kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundaiassan.com.tr
 

88 yıllık Türkbank kapatıldı


Fon tarafından 1 milyar dolar aktarılmasına rağmen mali krizden kurtulamayan Türkbank kapatıldı. Mevduat sahiplerinin paraları, Türkbank şubelerinden ödenecek
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Türk Ticaret Bankası'nın tasfiyesine karar verdi. BDDK'dan yapılan açıklamada Türkbank'ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere kaldırdığı belirtildi. Sermayesinin yüzde 84.52'si 1997 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na geçen ve 1997-2000 yılları arasında toplam 952 milyon 447 bin 814 dolar kaynak aktarımına rağmen satış imkânı bulunamayan bankanın 1 Temmuz tarihi itibariyle bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılmasına karar verildi.

HAK KAYBI OLMAYACAK
Açıklamada Bankadan alacaklı olanların ve mevduat sahiplerinin hiçbir hak kaybı olmayacağı vurgulandı. Bankanın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konusunda önümüzdeki günlerde daha detaylı bir açıklama yapılacağı belirtilen BDDK açıklamasında, Banka'da çalışan tüm personelin kazanılmış haklarının korunması hususunda gerekli önlemler alınacağı kaydedildi.

Geçen yıl başlatılan Fon bankalarını satış operasyonu sırasında Türkbank'a iki kuruluş ilgi göstermişti. Ancak yüzde 5.5 civarında hisse sahibi olan çalışanların kurduğu Emekli Sandığı Munzam Vakfı'nın varlığı, bu bankanın satışını veya başka bir banka ile birleştirilmesinin önünü kesti. BDDK Başkanı Engin Akçakoca, geçen ay yaptığı bir basın toplantısında "Satışı mümkün olmayan bankanın tasfiyesi en uygun yol" diyerek ilk sinyali vermişti.

Korkmaz Yiğit'in kimyasını bozmuştu
1913 yılında kurulan 88 yıllık Türkbank, kapısına kilit vurulurken, Türk literatürüne "vücut kimyasının bozulması" gibi bir deyiş yerleştirdi. Korkmaz Yiğit, 1998 yılında ihale yoluyla Türkbank'ı satın almıştı. Ancak Yiğit'in ihaleyi şu anda hapishanede olan Alaaddin Çakıcı'nın "desteği" ile aldığı ortaya çıkmıştı.

1913 yılında Adapazarında İslam Ticaret Bankası olarak kurulan banka 1937 yılında Türk Ticaret Bankası kimliğine büründü. 1980 yılına kadar "ikinci adresiniz" sloganı ile akıllarda kalan bankanın genel müdürlüğüne aynı yıllarda Behzat Tuncer getirildi ve o tarihten sonra banka ile kamuoyu arasında adeta bir duvar örüldü. 15 yıl boyunca bankanın genel müdürlüğünü yürüten Tuncer görevden alındı ve bankanın yönetimi 64. Madde kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na geçti. 1998 yılında satışa çıkarılan Türkbank'ın ihalesi adeta bir skandala dönüştü. CHP Milletvekili Fikri Sağlar'ın basına verdiği "bant kayıtlarında" ihaleyi alan işadamı Korkmaz Yiğit ile Alaaddin Çakıcı arasındaki görüşmeler ortaya dökülüyordu. Kaset skandalının ardından ihale iptal edildi.

İHALEYE NASIL GİRDİ
DGM tarafından başlatılan soruşturmada Kamuran Çörtük'ten, Hayyam Garipoğlu'na kadar bir çok kişinin ifadesine başvurulurken, Yiğit'in, Çakıcı ile telefondan ne denli çekindiğini anlatmak için kullandığı "Vücut kimyam bozuluyordu" sözleri zihinlere yerleşti. Alaaddin Çakıcı'nın Türkbank ihalesine ilgi duyduğunun başından beri bilindiğini belirten Yiğit, ifadesinde ''Aslında ihaleye girmek istemedim. Hatta Başbakan Mesut Yılmaz'a, ihaleyi iptal etmesini bile tavsiye ettim" dedi.

Bu ihalenin ardından yeniden Fon'a dönen Türkbank son olarak BDDK tarafından ihaleye çıkarılmış ancak, bankanın yüzde 6'sının çalışanlardan oluşan Munzam Sandığa ait olmasının yarattığı tedirginlik ile talep görmemişti. 2000 yılı sonu itibarıyla aktif büyüklüğü 677 trilyon lira olan Türkbank 53 trilyon lira zarar açıklamıştı. Bankanın 4 bine yakın çalışanı ve 7 bin civarında emeklisi var. 258 şubesi bulanan Türkbank, fon bankaları arasında bilançosu en iyi banka olarak biliniyordu.

İktisat'ın iştiraki satılıyor
BDDK, İktisat Bankası'nın Fransa'daki BIC-Bred hissesinin satışına onay verdi. BDDK açıklamasında, "İktisat Bankası ve Erol Aksoy ile diğer ortakların, BIC-Bred bankasında bulunan hisselerinin, Fransız Bred-Bank Populaire'e satılması konusunda İktisat Bankası Yönetim Kurulu'nu yetkili kıldı" denildi.

İkinci geçiş bankası Etibank
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) satışı gerçekleştirilemeyen İnterbank, Eskişehir Bankası ve Etibank'ın tüm aktif ve pasifleriyle birlikte Etibank bünyesinde devren birleştirilmesine karar verdi.

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu birleşme ve devir işlemlerinin 2 Temmuz'a kadar tamamlanması ve bu tarih itibariyle İnterbank ve Esbank'ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinlerinin kaldırılmasına karar verildi.

Birleşecek bankaların tüm şubeleri 2 Temmuz'dan itibaren Etibank şubesi olarak bankacılık hizmetleri verecek ve devir ile birlikte İnterbank ve Esbank'ın mevduat, kredi ve diğer tüm müşterileri Etibank'ın müşterisi haline gelmiş olacak.

Birleşen Etibank'daki tüm mevduat eskiden olduğu gibi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun tam güvencesi altında olduğu belirtilen açıklamada, mevduat sahiplerinin banka işlemleri dolayısıyla herhangi bir endişe duymalarına gerek olmadığı kaydedildi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır