kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Hafız Burhan 2


Orhan Gencebay ve Metin Güneş'in keşfi, Hafız Burhan'dan sonra gelmiş en iyi ses kabul edilen Gültekin Gönülaçar
Son günlerde sizi sesiyle ekrana kitleyen yağız delikanlı var ya, onun ismi Gültekin Gönülaçar. Orhan Gencebay ile Metin Güneş'in ortak olduğu OM Müziğin ilk sanatçısı. (Metin Güneş hani şu 10 yıl kadar Muazzez Ersoy'la birlikte olup 12 tane "Nostalji" albümünün yapımcılığını üstlenen ve Magazin Gazetecileri Derneği tarafından "Yılın Yapımcısı" seçilen adam.)

Güneş, Gültekin Gönülaçar'ı üç yıl önce demo kasetten dinlemiş. Yeni bir sanatçı çıkaralım deyince hemen aklına o ses gelmiş. Batmanlı Güneş hemşehrisi olduğunu bildiği Gültekin'i aramaya koyulmuş. İzini Antalya'da bulmuşlar. Telefon açıp "İstanbul'a gel, Orhan Gencebay ile birlikte sana kaset yapacağız" dediklerinde Gültekin şok geçirmiş. Metin Güneş "Dur bir de Orhan Baba ile konuş" diyerek telefonu Gencebay'a verdiğinde Gültekin bayılmış. Ayılıp İstanbul'a gelmiş.

Gültekin 28 yaşında bir Anadolu delikanlısı. Hikayesinin İbrahim Tatlıses'den ya da Mahsun Kırmızıgül'den hiç farkı yok. Aslında var da Gültekin'in olaylara bakışı biraz farklı...

Altısı erkek ikisi kız, sekiz tane kardeşi var. Kardeşlerin hepsinin ismi kafiyeli: Üstekin, Aytekin, Gültekin, Ertekin... Annesi ev hanımı, babası petrol rafinerisinde şoför. Ama amca müzisyen. Gültekin ilkokuldayken amcasının orkestrasında ritim çalmaya başlamış. Darbuka, bateri, bağlama; yani her türlü ritim. Birlikte düğünlere gidiyorlarmış. Ortaokula gelince amcasından ayrılıp arkadaşlarıyla bir orkestra kurmuş. İsmini de "Özlem Gençler Ekibi" koymuşlar. Okulu da bırakmış. Çünkü orkestraya solist olmuş. O zamanın parasıyla, düğün başına 5 milyon alıyorlarmış.

TABURA UZUN HAVA
Gültekin Gönülaçar'ın Batman'dan ilk çıkışı askerlik için. Acemilik Antalya, usta birlik Kırklareli... Askerliği boyunca orduevlerinde şarkı söylemiş. "İlk gün taburun önünde bir uzun hava patlattım. Komutan dahil bütün bölük ağlamaya başladı. Sonra komutanımdan çok küfür yedim ama askerliğimi de şarkı söyleyerek geçirdim" diyen Gültekin, asıl acıları da askerlik bitiminde yaşamış. İl il dolaşarak barlarda şarkı söyleyen Gültekin, İstanbul'a gelip Unkapanı'nda şansını aramış. Ama sözden başka bir şey alamamış: "Unkapanı başarısızlığı beni daha çok çalışmaya itti. Sesimi ve sazımı geliştirdim. Aylarca eve kapandım. Ustaları dinleyerek geliştim."

Kadın konuşmazsa konuşmam
Gültekin Gönülaçar hiç evlenmemiş. Sonradan ortaya bir çocuk veya bir eş çıkmasın, diyorum, "Vallahi yok, evlenmedim" diyor. Ama annesine kalsa 20 yaşında bir akraba kızıyla evlenecekmiş. Evlenmemek için kaçmış Batman'dan. Gültekin evlilikle müziğin bir arada yürümeyeceğine inanıyor. Zaten bir kadına açılması da çok zor. İnsanın gözünün içine bakamayan bir yapısı var. "Karşımdaki konuşmazsa konuşmam" diyor. "Bu piyasa seni açar" dediğimde ise hınzırca "Gerekeni yapacağız artık" diyor.

Sakın ismini değiştirmeyin
Müzik otoriteleri Gültekin'in sesini Hafız Burhan'a benzetiyor. Hafız Burhan Beşiktaş'tan şarkı söylediğinde Üsküdar'dakiler dinlermiş. Yakında Gültekin de böyle bir deneme yapacak. Tabii İstanbul'un en gürültüsüz vaktinde... Gültekin İstanbul'a gelip ilk stüdyoya girdiğinde stüdyonun camını çatlatmış. Aynı gün Gültekin'in sesini ilk kez dinleyen Orhan Gencebay irkilmiş ve "İbrahim Tatlıses 25 yıl önce 'Ayağında Kundura'yı söylediği zaman böyle irkilmiştim" demiş.

SEZEN'İ DE AĞLATMIŞ
Gültekin Gönülaçar'ın kaseti için 120 tane besteciyle görüşülmüş. Sezen Aksu'ya da gitmişler. Sezen önce bir dinleyeyim demiş. Bizim oğlan gazele girmiş. Beşinci dakikada Sezen Aksu ağlamaya başlamış ve Gültekin için bir beste yapacağına söz vermiş. İki ay sonra "Ahdım Olsun" diye bir şarkı yapmış. Ama şarkı Gültekin'in tarzına göre çok pop kalıyormuş. Sezen de şarkıyı Ebru Gündeş'e vermiş.

Sezen Aksu'nun kasete hiç mi katkısı yok, tabii ki var. Aksu, herkese "Sakın ha bu çocuğun ismini değiştirmeyin" demiş. Onlar da söz dinlemişler. Yoksa Sevim Emre "Mirbey", Orhan Gencebay "Yiğit", Metin Güneş ise "Hasan" olmasını istiyormuş.

Beste arama çalışmaları devam ederken Gencebay kolları sıvamış. Gültekin için yeni besteler ve düzenlemeler yapmış. Yetmemiş, 25 yıl sonra ilk defa Gültekin'in arkasında saz çalmış. Belki birlikte konser bile verirler...

Kasette beş tane müzik direktörünün imzası var: Uğur Bayar, Ali İhsan Kısaç, Mustafa Budan, Erdal Kızılçay ve Orhan Gencebay... Vokal yapanlar arasında ise Özkan Uğur da var.

Sibel Arna

 
Yeni dış kaynağın doğru bir şekilde kullanılacağını düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır