kapat
16.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Ökçesiz pabuçların hatırımda


Bu yaz ayak fetişistlerine kesin yenileri eklenecek.
Yüksek topuklular ise geceleri çok makbul. Eskiden plajda giyilen terlikler gündelik kullanılıyor. Ziya Osman Saba bir şiirinde kadın ayaklarını aşka giden yola benzetir ve şöyle der: "Ayaklar, odalarda / bir çift yavru güvercin / tutup avuca almak, okşayıp öpmek için." Aynı şair açıkta kalan ayakları çırılçıplak olmakla aynı yere koyar. Der ki: "Bir kadın, boyu bosunca, / Göz, ses, el, ayak. / Kah giyimli karşımda, / Kah çırılçıplak.

Osman Saba ayak fetişisti. Yalnız değil bu tutkusunda. Erkeklerin yüzde 90'ında var 'ayak düşkünlüğü'.

Mesela Yusuf Ziya Ortaç "Yaz" şiirinde sevdiği kadını "İncecik bilekli cins ayaklarına / Kırmızı dağ topraklarını giymiş..." dizeleriyle yüceltir. Arif Nihat Asya "Yumuşak, pembe topuklar, bir avuç... / Ki taşar sırmalı terliklerden" der. Devam edelim... Ahmet Necdet'e göre en güzeli topuk: "Salınıp yürüyüşün, gerdan kırışın / yuvarlak topuktan ince beldendir."

Son olarak Atilla İlhan der ki: "Nefesin hem erkek hem kadın / ökçesiz pabuçların hatırımda / rıhtımda pazartesi sularında..."

PARMAK ARASI
Kimi şair topuklarıyla hatırlar sevdiğini, kimi ince bileğiyle, kimi ise ayakkabıların ökçeleriyle. Bu yaz hatırda kalacak ayakkabılara gelince. Kesinlikle çoğunun ökçesi yüksek. Parmak deformasyonu ve ayak bileğinin burkulma riskine rağmen bu yaz yüksek ve ince topuklu giyeceğiz. Çünkü kadına kadınlık katıyorlar.

Abiye ayakkabılarda dore, lame ya da saten kumaş, parlak taşlı süslemeler, iri çiçek tokalar çok gözde. Renklerde de seçenek bol. Göz alan çarpıcı renklerden, pastel ve klasik tonlara. Apartman topuk sandaletlerde mantar modası geri dönüyor. Ve parmak arası sandaletler... Özellikle timsah derisinden olanları 2001 yazının favorileri arasında.

Anlaşılan ayak düşkünlerine yenileri eklenecek. Kadınlar ayakkabı mağazalarını talan etmeye başladı bile. Hem kriz derken fiyatlar da düştü. Taksit de yapıyorlar. İşte son durum:

* Shoe&Me: Bu senenin allı güllü kıyafetleriyle çok uyumlu duran güllü terlikler ve diğer abiye ayakkabılar "Shoe&Me bu işi biliyor" dedirtiyor. Yüksek topuk modasının hakkı verilmiş. Ama giyemeyenler için şık bir orta boy topuk koleksiyonu da hazırlanmış. İsteyenler kadeh, isteyenler dolgu topuklardan alıyor. Peşin ödeyince yüzde 50 indirim yapılıyor. Fiyatlar 40 ile 90 milyon lira arasında değişiyor.

* Hotiç: Bu yaz "Kadın gücünü doğadan alır" reklam konseptiyle ve Nihat Odabaşı'nın fotoğraflarıyla bizi büyüleyen Hotiç'e göre kadını dört ana element etkiliyor. Ateş, su, toprak ve hava... Koleksiyon çok renkli. Fiyatlar 40 ile 80 milyon lira arasında değişiyor.

* Derimod: Birbirinden güzel dünya markalarını itinayla ithal eden Derimod yine harikaları ayaklarınıza getirdi. Özellikle rengarenk sneaker'ları çok satılıyor.

* Miss Sixty: Laila gençliğinin bir numaralı markası Miss Sixty feminen ayakkabılarıyla iddalı. Altın rengi, kırmızı, pembe, ahşap topuk, kadeh topuk... Fiyatlar 24 milyon 750 bin ile 99 milyon lira arasında.

* İnci: Koleksiyon üç farklı gruptan oluşuyor. Abiye grupta cazibeyi ön plana çıkartacak yüksek topuklu terlik ve ince bantlı ayakkabılar var. Pullarla işli sivri burunlu, siyah-beyazın uyumlu birlikteliğinin vurgulandığı tasarımlar çok iddialı. Spor grupta ise rengarenk sneaker'lar göze çarpıyor. Dömi spor grupta ise hardal ve kırmızı renkte yuvarlak ve kare burunlu yüksek tabanlılar var.

* Ayakkabı Dünyası: Sezona "Her eteğe, her pantolona!" sloganıyla giren Ayakkabı Dünyası mağazaları boncuklar ve çiçeklerle süslenmiş rengarenk terlik ve sandaletleriyle göze çarpıyor. Ayakkabı Dünyası mağazaları Defonseca, Polaris, Twingy, Ceyo, Rider, Grendene, Candy ve Melody gibi markaları satıyor. Fiyatlar 9 milyon 900 bin lira ile 20 milyon lira arasında değişiyor.

* Yeşil Kundura: Yeşil'in 1981 yılından bu yana üretimini ve distibütörlüğünü yaptığı Hush Puppies'in yeni modeli "Cancun" adlı terlikler bu yaz kadınların gözdesi... Mavi, kırmızı, bej, siyah ve yeşil renklerdeki terlikler şeffaf malzemeden üretilmiş. Fiyatları 13 milyon 950 bin lira.

* O'Neill: Her gün 18 punto topuk üzerinde durmak her hanımefendinin harcı değil. Ayak bu, arada bir rahatlamak, suya girdiğinde dağılan peçete misali spor ayakkabının içinde yayılmak istiyor. İyi ki sporlar var. O'Neill bunlardan biri. Canlı renklerin kullanıldığı koleksiyonda, karışık malzemeler dikkat çekiyor. Fiyatlar 59 ile 89 Euro arasında.

SİBEL ARNA

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır