kapat
08.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Sonbahar

Yazın nasıl geçeceği anlaşılmıştır. Küçük krizler, yavru krizler, mini krizler çıkacaktır; ama bunlar hemen kontrol altına alınacak ve asıl kriz ertelenecektir.

"Hazırlıklar" artık sonbahara endekslidir. Yaz ayları "müşavere"yle; karşılıklı "kollama" ve hesaplarla tamamlandıktan sonra, sonbaharla birlikte herkes harekete geçecektir.

Bütün siyasi partilerin sürekli kan kaybettiği bir ortam, bütün "yeni oluşum"ların önünü açmaktadır. Bugünkü siyasi partilerin herhangi birisinin yüzde 10'luk bir toplumsal etkiye, bugünkü yapısıyla ulaşmasının mümkün olmadığı kesinleşmiştir.

Siyasette yenilenme; ya yeni siyasi partilerle ya da bugünkü partilerin bir ya da birkaçının, tüm kadrosuyla yenilenmesi yoluyla olacaktır.

Fazilet Partisi, "yol"un sonuna gelmiştir. Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararının çıkıp çıkmaması da önemsizdir. Her durumda buradan iki parti çıkacaktır. Bunlardan biri, Erbakan ve ekibinin "tapulu malı" olan partidir.

Merkez sağın işi zor
Siyasal İslamın "rötuşlanmış", reform geçirmiş ikinci partisinin belkemiğini FP'nin "yenilikçi" kanadı oluşturacaktır. Bu kanat Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte hareket ederse, siyasi İslam'da görece güçlü bir yenilenmenin kapısı açılmış olur.

Merkez sağın iki partisi ANAP ve DYP, Özal ve Demirel ile başlayan, Yılmaz ve Çiller ile devam eden kıyasıya savaşta birbirlerini tüketmeyi başarmışlardır. Her ikisinin üstü de "şaibe" bulutlarıyla kaplanmıştır ve çok ağır "inandırıcılık" krizi içindedirler.

İkisinden yeni bir kadroyla, yeni bir parti çıkarma çabaları da önümüzdeki dönem yoğunlaşacaktır. Merkez sağda yeni bir "liberal" atılımın sadece biriyle yapılabilme yolları, "liderler" tarafından çoktan tıkanmıştır.

Merkez sol Derviş'e bakar
Merkez solda CHP'nin bu yapısından umudu kesenlerin arttığı açıkça görülmektedir. Baykal'ın dönüşü "muhteşem" olamamıştır. Parti hareketlenmek bir yana, kan ve güç kaybetmeye devam etmektedir.

Soldaki "yenilenme"nin kaçınılmazlığı Bülent Ecevit'in emekliliğinin kaçınılmazlığına bağlanmış durumdadır. DSP, Ecevitler'in partisidir, "kişiye bağlı" partidir.

Mümtaz Soysal'ın başlattığı, "geleneksel CHP arayışı", "Kemalist tepkiler" ve "Marksist duyarlık"ları biraraya getiren parti çalışmasının ilerlemesi, soldaki oluşumları hızlandıracaktır.

Bütün beklenti ve arayışların ortasında ise, "Kemal Derviş ne yapacak" sorusu durmaktadır. Derviş, şu anda politikanın ön saflarında yer alan kişiler arasında "en sevilen" kişi olma özelliğini korumaktadır. Derviş'in, varolan "arayış"lardan birine katılması ya da farklı bir hareket oluşturmaya çalışması çok şey değiştirecektir.

Siyasetin yenilenme mevsimi sonbahardır.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır