kapat
08.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

itsakiss
 

Süper zenginler ülkenin yarısı kadar kazanıyor


Araştırma, Türkiye'yi gelir grupları açısından beş ana başlık altında topluyor.
Geçen yılın ilk altı ayının ortalama dolar kurunu 585 bin liradan alan araştırmaya göre, bu süre zarfında hanelere giren gelir 67 milyar dolara ulaştı. Araştırmada, beş farklı gelir grubunun özellikleri şöyle sıralanıyor:

* Süper Zengin Grup: Gelir dağılımı açısından en üst sırada bulunan yüzde 1'lik grup, çok farklı bir özelliğe sahip. Cari fiyatlarla ayda 7.5 milyar liraya yakın geliri ile en yakınındaki gelir grubuna bile yüzde 354 fark atmış durumda. Bu grubun hanesine giren aylık gelir, Türkiye'nin yüzde 45'in aylık gelirine denk.

* Yüksek Gelir Grubu: Bu gruba aylık 2 milyar 100 milyon lira ile 1 milyar lira arasında olan aileler giriyor. Toplam gelirden yüzde 16.1 pay alan bu ailelerin toplam nüfustaki payı yüzde 5. İlk yüzde 1'lik süper zengin grubunun gelirinin, kendisini izleyen yüzde 5'lik gruptan fazla olduğu görülüyor.

* Üst-Orta Gelir Grubu: Bu gruba, hanesine en fazla 999 milyon, en az 501 milyon lira giren aileler dahil. Nüfusun yüzde 16'sını oluşturan bu grup, gelir pastasından yüzde 25.6 pay alıyor.

* Alt-Orta Gelir Grubu: Hanesine giren aylık gelir 500 ile 201 milyon lira arasında olan kesim bu gruba giriyor. Nüfusun yarısını oluşturan bu kesim, toplam gelirden yüzde 32.5 pay alıyor.

* Düşük Gelir Grubu: Ayda 200 milyon ve altı geliri olan kesim, toplam ailelerin yüzde 30'unu oluşturuyor. Toplam gelirden aldığı pay ise yüzde 9.2.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır