kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundaiassan.com.tr
 

Göteborg meydan savaşı


25 bin küreselleşme karşıtı, AB Zirvesi'nin yapıldığı İsveç kentini birbirine kattı. Sokaklar, savaş alanına döndü

İKİ GÖSTERİCİYİ VURDULAR
Avrupa Birliği dönem başkanı İsveç'in Göteborg kentinde dün başlayan AB liderleri zirvesi, yoğun protestolara sahne oldu. Perşembe günü başlayan protestolar, dün yasadışı örgütlerin küreselleşme karşıtlarına katılmasıyla doruğa çıktı. Her 25 göstericiye bir polis düşünce, 25 bin gösterici kentin altını üstüne getirdi. 2 günde 450 kişi gözaltına alındı, 9'u polis, 15 gösterici yaralandı. İsveç gazeteleri, olayları "Göteborg Savaşları" diye manşetlere taşıdı. Olaylar sırasında polisin kendilerine taş atan göstericilere ateş açması sonucu iki kişinin vurulduğu, İrlanda Başbakanı'nın kaldığı otelin camlarının da göstericiler tarafından kırıldığı belirtildi.

ECEVİT DÜN GECE GİTTİ
Kent yakınlarındaki bir okulun camları tamamen kırıldı. 100 kadar gösterici Arnavut kaldırımından söktükleri taşları polise attı. Perşembe gecesi protestocu liderlerle görüşen ve anlaştıklarını dile getiren İsveç Başbakanı Goran Persson, dünkü olaylar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Zirve yemeği güvenlik nedeniyle iptal edildi. Finlandiya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg heyetleri ise bulundukları oteli terketmek zorunda kaldı. Zirve için Göteborg'a gelen Başbakan Bülent Ecevit ise Türk gazetecilere kentteki olayları sordu ve bilgi aldı. Ecevit bugün çalışma yemeğine katıldıktan sonra diğer liderlerle aile fotoğrafı çektirecek.

Maskeli süvariler
Göteborg'daki göstericiler, 21 Nisan'da Kanada'nın Quebec bölgesini birbirine katanlar gibi renkli giyinmiyordu. Kar maskeli gençlerin çoğu siyah kazak ve pantalonu tercih etti. Dikkatlerden kaçmayan ikinci olay ise, molotof kokteyli atmamaları oldu. Göstericiler, sokak ortasında bisiklet ve ABD bayrağı yaktı.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır