadan teklif vermek isteyen yatırımcılar için yüzde 13.2'lik minimum getiri garantisi vermesi, 3 ve 5 yıllık tahviller arasındaki getiri farkının bankacıların isteğine göre değiştirmesi, piyasanın moralini daha da artırdı.

Piyasanın göstergesi olan 6 Mart 2002 vadeli tahvilin faizi yüzde 77'ye indi. Dolar 1 milyon 200 lirada kaldı. Borsa ise yüzde 1.1 düşüşle 11 bin 839 puana geriledi.

Bu iç borç ödeme takvimi değişecek
(Trilyon TL)
Haziran9.316
Temmuz6.055
Ağustos9.105
Eylül5.495
Ekim7.845
Kasım4.515
Aralık3.793
Toplam46.127

OKAN MÜDERRİSOĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır