kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Kuzu kuzu gelemem derdim var


Feridun Düzağaç yeni albümü 'her hakkı yalnızlığıma aittir.'de yine yalnız tabii ki... 'Benim hayatla bir derdim var' diyor, 'keşke olmasaydı ve ben de Kuzu Kuzu gibi bir albüm yapsaydım'
Onu Özdemir Asaf'ın "Lavinia" şiirine yaptığı besteyle tanıdık. "Üşüyorsan ceketimi al" dizeleri onun sesinde, hayat boyu üşüdüğümüzü anlatıyordu. Düzağaç sonra "Köprüden Önce Son Çıkış" albümüyle anarşistlere, gündelik olanla didişenlere damardan verdi. Tüm parçaları hüzün doluydu. Şimdi "her hakkı yalnızlığıma aittir." diye, yine 'enteresan' isimli bir albümle karşımızda. İnsan neden yalnızlığını korsanlardan sakınır; anlatmadı, zaten o daha çok 'deli evsahibi'nden mustarip. Sadece mekan değil zamanla da derdi var, çünkü 19. yüzyılın aşk ve romantizm ortamında yaşamak isteyen, trajedi arayan biriymiş Feridun Düzağaç...

Albümün adı "her hakkı yalnızlığıma aittir." Neden yalnızlığınıza vurgu yapıyorsunuz?

Bu albümle altını çizmek istediğim şeyler var. Bu şarkıları yazan adamla gündelik hayatın içinde koşturan adamın aynı adam olmadığını belirtmek istedim. Çünkü uğruna yaşadığım şeyleri gündelik hayatın içinde göremiyorum ve içimde adı soyadı olan biri var; bu şarkıları o yazıyor. Benimkisi küme düşmesi kesinleşmiş bir takıma teknik direktör olmak gibi bir şey. Bu yüzden yalnızlığıma vurgu yapmak istedim. Bir de albümlerimin adlarının uzun olması gibi bir takıntım var.

KAYBEDEN FERİDUN
Bütün albümlerinizde bir şeyleri yitirmişliğin, kaçırmışlığın hüznü var...

Benim farkım kendimi yazıyor olmam. Bu yüzden doğru tespitlerde bulunulabiliyor ve bu hoşuma gidiyor. Bazıları hoşlanmaz ama benim hoşuma gidiyor. Böylece insanlara milyonlarca hayat içinde böyle de bir hayat var diyebiliyorum. Evet, hayatı hep hüzünlü, efkarlı, yenilmiş ve bir şeyleri kaybetmiş olarak görüyorum.

Kendinizi neden yenilmiş değerlendiriyorsunuz, bir şeyleri yitirmiş olmak yenilmişlik midir?

Bu bir değerler ve değersizlikler meselesi. 33 yaşıma gireceğim 10 Ekim'de ama 32 diyelim kulağa daha hoş geliyor. Bugün popüleri tüketen nesille aramda iki kuşak var. Ben bundan kendimi kurtardım. Kendimi yenilmiş görmemin nedeni kişisel değil. Bizim inandıklarımız vardı.

Neydi inanıp da yitirdikleriniz?

Mesela aşkı göremiyorum. Etrafımda birbirine aşık olan tek çift yok. Ya da aşk birden en büyük değer olarak karşımıza çıkıyor! Her şey her an tepetaklak olabiliyor. Çünkü insanlar çok amaçsız, idealsiz. Her biri uçurum kenarında. Biz öyle değildik ve benim de görmek istediğim bu değildi.

Bir zaman makinesi olsa da 60'ların o 'inançları yüksek zamanları'na dönsem diyor musunuz?

Yo hayır... Keşke 1800'lerde İtalya ya da Fransa'da olsam diyorum.

* Buram buram aşk, romantizm...

Evet, aşk ve romantizmin adamıyım. Bunun en büyük nedeni dinlemiş olduğum müzikler.

Çıkışınız Özdemir Asaf'ın 'Lavinia' şiirini bestelediğiniz parçayla olmuştu. Çok Lavinia bestesi oldu ama sizinki tuttu. Sizce neden?

Gitar çalan herkesin bir Lavinia bestesi olur. Benim bildiğim 30 tane var. Hiç şiir bestelememiştim. Bir kez denedim çünkü başkasının yazdığı bir şiiri bestelemek riskli. Bir daha dener miyim bilemem, ama şiirsellikten vazgeçmem. Lavinia, Özdemir Asaf'ın en anlaşılır şiiri. Birçok kişi bu şiirin ona ait olduğunu dahi bilmiyor. Canlı yayında bir sunucu bana "Lavinia'yı ne güzel yazmışsınız" demişti...

Sözlerinizde şiirsellik aramanızın, içinizde adı soyadı olan bir başkasını taşımanızın anlamı ne?

Benim hayatla bir derdim var. Keşke olmasaydı ve ben de "Kuzu Kuzu" gibi bir albüm yapsaydım. Ama o türlü olabilir miydim? Onun avantajlarını kullanarak yaşayabilir miydim? Çok popüler olmayı sindirebilir miydim?

Biri sizden imza istese utanacak gibisiniz. Akla 'profesyonel müziği nasıl seçti bu adam!' sorusu geliyor?

Kesinlikle doğru, utanıyorum. Üniversite yıllarında gruplarla müzik yapardım. Sonra mezun olduk, başka bir dünyayla tanıştık, kariyer falan, ama bana hiç hiç hitap etmedi. Tesadüfen kendimi profesyonel müziğin içinde buldum. Şarkı söylemek ve yazmak çok farklı bir duygu, anlatılabilir türden değil. Daha popüler olmamak benim tercihim. Bundan fazla bir paylaşım yoğunluğunu kaldırabileceğimden emin değilim. Ya da binlerce kişiye imza verseydim, utanamazdım.

Trajediye seviniyorum

Bir mekanınız var mı?

Gökçeada. Her yıl birkaç kez giderim. Orası çok uzak, fırtına çıkınca dönemeyebiliyorsunuz. İnsanın doğa karşısındaki çaresizliği var orada. Askerliğimi orada yapmıştım, bitirdiğimde günlerce feribotun kalkmasını beklemiştim. Vahşi ve bakir... Türk - Yunan ilişkilerinin bıraktığı tatsızlıkların da izleri var. Yani tam benlik bir yer; hüzün, yalnızlık, trajedi. Benim ruhumun yeri Gökçeada.

Şiir dışında ne okursunuz?

Roman az okurum. Psikoloji kitapları. Bana daha çok yaşanmış hayatlarla ilgili sonuçlar gerek. Hele bu trajedi olunca çok seviniyorum.

Hiç size 'aklından zorun mu var' diyen olmuyor mu?

Hayır, ama hayata dair bazı kaygıları geride bıraktım. Geleceğe dair planlar yapmayı anlamsız buluyorum. Her an her şey olabilir. Tabii bu, günü sorumsuzca yaşamak demek değil. Benimkisi, "kirada oturuyoruz ve ev sahibimiz deli" durumu. Dünyayla ilişkim bu. Her an kapının önüne konulabiliriz. Bu yüzden dış dünyanın beni yormasına izin vermeden içimdekiyle yetiniyorum.

BUKET AŞÇI

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır