kapat
08.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Ziraat'i çok kolay satarız


Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık Ziraat Bankası'nın yüzde 40 hissesinin, doğrudan bankacı olmayan, ancak bankacılık sektörü ile yakın ilişkisi bulunan dünya çapında 3-4 sigorta veya fon yönetim şirketine satılarak özelleştirilebileceğini söyledi.
Türkiye'nin en büyük bankası olarak Ziraat'in, bankaya yakın sektörlere, sigortacılık, sigorta fonları veya doğrudan fon yönetimi gibi şirketlere çok önemli iş kapasitesi yaratabilecek nitelikte olduğuna dikkat çeken Akışık, şöyle devam etti:

İŞÇİ ÇIKARMA YOK
"Ziraat Bankası, dünyanın ilk 10 şirketi arasında bulunan bu tür 3-4 tane şirkete yüzde 8-10'luk işbirliği önerse, yüzde 40'lık stratejik ortaklık oluşur. Geri kalan hisseler halka satılır. Kendisi bankacı olmayan bu stratejik ortak ile profesyonel yönetim başta kalır. Ama onlar profesyonel yönetime sahip çıkar ve denetler."

Kamu bankalarında çalışanların işten çıkarılması diye bir şeyin olamayacağını söyleyen Akışık, çalışanların küçük bir azınlık dışında kamu görevlisi olduğunu ve Devlet Personel Rejimi'ne tabi olduklarını kaydetti. Akışık, kapatılan şubelerde çalışanlar hakkında da "Daha verimli başka nasıl değerlendiririz bunu düşünmek durumundayız" dedi.

EMLAK ŞUBELERİ
Akışık, Emlakbank şubelerinin aktif ve pasifleriyle birlikte bir kısmının Halkbank, bir kısmının da Ziraat Bankası'na bağlanacağını söyledi. Akışık, personel politikasının da üç bankada belli bir süre içinde azaltılması olduğunu söyledi.

Şubelerin kapatılmasının ertelenmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Akışık, "İlk defa bir yönetim üç banka ile ilgili çalışmayı da görüyor. Üçüne birden bakarak bir ay içinde ilk neticelerin çıkması lazım. 70 şubenin kapatılması ilk etaptaki çalışmaydı" diye konuştu.

Patron "Zarar et" demiş!
Hazine Müsteşarlığı Mensupları Vakfı Başkanı ve Enerji Müsteşar Yardımcısı Fikret Baran, Ziraat Bankası'nın görev zararları dışında karlı ve verimli çalışan bir mali kurum olduğunu belirterek, "Ancak bir anlamda patronu zarar et dediği için bugünkü açmaza düşmüştür" dedi. Üst yönetimiyle çalışanlarını cephede görev yapan "Mehmetlere" benzeten Baran, "Yönetimler yıllarca devlet gelirlerini kasa gibi toplamış ve merkezi yönetimin emrine sunmuşlardır" dedi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır