kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Ücreti ödenmeyen işçi işi bırakabilir mi?

Yasalar açık değil ama, işverenden alacağı olan işçinin bu gerekçeyle işi bırakma ya da eylem yapma hakkı yok. Ancak şikayette bulunma, dava açma gibi yollar hep açık

İşverenlerin, işçilere ücret ödemediği durumlarda, işçiler işi bırakabilir mi? Daha da ötesi işi bırakan bu işçiler; yıllık izin ücreti ile birlikte ihbar ve kıdem tazminatlarını da işverenden talep edebilirler mi?

Bu sorunların yanıtını, iş yasasında ya da başka yasalarda açık bir şekilde bulmak mümkün değil.

Yasalarda açıklık olmaması nedeniyle, bu konuda ortaya çıkan çok sayıda uyuşmazlık yargıya intikal etmekte. Yargıtay'ın İş Yasası ve Sosyal Sigortalar Yasası ile ilgili uyuşmazlıklara bakan Dokuzuncu Dairesi de, bu tür konularda, sürekli olarak aynı yönde karar vermektedir.

Örneğin, Yargıtay'a yansıyan bir uyuşmazlıkta, işverenden ücretinin ödenmesini talep eden ancak alamayan işçi, önce işi bırakma ve servis aracının önünü kesme gibi eylemi olmuş, ardından da yargı yoluna başvurmak suretiyle normal ücretini, izin ücretini, ihbar ve kıdem tazminatını talep etmiş.

Bunun üzerine, Yargıtay Dokuzuncu Dairesi'nin, tam metni Yaklaşım Dergisi'nin Kasım 2000 sayısında yayımlanan kararı da şu şekilde olmuş;

"... Yargıtay'ın öğretide benimsenen kararlılık kazanmış uygulamasına göre; işçinin işveren tarafından hakkının ödenmemesi ona işi bırakma ya da başka tür eylemlerde bulunma hakkını vermez.

İŞÇİNİN HAKKI
Böyle olunca, hizmet sözleşmesinin işveren tarafından feshinin haklı nedene dayandığının kabul edilerek, ihbar ve kıdem tazminatı taleplerinin reddi gerekir (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 15.09.1999 Tarih ve E.99/10492, K.99/13722)."

Yargıtay'ın yukarıda özetine yer verilen kararından da anlaşılacağı gibi, işveren tarafından ücreti ve diğer hakları ödenmeyen işçinin, bunu gerekçe göstererek işi bırakmaya ya da başka eylemlerde bulunmaya hakkı yoktur.

Ancak, ödenmeyen ücreti nedeniyle Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayette bulunma, dava açma ya da fesih bildiriminde bulunma gibi hakları kullanma yolunun açık olduğu kuşkusuzdur.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır