kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Kızılay'ın faresi bulundu


Kızılay'ın eski yöneticilerinden Tahsin Kaplan, trilyonluk kara servetini toplamaya kalkınca yakalandı. Emniyet yetkilileri, "Henüz işin ucunu tuttuk. Bu ilk vana" dedi
Türkiye'nin yaşadığı en büyük deprem felaketi karşısında aciz kalarak şimşekleri üzerine çeken Kızılay'ın eski yöneticisi bu kez yakayı ele verdi. 17 Ağustos depreminden sonra görevden ayrılmak zorunda kalan yönetimde yer alan Tahsin Kaplan'ın trilyonluk gizli serveti ortaya çıkarıldı.

21 Kasım 1999'da feshedilen Kızılay Yönetim Kurulu üyelerinden biri olan Kaplan, depremden sonra gündeme gelen yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturma sonucunda yargılanmıştı.

BERAATİN REHAVETİNE KAPILINCA YAKALANDI
Haksız mal edindiği iddiasıyla açılan dava 10 gün önce sonuçlandı ve Kaplan beraat etti. Ancak beraat kararının daha mürekkebi kurumadan Kaplan'ın daha önce beyan etmediği gizli serveti ortaya çıktı ve gözaltına alındı.

Geçen Perşembe günü Siverek'ten gelen Hasan Karataş isimli kurye, bir ihbar üzerine Kaplan'a toplam 535 bin doları teslim ederken yakalandı. Bu kişilerin ardından 7 ayrı adrese operasyon düzenleyen Dolandırıcılık Bürosu ekipleri, Tahsin Kaplan'ın yeğeni Haldun Altınkale ve Avukat Orhan Korkut'u da gözaltına alıp apar topar Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Kızılay mensubu olan Altınkale daha sonra serbest bırakıldı.

Karataş polise verdiği ifadede paranın Kaplan'a ait olduğunu, ancak kendi adına banka kasasında sakladığını söyledi. Karataş'ın 2 ayrı bankada daha 415 bin doların daha bulunduğunu söylemesi üzerine bu hesaplara da el konuldu. Ele geçirilen toplam 950 bin dolarlık kaynağı belli olmayan para, Merkez Bankası'na tespit tutanağıyla teslim edildi.

14 ARAZİNİN KIZILAY BAĞLANTISI VAR MI?
Kaplan'ın evinde ve bürosunda yapılan aramalarda daha önceki mal beyanlarında görünmeyen Ankara'daki 14 araziye ait tapular da ele geçirildi. Kaplan'ın çok sayıda akrabası ve hemşehrisinden aldığı arazi alım-satım yetkisi içeren vekalet belgeleri de bulundu.

Sözkonusu arazilerin geçmişte Kızılay'a ait olup olmadığını ortaya çıkarmak için tapu sicilleri büyüteç altına alındı. Arazilerin büyük bölümünün son on gün içinde Kaplan'ın üzerine geçmiş olduğu saptandı. Tıpkı banka kasalarındaki paralar gibi Kızılay'a ait arazilerin düşük fiyattan paravan kişilere satılmasını sağlayarak daha sonra kendi üzerine geçirdiğinden kuşkulanılan Kaplan'ın, başka illerde arazisi bulunup bulunmadığı araştırılıyor.

Ankara'nın yanı sıra Siverek'te de arazi ve banka hesapları ile para hareketlerinin incelendiği belirtiliyor.

Kaplan'ın bu paraları ve arsa tapuların kaynağını açıklayamadığını ifade eden emniyet yetkilileri, "Henüz işin ucunu tuttuk. Kaplan vanalardan sadece biri" şeklinde konuştular.

KIZILAY'IN DİNOZORU
Geçmişte Zirai Donatım Kurumu, Köy İşleri ve Köy Hizmetleri Genel Müdürü olarak görev yapan Kaplan, yaklaşık 20 yıl boyunca Kızılay'ın yönetim organlarında görev yaptı. Yetkililer ek gözaltı süresi talep edileceğini kaydettiler.

Kaplan'la birlikte gözaltına alınan diğer sanıkların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda bulunan çok sayıda evraka el konurken, bu kişilerin banka hesapları ve mal varlıklarına ilişkin inceleme için Maliye Bakanlığı Müfettişleri'nden destek istendiği bildirildi.

ÇETE VE ZİMMET SUÇU
Ankara Emniyet yetkilileri, TCK'nın 313. maddesindeki tanıma uyan bir çete organizasyonunun varlığının ortaya çıktığını belirtirken, soruşturmanın haksız mal edinme suçlamasının dışında "zimmet ve irtikap" suçları çerçevesinde yürütüldüğünü belirttiler.

GÖNEN: BİZİMLE İLGİSİ YOK
Olayla ilgili olarak Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, "Soruşturmanın Kızılay'la bir ilgisi yok. Daha önce yönetimde bulunan bir kişiyle ilgili polis çalışması" dedi. Gönen, gözaltına alınan Kızılay görevlisi Halil Altınkalem'in de serbest bırakıldığını belirtti.

Ünsal ERGEL

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır