kapat
08.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

KISA KISA KISA


IMF Fischer'in yerine bayan iktisatçı atıyor
"Ardımdan gelene Arjantin ve Türkiye'yi miras bırakıyorum" diyerek görevinden ayrılacağını açıklayan Stanley Fischer'den boşalacak IMF ikinci adamlığına bir kadın profesörün getirilmesi bekleniyor. Reuters'in haberine göre, Fisher'den boşalacak IMF Birinci Başkan Yardımcılığı makamına, ABD'nin Stanford Üniversitesi İktisat Profesörü Anne Krueger atanacak. Profesör Krueger'in IMF içinde ABD Başkanı George Bush'un istediği reformların yapılmasına önderlik edeceği, aynı zamanda, Türkiye'de ve Arjantin'de son aylarda patlak veren türden krizlerin yönetiminden sorumlu olacağı ifade ediliyor. Muhafazakar bir iktisatçı olan Krueger'in, ABD Başkanı Bush'un görüşlerine yakın durduğu kaydediliyor.

Kahkönen'in gidişi ertelendi
IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkönen başkanlığındaki heyetin Türkiye'deki kalış süresi uzadı. Daha önceden yapılan plana göre, heyet dün düzenlenecek basın toplantısının ardından Türkiye'den ayrılacaktı. Fakat IMF heyeti, çalışmalarını tamamlayamaması nedeniyle hafta sonunu da Türkiye'de geçirecek. IMF heyetinin ağırlıklı olarak bankacılık sektörü ve kamu finansmanı üzerinde durduğu, ayrıca niyet mektubunda belirtilen bazı yapısal düzenlemelerin de çıkarılmasını görmek istediği kaydediliyor. Heyetin sekizinci gözden geçirme ziyaretini tamamlamasının ardından pazartesi günü Türkiye'den ayrılabileceği belirtiliyor.

TOBB, Derviş'le barıştı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kemal Derviş arasındaki buzlar eriyor. Genel Kurulu'na davet ettiği halde gelmeyen Derviş'le aralarındaki köprüleri atan TOBB, yakında Bakan Derviş'le Anadolu toplantılarına başlayacak. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık ile de görüşen Miras, ayrıca KOBİ kedirlerinin ertelenmse için söz aldı.

Otomobilde yılın en bereketli ayı
Mayıs ayı otomobil satışları Nisan ayına göre yüzde 33 arttı. Mayıs ayında 13 bin 562 adet otomobil satılırken, Nisan'da 10 bin 195 adet satılmıştı. Bu arada açıklanan rakamlarla, bu yılın en yüksek satış verilerine ulaşıldı. OSD verilerine göre 2001'in Ocak-Mayıs dönemi otomobil satışları ise 2000'e göre yüzde 69 azaldı. Bu yılın ilk 5 ayında otomobil üretimi ise 2000'in ilk beş ayına göre yüzde 26 azaldı. İç pazardaki aşırı talep daralmasına karşılık, bu yıl gerçekleştirilen 67 bin 917 adetlik otomobil ihracatı, üretimin devamını sağladı. OSD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, kampanyalar sayesinde satışlarda kıpırdanma olduğunu belirterek, "Rakamlar biriken stokları eritmek için yeterli değil" dedi.

Sterlin'in kara günü
Avrupa parasal birliğine katılma yanlısı Başbakan Tony Blair'in dün yapılan seçimlerden ezici bir zaferle çıkacağı beklentilerinin güçlenmesi, İngiliz Sterlini'ni sarstı. Londra Borsası'nda sterlin, ABD Dolar'ı karşısında son 15 yılın en düşük değerini alarak 1.38 dolardan işlem gördü. Değer kaybında, Avrupa para birliğine katılmak için harekete geçmeyen Blair'in ikinci döneminde en geç Eylül'den itibaren bu yönde kampanyaya girişeceği yolundaki haberi etkili oldu.

Moody's'den iyi haber
Uluslararası kredilendirme kuruluşu Moody's bundan sonra şirket notlarını ülke tavanın üstünde verebilecek. Politika değişikliği doğrultusunda 38 şirketin notunu yükseltmek üzere yeniden incelemeye alan Moody's'in listesinde, zarar etmemek için genel müdürü dahil 8 bin 400 çalışanı ile izne çıkan Vakıflar Bankası da bulunuyor. Moody's'ten yapılan açıklamada aralarında Vakıfbank'ın da bulunduğu 38 kuruluşun uzun vadeli yabancı para cinsinden bono ve tahvil notunun yükseltilmesi için gözden geçirildiği bildirildi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır