kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Ağar'ın rotası herkesten farklı


Yeni oluşumlar için "Herkesin rotası farklı" diyen Ağar, Elazığ'da tencereyi kaynatacak morali buldu
Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar ne şıh, şeyh ne de aşiret reisi, ama Elazığ'da çok ilgi görüyor. 1999'da bağımsız milletvekili seçilme gücünü bulduğu topraklarda Ağar, iki gündür moral depoluyor, kendi deyimiyle şarj oluyor. Çünkü Ağar, bu yaz hiç oturmayacak. Ona göre bu yaz aylarında "tencereler kaynayacak ve yemekler kazana dökülecek."

"Toprağımızın evladı" pankartları, "Başbakan Ağar" sloganlarıyla karşılanan Ağar "partisiz" milletvekili ama, Elazığ'da adını koymadığı bir partisi var. Nereye adımını atsa "açık hava mitingi" düzenleniyor gibi oluyor. Herkes eline sarılıyor, o ise elini öptürmektense herkesle tokalaşıp yanaklarını öpüyor. Sık sık memleketine gelse de herkes Ağar'ın bu gelişinde "yeni bir oluşum" heyecanı yaşanıyor.

AĞAR İKİ GÜNDE BÜTÜN YAZA YETECEK MORALİ KAZANDI
Fırat Üniversitesi'nin bulunduğu kentte Ağar üniversiteli gençlerle, şehrin ileri gelenleriyle konuşuyor, sokaklarda geziyor. Ona en çok işsizlikten yakınıyorlar. Babası Zülfü Ağar'ın adı geçince duygulanan, Türkiye için yeni projeler anlatırken heyecanlanan Ağar, memleketinde geçirdiği iki günde, yaz boyu sürecek yurt gezileri için yetecek morali toplamış gibi görünüyor.

Ağar, Elazığ'daki ikinci gününde sorularımı yanıtladı:

Türkiye'nin sorunları nasıl çözülecek?

- On yıldır aynı partiler iktidarda. Her parti iktidar oldu ama, sorunları çözemediler tam tersine sorunlar büyüdü.

Siz yeni bir oluşum için mi, Türkiye'nin sorunlarına çözmek için mi yola çıktınız?

Ben bağımsız milletvekili adayı olurken, "milletle beraber siyasi mücadele yapacağım" dedim. 1999 yılında Elazığ'da bir tavır koyduk. Şimdi yolda ilerliyoruz.

ORTAMI YAKALAYIP AYAĞI YERE BASAN BİR İŞ OLACAK
Yeni bir parti mi var bu yolda?

Her şeyi iyi görmek lazım. Geziyoruz, ipuçlarını toplum veriyor. Mevcut bir partinin içinde şekillenme olabilir, yeni bir parti arayışı olabilir. Parti olacaksa bunun nasıl bir yapılanma olacağını da halk belirlemelidir. Bizim tedaviyi doğru yapmamız lazım. Ayakları yere basan bir iş olmalı. Ortamı çok iyi yakalamak lazım. Bu yüzden de geziyoruz.

Kemal Derviş ekonomik programı anlatmak için geziyor, Tayyip Erdoğan yeni oluşum için geziyor, başka yeni oluşum hazırlıkları da var. Siz bunlardan birine kendinizi yakın hissediyor musunuz, onlardan biriyle hareket ediyor musunuz?

Herkesin rotası farklı. Ayrı tencereler kaynıyor.

Yeni insanları siyasete katmak için neler yapıyorsunuz?

UMUT OLURSA PARA-PUL KATILIMCILARLA BULUNUR
Yeni insanlar siyasete heves etmiyor. Arzuları var ama, "bu mevcut siyasiler bize söz hakkı vermez" diye düşünüyorlar. Mevcut siyasi yapı katılımcıların önünü kesiyor. Bu yüzden de yeni insanlar da siyasete girmeden siyasi yapının değişmesi zorlaşır.

Yeni parti kurmaya kalksanız ekonomik sıkıntı yaşanan bu günlerde maddi kaynak bulmakta zorlanır mısınız?

Elazığ'da seçim döneminde 30 ayrı yerde seçim bürom vardı. Bir kuruş para harcamadım. Para, pul katılımcılıkla çözülür. Halk yeni bir umut gördüğünde kendisi katılır.

Türkiye'nin geleceğini nerede görüyorsunuz?

Türkiye mutlaka Batı'ya entegre olacak. Kendi geleneklerini moderniteye uygun bir hale getirecek ve Batı'da yerini bulacak.

MEMLEKET HAVASI DUYGULANDIRDI
* Elazığ'da sokaklar kalabalık. Sıcak hava nedeniyle herkes parklarda, bahçelerde. Kendilerini "Gakkoş" diye tanımlayan Elazığlılar'ın sokaklarda olmasının gerekçesi ise, işsizlik.

* Elazığ'ın en sosyetik caddesi olan Gazi Caddesi'nde peçeli kadınlar da var, capri pantolonlu da.

* Ağar'a kadınlar, genç kızlar ilgi gösteriyor. Ağar da havaalanında, seçim bürosunda, her gittiği yerde önce kadınlarla sohbet ediyor.

* Önceki gece Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti'nin ödül törenine katılan Ağar, Elazığ Musiki Cemiyeti'nin türkülerini dinlerken duygulu anlar yaşadı. Paşa Demirbağ adlı yerel türkücünün söylediği gazelin ardından Ağar salonda ayağa kalkıp alkışlayan tek kişi oldu.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır