kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Aziz Yıldırım büyük başkan


Aziz Yıldırım başkan, Fenerbahçe şampiyon oldu. Ali Şen sloganı yine de Yıldırım'a kaptırmadı, neden mi? Yıldırım soyadı biraz uzun kaçıyor da ondan. Ali Şen şimdi "Aziz Yıldırım büyük başkandı, her kulüp bir Yıldırım bulamaz" diyor
Yıllarca "Ali Şen başkan, Fenerbahçe şampiyon" diye inletti Fenerbahçeli taraftarlar statları. Fenerbahçe Aziz Yıldırım'ın başkanlığında şampiyon oldu, biz de Ali Şen'e sorduk, "Sizin slogan unutulacak mı?" diye. "Bir zamanlar Ali Şen'in dediği kanundu. Bazıları 'cebinde parası olan başkan istemiyoruz' diyor. Cebinde parası olmayan başkanla bu sistem yürümüyor. Bizim halk verenleri sever. Aziz Yıldırım da cebinden verdi, herkes onu sevdi" diyor Ali Şen.

FUTBOL ALATURKA
Neden maçı Samsun'da statta izlemediniz?

Çok düşündüm. Sonuçtan pek emin değildim. 35 yıldır bu işlerin içindeyim. İlk defa Bodrum'da Revivo golü attığı zaman ses tellerim ağrıdı. Orada Başkan Ali Şen olarak bu tezahüratı yapamazdım, orada taraftar Ali Şen olacaktım. TV başında maçı izleyenlerin işi futbolculardan zordu. O gün en zor iş seyircinindi. Fenerbahçe'nin en fazla ihtiyacı olduğu şampiyonluk bu şampiyonluktu. Bizim durumu 14-14 yapmamız gerekiyordu. GS maçı alsaydı 15-13 olacaktı.

Yöneticilik yaptınız, yapmadığınız dönemlerde de adınız hep başkanlık için taraftarın dilindeydi. Size göre Türk futbolu nasıl yönetiliyor, siz nasıl bir yöneticiydiniz?

Türk futbolunun ekonomisi düşünülmezse Türk futbolu ilerleyemez. Türkiye'deki futbol kulüplerinin yönetiminin değişmesi gerek. Dernek kulüpleri değil, basket, futbol kulüpleri olmalı. Futbol, basketbol, salon sporları ayrılmalı. Örneğin Fenerbahçe futbol kulübü olmalı; başkanı, yönetim kurulu, bütçesi ayrı olmalı. Genel kurullar aynı olsun. Böyle bir sistem Türkiye'deki futbolu Avrupa'daki futbolla yarışa sokar, Türkiye futbolunun rekabette birinci olmasını sağlar. Bugünkü sistem kişilere bağlı. Çok alaturka bir sistem, ben de bu sistemin içindeydim.

Kişiler derken başkanlara bağlı bir sistem demek istiyorsunuz. Biraz Türkiye'deki siyasi anlayışa benziyor gibi...

Türkiye'de en çok futbol ve siyaset konuşuluyor. Benim dönemimde tribünler, "Ali Şen Başkan Fener şampiyon" diye bağırırdı. Bu coşku seli insanı coşturur. Yoğun ilgi, her golden sonra gelen büyük tezahürat sizi bambaşka bir hale sokar. O

anda biri gelip size, "Fenerbahçe'ye 100 bin dolar ver" dese, inanın verirsiniz. Ben arabaya biner düşünürdüm, "Nereden para bulacağız" diye. Bu bir alaturka sistemdir. Bu sistemden keyif almıyorum. Tekrar söylüyorum; ben de böyleydim.

DENİZLİ'YE PARA KAZANDIRDIM
Aziz Yıldırım aynı şeyleri yapmadı mı?

Aziz Yıldırım bu günlerde basında en çok adı çıkan, bundan en çok keyif alan kişi. Takım onun döneminde şampiyon oldu. Kulübe çok emeği geçti. Her kulüp bir Aziz Yıldırım bulamaz. Ben kişileri değil, sistemi işaret ediyorum. Sistem para kazanır duruma gelmezse, futbol kâr eder duruma gelmezse futbolu zor günler bekler. Kaç adam var Aziz Yıldırım gibi?

Mustafa Denizli'yi beğeniyor musunuz?

O futbolcuyken onu takıma çağıran bendim. Denizli'yi 1980 yılında Altay'dan istedim. Menajeri havaalanına getirdi, Altaylı taraftarlar onu geri aldı. O zaman Mustafa Denizli'ye Altay ev aldı. Ona para kazandırdım yani. Sanıyorum Fenerbahçe Mustafa Denizli ile devam eder.

Emekli Şen şimdi Bodrum'da keyif çatıyor

Futbol oynadınız mı?

Hentbol oynadım, lisede takımdaydım. Basketbol da oynadım, amatör olarak futbol da oynadım. Su kayağı, kar kayağı yaparım, dağ tepe yürürüm, aklına ne spor geliyorsa hepsini yaparım.

Fenerbahçe macerası nasıl başladı?

1974'te Fenerbahçe basketbol şubesi başkanı ve kongre üyesiydim. FB'li olarak basketbol takımının tüm giderlerini üstlenirdim, çok iyi bir yıl geçirmiştik. 1975-78 yılarında Futbol Federasyonu'nda görevliydim, Mustafa Denizli'nin, Fatih Terim'in, Şenol Güneş'in yöneticiliğini yaptım.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE BAŞKANI
'Ali Şen başkan Fenerbahçe şampiyon' sloganı ne zaman çıktı?

1979 yılında Fenerbahçe tribünleri bu sloganı üretti. Sloganı kim buldu, bilinmiyor. Slogan çıktığında ben yönetim kurulu üyesi bile değildim. Yalnızca "Fenerbahçe'nin büyümesi lazım, şampiyon olması lazım" diyordum. O dönemde Fenerbahçe dört yıldır şampiyon olamamıştı, o zamanlar bu bir rekordu. 1981 yılında olağanüstü kongrede başkan seçildim. İki kez Fenerbahçe'de başkanlık yaptım ve hep olağanüstü kongrelerde seçildim. Çaresiz kalan, işlerini iyi yapamayan yönetimlerin ardından geldim ve şampiyon olduk. 1994 yılında da aynı şey oldu.

* Şimdi sizin kartvizitinizde ne yazıyor?

Emekliyim. Bitti benim işlerim artık, çocuklarım işlerin başında. Bodrum'da yaşıyorum. Dericilik yaptık, inşaat şirketlerimiz var, Rusya'nın devlet şirketlerinin Türkiye'deki mümessiliyiz. Bodrum'da eşim Bente ile keyif çatıyorum.

Siyasette birinci olmam lazım
Kemal Derviş'e çağrıda bulundunuz ve "FB'yi örnek ver" dediniz. FB Avrupa'da bir başarı kazanamadı, neden FB'yi örnek versin Derviş?

Kemal Derviş "Galatasaray gibi yapacağız" dedi. Onlar gibi yapacaksak durumumuz kötü. Galatasaray kupayı da kaybetti, ligi de. Şampiyonlar ligi çeyrek finali demek, bizim için çok şey anlatmıyor. Türkiye'nin ekonomide çeyrek finale ihtiyacı yok. Türkiye'nin ekonomide yüzde 25'e değil, yüzde 100 başarıya ihtiyacı var. Kemal Derviş Türkiye'yi yeni tanıdı. Kemal Derviş Fenerbahçe taraftarlarının bu ülkede çoğunluk olduğunu şimdi görüyor. Derviş hemen programını değiştirsin. Daha doğru olur!

Time'ın anketi için Atatürk kampanyasına destek çağrısında bulunmuştunuz. Bir ara da Çevik Bir için ortaya çıktınız. Politikayla bu kadar ilgilisiniz, şimdi yeni oluşumlardan söz ediliyor, yine bir şeyler yapmayı düşünüyor musunuz?

Türk halkı mevcut siyasi partilere yüzde 20'den fazla oy vermiyor. Demek ki yüzde 80 mevcut liderlere karşı. Kemal Derviş gibi liderlere ihtiyaç var. Derviş'in başarılı olmasını istiyorum.

Siz siyasete girer misiniz?

Siyasete girmem için birinci olmam lazım, biliyorsunuz işte, her siyasi partinin bir sahibi var, bana yer yok.

* Yeni parti?

Şimdi ortalığı karıştırmayalım.

ELİF ERGU

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır