kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Görüntüde kalan modern hayat


Kliplerin ultra modern görüntülerine aldanmayın. Sözleri ve müziği, 'fantezi' ile Sanat Müziği çeşitlemelerinden oluşuyor
Son zamanlarda yerli klipler aldı başını gitti. İnanılmaz görüntüler kullanılıyor, teknikler yabancı kliplerden aşağı kalmıyor, siyah-beyazı, renklisi hepsi gayet kaliteli. Yarı çıplak kızların fink attığı yeni kliplerde kullanılan dekorlar, renkler de çok modern. Sesi kısıkken bambaşka bir dünya var müzik kanallarında. Öyle ki şaşırıp MCM ya da MTV gibi yabancı bir müzik kanalı izlediğinizi sanabilirsiniz.

Fakat sesi açtığınız anda işin rengi değişiyor. Şarkıcı avazı çıktığı kadar "Alllaahhhh korusuuun!" diye bağırırken bir yandan kemanlar, dümbelekler çalınıyor. Çoğu arabesk tadında ya da Türk Sanat Müziği esintileri taşıyan, aynı zamanda içinde pop ritimleri bulunan şarkılar. Anlayacağınız video klip piyasası şu günlerde epey hareketli. Yeni çıkan klipleri izlemek ve kliplerdeki son durumu tespit etmek amacıyla koskoca bir günü ve geceyi müzik kanallarını seyretmeye ayırdım sayın okurlar. "Canım ne var bunda, benim de işim böyle olsa" demeyin. Ruhum yaralandı, aklım karıştı. Bir müddet sonra artık şarkıları ezbere biliyordum, klip mantığını da çözmüştüm. O yüzden üçüncü turu televizyonun sesini kısarak seyrettim. Bu arada tek tek bütün şarkıları not etmeyi ihmal etmedim.

Kaan - Oynayalım Seninle
Saçları gayet modern bir biçimde kırpık kırpık kesilmiş, kulağında küpesi ve enteresan sakal modeliyle Kaan ekranda beliriveriyor. Büyük bir evin önünde arabası bozulmuş, yardım için bir eve girer. O da ne! Eve girer girmez tavşan kızlar tarafından etrafı sarılır ve çılgınlar gibi dansetmeye başlarlar. Pembe gözlükleriyle tüm kızları büyülediği zannedilmektedir. Ya da zaten kızlar evde her an hazır beklemekte ve her kapıyı çalanı aynı şekilde karşılamaktadır. Sonra coştukça coşarlar herkes öpüşüp koklaşmaya başlar. Bu arada Kaan'ın George Michael gibi şarkı söylediğini zannetmeyin, "oynayalım senle" diyerek göbek havaları tutturmuştur.

Fulden Uras - Arada Bir
Vaaavv! Fulden Uras amma da güzelmiş. Bir leopar gibi gözlerini keskinleştirmiş, ellerini duvara yapıştırmış bakmaktadır. Üzerindeki gümüş rengi büstiyer, havaya dikilmiş saçları nelerin habercisi? Bu şarkıda nasıl patlamalar yaşanacaktır? Üzerine spot tutulmakta, gerilim iyice arttırılmaktadır. Oysa Uras pop, rock, soul ya da rap gibi bir tür yerine sakin sakin sanat müziği-arabesk-pop karışımı şarkısını söylemektedir.

Nalan Aramızı - Bozamazlar
Türünün en başarılı örneği denebilir: Birbirinden güzel dört kadın; daracık pantolonlar ve kısacık büstiyerler... Yeni çıkan yabancı kliplerde, özellikle de soul/ hip hop tarzı kliplerde moda olan kalça çalkalama ve de kısa sert hareketler yapma özelliğini aynen uygulamışlar. Gören yurtdışında müzik yapmaya başladığını, soul söylediğini zannedebilir. Ancak Nalan ağır Türk Sanat Müziği icra etmektedir. Hem göze, hem kulağa derler ya; ilginç bir Doğu-Batı sentezi söz konusu. Çünkü görüntüyle müzik apayrı mesajlar veriyor.

Sevda - Yaralama Yâr
Ekranda elleri, kolları Hint dövmeleriyle dolu bir kız... Saçları iki yandan topuz yapılmış, üzerinde güzel, kabarık bir elbise. Kısacası görüntü çok fena Madonna'nın 'Frozen' klibine benzemekte. Sevda Hanım sürekli bir yerlerde yatmakta, ellerini bir ileri uzatıp bir geri çekmektedir. Mekan son derece sade hatta minimalisttir. Fakat şarkı ağır Türk Sanat Musikisi'dir.

Demet Akalın - Senin Anan Güzel Mi
Ah yazık olmuş İbrahim Kutluay'a. Dağ gibi adam, Yunanistan'lara transfer olan basketbolcumuz bara giriyor, Demet Akalın sahnede şarkı söylüyor. Her zamanki gibi herkes ve her şey son derece modern. Işıklar falan yanıp sönüyor. Ortada sisli bir hava var. Demet Akalın "Ben seni ele güne kaptırır mıyım" gibi bir şeyler söylemekte. Ama bu arada Kutluay'ın etrafında bir sürü kız dönüp duruyor. Tabii klibin şu sıralar gösterilmesi de pek manidar oluyor...

Rober Hatemo - Azılı Bela
İnanılmaz bir şey. Daha önce farkeden oldu mu bilmem ama bu klip eşcinsel öğeler bakımından dünyada örnek teşkil edebilir. Hatemo ateş önünde yarı çıplak, son derece efemine hareketler yapmaktadır. Bu durum en çok da arkasını kameralara döndüğünde dikkat çekmektedir. Küpesi, özenle taranmış saçlarıyla farklı bir şarkı söylediğini zannedebilirsiniz, fakat o arada kendisi arabeskvari müzik eşliğinde şu sözleri tekrarlamaktadır: "Ayyy... Ayyy... Senin aşkın yalanmış, ben neyleyim."

Atilla Taş - Pembeli
Her şeyden önce fon, şarkıya uyumlu bir şekilde pembedir. Pembe büyük gözlüklü (hani şu moda olanlardan) son derece güzel bir kadın görüntüye girer. Bile bile havalandırma mazgalının üzerinde durur, etekleri havalanır. Sonra son derece seksi hareketlerle danseder. Üzerinde kah bikini üstü, kah bluz vardır. Işıklar yine çok iyi ayarlanmış, disko ortamı oluşturulmuştur. Bu arada Atilla Taş çılgınlar gibi, ellerini kollarını mütemadiyen dalgalandırarak zıplamakta ve "Oy pembeli pembeli" diye bağırmaktadır.

ASLI E. PERKER

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır