kapat
08.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Yeni RTÜK uykulu geçti


Görüşmelerine 15 gün önce başlanan yeni RTÜK yasası, Alpay'ın golleriyle coşan vekillerin tam 13.5 saatlik mesaisiyle yasalaşabildi...
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Yasa'da değişiklik yapan yasa tasarısının, TBMM Genel Kurulunda yasalaşmasını Türkiye Makedonya milli maçı ve Alpay'ın golleri sağladı. Türkiye'nin attığı goller ile moral bulan iktidar milletvekilleri, kuliste maç seyredip, TBMM'den ayrılmadılar ve çoğunluğu sağlayarak yasanın kabulünü sağladılar.

Radyo ve televizyon yayınları konusunda bazı yeni düzenlemeler getiren ve Basın Kanunu'nda da değişiklikler öngören tasarı üzerindeki görüşmeler, 23 Mayıs Çarşamba günü başladı. Yasanın tamamlanıp kanunlaşması ise toplam 15 gün sürdü. Önceki gün saat 14.00'de başlayan görüşmeler dün sabaha karşı 03.30'da tamamlandı. RTÜK tasarısının yasalaşması için ise dün TBMM Genel Kurulunda 13.5 saat mesai yapıldı.

LİDERLER NÖBET TUTTU
Muhalefet milletvekilleri neredeyse tüm maddeleri üzerinde değişiklik önergesi verip, söz haklarını kullanarak ve karar veya toplantı yeter sayısının aranmasını isteyerek tasarının yasalaşmasını engellemeye çalıştılar.

Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ile Mesut Yılmaz görüşmelerin sonuna kadar Genel Kurulda hazır bulundu. Başbakan Bülent Ecevit de geceyarısına doğru tasarının son maddelerine gelindiğinde Meclis'ten ayrıldı. Liderlerini gören vekiller de Meclis'ten ayrılamadı.

Hükümet tasarının süratlenmesi için ince bir taktik de uyguladı. Görüşmeler sırasında, hükümet ve komisyon, muhalefet milletvekillerinin verdiği önergelere katıldığını bildirdi. Böylelikle önerge sahiplerine söz düşmedi. İçtüzük gereği önerge sahibi ancak hükümet öneriye katılmazsa konuşabiliyor.

GENÇ-YILMAZ GERGİNLİĞİ
Radyo ve televizyonlara ilişkin yasa tasarısı üzerindeki görüşmelerde konuşan DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Mavi Akım Projesi konusunda Mesut Yılmaz'ı suçladı. Genç, bu konuda Meclis Soruşturma Komisyonu kurulup, kendisinin de üye seçilmesini istedi. Genç, "İddiaları ispatlayamazsam milletvekilliğinden istifa edeceğim" dedi. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Genç'in konuşması üzerine söz alarak, "Tutanakları inceleyip Genç hakkında dava açacağım" dedi. Genç, ANAP İstanbul Milletvekili Güneş Taner'in tasarı üzerinde yaptığı konuşma sırasında oturduğu yerden laf atarak, "Holdinglere danışmanlık yaparak kaç dolar aldın?"' diye sordu. Bu söze tepki gösteren Taner ise "Ben senin gibi kürsüye çıkarak palavradan milletvekilliğinden istifa edeceğimi söylemem." dedi.

Ekran karartma devri sona erdi
Toplam 34 maddelik yeni RTÜK yasa tasarısı, Genel Kurul'daki önergelerle üç değişiklik dışında TBMM'den aynen geçti. İşte yeni yasadan bazı önemli başlıklar:

* İnternet servis sağlayıcıların hizmet verdikleri sitelerdeki günlük yazıları valiliklere bildirme hükmü ile, e-maillere de basın kanunundaki cezaların aynen uygulanması hükmü yasadan son anda çıkarıldı.

* ÖZEL TV'ler aldıkları lisans izinleri ile şebeke ve istasyonlarının tamamını üçüncü kişilere yasal olarak devredebilecekler.

* TRT Genel Müdürü yeni RTÜK üyelerince belirlenecek. RTÜK'ün ihlal iddiasıyla TRT'yi uyarması ve TRT Genel Müdürünü görevden alabilmesi yetkisi de kaldırıldı.

* Yeni yasaya göre yayınlar, hukukun üstünlüğüne, Anayasal ilkelere, temel hak ve özgürlüklere, milli güvenliğe ve genel ahlaka uygun olarak, kamu hizmeti anlayışı ile yapılacak.

* T.C'NİN bağımsızlığı ile Atatürk ilkelerine aykırı yayın yapılamayacak. Ekran karartma cezası yerine, tek tek programlara ağır para cezaları uygulanacak.

* YayInlar, toplumu şiddete, ayrımcılığa, düşmanlığa tahrik edici nitelikte olamayacak. Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısının göreneklerine aykırı olamayacak.

* YayInlarla özel hayatın gizliliği hiçbir şekilde ihlal edilemeyecek.

* Haberde, konu ile ilgisi olmayan görüntüler verilmeyecek, benzer görüntüler kullanılırsa mutlaka "arşiv" ibaresi yer alacak.

* Sİyasİ partiler, dernekler, sendikalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, vakıflar, mahalli idareler ile bunlar tarafından kurulan veya ortak oldukları şirketler radyo ve TV kuramayacak, satın alamayacak.

* RTÜK'ün 9 üyesinden 5'i TBMM tarafından belirlenirken, 4'ü de yeni yasa gereği ikisi YÖK, biri MGK biri de Gazeteciler Cemiyetinin göstereceği adaylar arasından Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

ALİ EKEYILMAZ GECE TBMM'DEYDİ
RTÜK yasa tasarısının görüşmeleri sabahın ilk ışıklarına kadar aralıksız sürdü. Liderlerinde katıldığı oturmda milletvekilleri gece mesaisi sırasında zaman zaman yorulunca oturdukları yerde uyukladılar (1)...

Devlet Bakanlığı'na yeni atanan Yılmaz Karakoyunlu, TRT'den sorumlu bakan olarak ilk görev gününün geceyarısında zaman zaman uykuya yenik düştü (2).

Hararetli görüşmeler sırasında sık sık konuşmacılara laf atan FP'li Temel Karamollaoğlu, ANAP'lı Bülent Akarcalı tarafından "Sen sus, Sivas'ı yakan adam!" şeklinde azarlanınca çılgına döndü (3).

NURİ SEFA ERDEM

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır