kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Port'un şehri Porto


Şarapların şahı Porto şarabı ile ilgili mistik gelenekleri öğrenmek için bağlara gitmeniz gerek. Hele elinizde bir bardak Port varsa. Bazı içkileri yerinde içmek nedense daha keyifli
Dünyada kendilerine ait ürünler ile tanınan şehir ve bölgeler vardır. Türkiye'de yıllar önce Bohemya kristalleri, Japon oyuncakları gibi bazı ürünler pek meşhurdular. Gerçi Bohemya'nın kristalleri kısa bir Prag seyahati ile tespit edebileceğiniz gibi hâlâ çok meşhur. Japonya'yı ise tanıdıkça bu sanayi devi ülkenin oyuncaktan çok daha meşhur ürünleri ile tanıştık.

Portekiz'in kuzeyindeki Porto şehri, ülkemizde ilk olarak şehir ile aynı adı taşıyan futbol takımı ile ünlü oldu. Halbuki Porto'nun dünyaca ünlü ürünü, gene şehir ile aynı adı taşıyan Porto şarabı, yani Port.

Porto tarihi bir şehir. İçinden geçen Douro nehrinin kıyısındaki Ribeira mahallesi nehirden çıkan yamaçlara tırmanan daracık sokakların küçücük meydanlara açıldığı çok tipik bir yer. Ribeira'nın pastel boyalı ve renkli fayanslar ile bezenmiş evleri görülmeye değer. Katolik Avrupa'nın her şehrinin olduğu gibi Porto'nun da görkemli bir katedrali var.

Ribeira'yı nehrin karşı kıyısındaki Vila Nova de Gaia'ya bağlayan köprü ise Eiffel kulesinin mimarı Gustave Eiffel'in eseri. 1886 yılında yapılan köprü geniş bir yay şeklinde. Yayın üst kenarını iki kıyı ile birleştiren arabaların geçtiği yol Douro nehrinden bir hayli yukarıda. Nehrin hemen üstünden geçen demiryolu köprüsü ise yayın ayaklarının arasından geçiyor. Ribeira'nın küçük restoranlarından köprünün ve karşı kıyıdaki Vila Nova de Gaia'nın görüntüsü çok keyifli. Hele elinizde bir bardak Port varsa. Bazı içkileri yerinde içmek nedense daha keyifli oluyor. Ege Denizi'nin kıyılarında rakı veya uzo içmek gibi.

Vila Nova de Gaia'da Port depoları bulunuyor. Eğer Douro nehrini takip edip bağların bulunduğu bölgeye gitmeyecekseniz, burası da Porto şarabı ile ilgili yüzyıllardır sürdürülen mistik gelenekleri bir nebze yaşayabileceğiniz bir yer. Port, fermantasyon sırasında içine brendi dökülerek elde edilen tatlı bir şarap. 20 dereceyi bulan sertliği yüzünden aperitif veya yemek sonrası olarak tercih ediliyor. Sandeman'nın Port müzesi, üretim aşamasını ve mahzenlerde yatan yüzyıllık Port'ları görebileceğiniz bir yer. Bu aşamada iyi bakmakta da yarar var, çünkü Port ülkemizde pek bulunmuyor. En ünlü Port'lardan Sandeman, ülkemize kısa bir süre ithal edildikten sonra Tekel'in "milletimizin tatmaması gereken içkiler" listesine alınmıştı.

MALİKANE YAVRUSU
Douro nehrinin kıyılarındaki bağlar ve bağ evleri kesinlikle görülmeye değer. Port ticaretine hakim olan İngilizlerin koloniyal yaşantısının bütün keyif verici izlerine burada rastlamak mümkün. Bağ evlerinden bazılarında kalmak da mümkün. Bağ evi diyip geçmeyin, bunların çoğu malikane yavrusu, nehir ve bağlara hakim manzarası olan geniş balkonlarında sefa sürmek amacı ile inşa edilmiş yerler. Eskiden şaraplar fıçılar içinde yelkenli tekneler ile Vila Nova de Gaia'ya sevk edilirlermiş. Ancak nehirde inşa edilen barajlar yelkenlilerin yolunu kesince bu gelenek ortadan kalkmış. Port firmalarının adlarının yazılı olduğu boş fıçı dolu yelkenlilerin yılda bir yaptıkları yarış ise sadece eski günlerin anısına düzenleniyor. Bu arada futbolda da FC Porto'nun hakimiyeti sona erdi. Porto'nun diğer takımı Boavista, Portekiz'in üç büyüklerinin elli yıllık hakimiyetine son verip ilk defa şampiyon oldu. Bu bizde Sarıyer'in şampiyon olması gibi bir şey.

Görgü kuralları
Geleneklere göre bir Vintage Port içecekseniz, önceden şarabın nefes almasını sağlamanız gerekir. Yemek sonrası Port'u ikram edecek olan ev sahibi, tortusu süzülerek bir karafa konmuş olan nadide şarabı ilk önce sağındaki misafirine ikram eder. Karaf saat istikametinin aksine misafirleri dolaşır. Port'un tadına bakmadan puronuza başlamanız, yani Port'a gerekli saygıyı göstermemeniz çok büyük bir kabalık olarak kabul edilir.

Teoman Hünal

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır