kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Şairler ihmale gelmez


Bu hafta "Rüzgâra Alfabe"yi emaneten sevdiğim şairlere bırakıyorum.
Cahit Tanyol'dan "Uyansam":

"Uyansam / İçimde uyur kalırsın / Uyusam / İçimde uyanırsın / Yürüsem / Gölgene takılır ayaklarım / Sen bakınca gözlerime / Başlar yolculuk" (Düş Yorgunu: Gendaş Yayınları)

Berin Taşan'dan "Seninle":

"Sevişmek kavun karpuz misali / Yan yana uzanıp / Yatmak değil. / Gelin kayasına çarpıp / Dönen sular gibi / Sarıla sarıla / Çakmak çakmak..." (Şahdamarımdan: Toplum Yayınevi)

Uğur Hacıhanefioğlu'ndan "aşk ne ki":

"derin bir mevsimdir aşk / cennet ne ki / ya hırsızlama güzellikler / cehennem ne ki // bir hoş olur başım döner / ortalık mor sümbüllenir / zaman ne ki // kaçarız uzaklara / düşerler peşimize / aşk uçurur adamı / rüzgâr ne ki." (Akşam Şiirleri: Gerçek Sanat Yayınları)

Güngör Tekçe'den "Yaban":

"Bir ağaç belleğimizde / Sanki bellekten de önce / Yalnızca düşen kuşları / Yalnızca seyretsin diye" (Seğiren: Hera Yayınları)

Orhan Alkaya'dan "son sözden önce ilk sözler":

"ânı hatırladığında bir an... dur ve hatırasız geçmişe bak / kardeşlerini bulursan orada, serüvenin koyu haritasında / anla ve ağla! bir kez daha olmayacak serüvenin başladığında" (Tuz Günleri: Gendaş Yayınları)

Salih Ecer'den "İçpolis":

"Ben / orda öyle ölün dememiştim ki / bunu anlarım / anlayabilirim görüşündeyim / Neden kolum yorulsun / neden sağım solum değişmesin baharda / Katillerin ne eksiği var benden / Sebep ne" (Neremdesin Beni Üzenler: Om Yayınevi)

Perihan Mağden'den "Kuşlar":

"Kandırmaca taşları bu kuşlar / Akıllarına geldikçe baharı ötüyorlar / Sabah pencereyi açtım / Sokaklar kış, kuşlar bahar" (Dünya İşleri: Everest Yayınları)

Nevzat Çelik'ten "Dağ":

"dağ bir türküdür / esmer adamların söylediği / elleri tetikte / askerlerin dinlediği" (Suda Seken Hayat: Om Yayınevi)

küçük İskender'den "geçici mutluluklar için iki küçük hap":

"Bu gece ay da bize katıldı / Issız bir adaya düşecek olursan yanına üç şey al: / Biraz tedirginlik, biraz sessizlik, biraz da ölü tanrı! / Çünkü yeryüzü, gökyüzüne sığmayacak kadardı!" (Kahramanlar Ölü Doğar: Om Yayınevi)

İşte günümüz şiirinin zenginliğinin nişanesi olarak sekiz şairden birer şiir...

Okuyun, rüzgârları mutlaka değecek sizin de hayatınızın iklimine...

Haftanın Kitabı

Çok Şey Yarım Hâlâ
Şiirlerinde en fazla evleri yazdı. "Neden ev?" diye soranlara, "Ev, yani aile, hayatımızdır. Bizi bir biçime, bir kalıba sokan ev ailedir" diyordu. Daracık bir odada çalışmaktan hoşlanan, düzenli ve titiz, mütevazı, yazılı kâğıtları biriktirmekten zevk alan bir şairdi. Ama bütün bunların yanında da çocuklarına "Cimbil" adını verdiği bir farenin masallarını anlatan bir babaydı, Behçet Necatigil'di...

Ayşe Sarısayın, Yapı Kredi Yayınları arasında çıkan "Çok Şey Yarım Hâlâ" başlıklı kitabında babası Necatigil ile yaşadıklarını anlatırken anılarıyla şairin değişik bir portresini de çiziyor.

Necatigil, aramızdan ayrılalı yirmi iki yıl oldu. Kızının kaleme aldığı "Çok Şey Yarım Hâlâ" kitabı ise şiirleri ve anılarıyla halen aramızda yaşadığının bir göstergesi...

Haftanın Vitrini
Suyu Arayan Toprak: Gazeteci Mehmet Faraç'ın Harran ile Fırat'ın bin yıllık dramını anlattığı ve "töre-terör-toprak" üçlemesinin son kitabı... (Ozan Yayıncılık)

Connie: Carla Tomaso'nun lezbiyen aşka "içeriden" bir bakış niteliğinde okunabilecek kitabı... (Çiviyazıları / Littera)

Aslında Özgürsün: Duygu Asena'nın kadın duyarlığıyla işlediği ve internette yazdığı romanı... (Doğan Kitap)

Öteki Peygamberler: Anthony Storr (Okuyan Us Yayınları)

Uzak: "Bir Oyundu Ölüm", "Su Yürüdü Destan Geçtim" ve "Su İçmek Güzel"den sonra Oğuz Özdem'in dördüncü şiir kitabı... (Piya Kitaplığı)

Atatürk'ün Bütün Eserleri: Atatürk'ün yazdığı, söylediği, imzaladığı belgeleri bir araya getiren çalışmanın beşinci cildi. (Kaynak Yayınları)

Mavinin Rengi: Prof. Erkan Sevinç'in paramedikal yazıları... (İleri Kitabevi)

Türkiye Gündemi 2000 Araştırmaları: Ankara Sosyal Araştırma Merkezi'nin 2000 yılını kapsayan almanağı...

Yaşam Stratejileri: Dr. Phillip C.McGraw'dan başarılı bir hayat için on ipucu... (Epsilon Yayıncılık)

Pervanenin Esrarı: Mohsin Hamid'in gelişmeyi ve çöküşü bir arada yaşayan Pakistan'ını anlattığı romanı... (Güncel Yayıncılık)

REFİK DURBAŞ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır