kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
AHMET TAN(tana@sabah.com.tr )

Yollar da küreseldir

ABD'li Rochel Sobell hanım istese, PKK'lı Abdullah Öcalan'a rahmet okutacak büyüklükte darbeler vurabilirdi, krizden çıkışın bir numaralı ilacı olarak gördüğümüz Türkiye turizmine.

ABD Kongresi'nde ve Beyaz Saray yönetiminde çok yakın dostları vardı.

"Türkiye: asfaltta ölüm ülkesi" temalı bir kampanya başlatabilirdi. Nüfuzlu, itibarlı ve zengin yakınlarını seferber ederek, Türkiye karşıtı bir belgesel film çevirtebilirdi. Ve bu film, yalana dolana değil, gerçek olaylar üzerine oturacağı için Gece Yarısı Ekspresi'nin ülkemizin itibarına verdiği zararın çok daha fazlasını verebilirdi.

"Gün Ortası Otobüsü" türünden bir film çevrilsin diye hiç istemedi. Oysa istemesi için çok, ama çok haklı bir nedeni vardı.

25 yaşındaki biricik oğlu Aron Sobell'i, aralarında olduğu 22 yolcuyla birlikte, cinayet gibi bir kazada kaybetmişti.

Birkaç hafta sonra tıp doktoru olacak Aron'un diploma törenine katılmaya hazırlanırken cenaze törenine katılmak zorunda kalmıştı.

***
Bayan Sobell oğlunun yuvarlandığı Milas- Söke yolundaki uçuruma çiçek bırakmak üzere yakın dostlarıyla birlikte ülkemize geldi.

Kaza yerini ziyaret etti. Fidan gibi oğlunu simgelemek üzere yol kenarına serviler dikti. Aynı uçuruma yuvarlanılmasın diye, oğlunu ve 22 yolcuyu anımsatan bir uyarıcı levha koydu.

Bir de basın toplantısı düzenledi.

Medyanın ilgisini daha fazla çeker umuduyla yanına, ABD Kongresi'nin en etkin üyelerinden, Robert Wexler'i, benzer acıyı yaşayan Türkiye yurttaşlarından Boray Uras'ı ve TBMM Trafik Güvenliği Komisyonu Başkanı'nı aldı.

Önce oğlunun öldüğü yerde daha sonra çok sayıda ölümlü kaza olduğunu öğrenmekten duyduğu şaşkınlığı dile getirdi.

Başka annelerin acı çekmesini, başka Aron'ların ölmesini önlemek üzere büyük bir mücadele başlattığını anlattı.

Etkinliği 140 ülkeye birden ulaşan, uluslararası bir yol güvenliği örgütü (ASIRT) kurduğunu açıkladı. Bu örgütün hedefi, özellikle otobüs taşımacılığındaki eğitimi, duyarlılığı geliştirmek ve yol güvenliği konusunda hem yasal ve hem de teknik uluslararası standartları belirlemek. Medyamız "kriz"lere ve "magazinel fotoğraflara" kilitlendiği için bu basın toplantısı, sayfalarda kendisine yer bulamadı. Ekranlarda da, birkaç istisnayla öyle.

***
Bayan Sobell, kırklı yaşlarının sonunda, ufak tefek bir kadın. Yediği hayati darbeden sonra, Boray Uras'ınki gibi tek başına, çok iddialı bir yolculuğa çıkmış. Ama ait olduğu toplum Uras'ınkinden biraz farklı olduğu için alkış ve "helal olsun"ların ötesinde, çok büyük maddi destek ve yardım gördü. Yanında ABD'nin en etkin 50 Kongre üyesinden birisi seçilen Mr. Wexler, Bayan Sobell "yol güvenliği, artık ulusal değil, küresel bir konudur" diyor ve ekliyor:

- Bir ülke; yollar kendi milli meselemdir, istediğim gibi düzenlerim diyemez. Tıpkı hava sahası gibi. Yolları belki her ülke kendisi yapıyor. Ama, o yolları Türkiye örneğinde olduğu gibi, milyonlarca yabancı ziyaretçi kullanıyor. Sizin yollardaki ihmalleriniz, kusurlarınız yalnız kendi yurtttaşlarınızı değil Amerikan, İngiliz, Alman vatandaşlarını da öldürüyor.

Aynı zamanda ASIRT'ın danışma kurulu üyesi de olan Kongre Uluslararası İlişkiler Komitesi ve Florida üyesi Robert Wexler, yarın Devlet Bakanı Kemal Derviş'le kahvaltı edecek. Dışişleri Bakanı Cem ile buluşacak. TBMM'de onuruna verilecek öğle yemeğine katılacak.

Kendisinin Türkiye'ye en sıcak bakan ABD Kongresi üyeleri arasında yer aldığı belirtiliyor.

ABD siyasi ve mali desteği, bu nedenle, bir de "trafik güvenliği ölçütü"ne bağlanmış değil.

Yoksa yanmıştık!

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır