kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Eximtobb


TOBB bankalarda duran, kendisine ait olan 100 milyon doları ihracatçıya 'düşük faizle kullandırsın' diye Eximbank'a teslim ediyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Fuat Miras, ekonomik krizin aşılması için ihracatçılara destek olmak amacıyla kesenin ağzını açtı. TOBB, 350 milyon dolarlık mali varlığının, 100 milyon dolarını ihracatçılara kredi verilmesi amacıyla Eximbank'a aktarma kararı aldı. Miras, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'e yüklenmeyi de ihmal etmedi ve program çalışmaları sırasında görüş ve düşüncelerinin dikkate alınmamasını sert bir dille eleştirdi. Önümüzdeki hafta ortasında Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık ile görüşeceklerini ifade eden Miras, "Ancak Sayın Derviş'ten randevu istemedik" dedi.

TESPİT YAPIYORUZ
Miras, Elazığ TSO Başkanı Suat Öztürk tarafından organize edilen fuar ve ekonomi kurultayının açılışında, benzeri daha önce görülmeyen yeni bir kredi uygulaması başlatacaklarını bildirdi ve şu bilgiyi verdi;

"Türkiye'nin içinde bulunduğu krizi TOBB olarak çok yakından takip ediyoruz. Hasar tespiti yapmaya çalışıyoruz. Reel sektörde ortaya çıkan tablonun boyutları öylesine önemli bir noktaya geldi ki, Türk sermayesi, Türk işadamı kendisine daha iyi imkanlar sunan komşu ülkelere yatırımlarını kaydırıyor. Bu durumu hükümete ilettik.

Zannediyorum hükümet bu konuyu önümüzdeki hafta gündeme getirecek. İhracatta bazı tıkanma noktaları müşahade ettik. Bankalar kriz ortamında kredileri kestiler ve yüksek faizle geri istemeye başladılar. KOBİ yapısındaki ihracatçılara destek olmak amacıyla, kaynak aktarmayı yönetim kurulu olarak karara bağlıyoruz."

Miras: 100 milyon doları bir yıl vadeli vereceğiz
Fuat Miras, TOBB'a ait 100 milyon doların ihracatçıya nasıl kullandırılacağını şöyle açıkladı:

"Bu kredi Eximbank vasıtasıyla verilecek. Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı ile bir konuşma yaptım. Şimdi de arkadaşlarımız bankalarla görüşerek, bu kaynağın Eximbank'a ne şekilde aktarabileceğinin çalışmalarını yürütüyorlar. Sanıyorum önümüzdeki hafta somut sonuçları alacağız. Çünkü bizim kanunumuzdan kaynaklanan bir husus var. Borsalar Birliği borç verme yükümlülüğü altına giremiyor. Eximbank da mevduat alamıyor. Bu yüzden ya Eximbank'a mevduat alma olanağı sağlanması lazım, yahut da bizim kanunumuzda bir değişiklik yapılması suretiyle borç verme konumunda bize bir ışık tutulması lazım. Bütün bunlar olmadığı takdirde, bu kanuni prosedürü aşamadığımız takdirde, paramızın bulunduğu banka ile konuşup bu 100 milyon lirayı, 6 ay ödemesiz, 6 ay ödemeli olmak üzere bir sene vadeli olmak üzere, özellikle ihracat yapan küçük ve orta boy işletmelerimize kullandırmayı düşünüyoruz.Paranın bankada bloke edilmesi ve bu paranın bir sene geri çekilmeyeceğinin taahhüt edilmesi şartıyla Eximbank'a, yani paranın bulunduğu bankaya krediyi verebilecek.Eximbank ise bu parayı KOBİ'lere kendi kredi şartları içinde kullandıracak.TOBB olarak Eximbank'ın işine hiçbir şekilde karışmayacağız."

"Derviş, bakanlığa getirilmiş bürokrat"
Miras, çöken ekonomik programın açıklanmasından önce, kur konusuna dikkat çektiklerini vurguladı ve şöyle devam etti: "Program açıklanmadan önce 'kur çıpası lastiği hararetten patlamasın' diyorsanız, 'gelin yüzde 20 devalüasyon yapın' dedik. Bizi değil, bürokratların önerilerini dikkate aldılar ve krizi çıkardılar. Krizin boyutlarının genişlememesi için hükümete gittim. Dışarıdan gelen ekonomiden sorumlu bakanlığı alan bürokrat arkadaş, TOBB'un değerlendirme toplantısına ısrarlarımızla katıldı. Kendisine (Bizim de görüşlerimiz alınsın. Yoksa desteğimizi alamazsınız) dedik. Maalesef bu program özel sektörden gelen bürokrat arkadaşlar arasındaki uzlaşmayla açıklandı. Burada reel sektöre kaynak ayrılmadığını gördük. Hangi sektörde ne kadar büyük hasar varsa, bankalarla görüşerek, kredi sağlanmasını önerdik. Eğer bu yanlışsa bu yanlışı sürdüreceğiz."

"Yurtdışından kredi alarak kurtulamayız"
Miras konuşmasının son bölümünde Derviş'e yüklenmeyi sürdürdü ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Derviş, 'program çalışmalarında sizlerin de görüşlerini alacağım' dedi. Maalesef bu söz havada kaldı. Bunu dile getirdiğimiz için bizi yıkım tellalı ilan ettiler. Sayın Derviş, gelip bu sanayi kollarında etüd yapmalı. Bankalara kredi getirerek, sendikasyon kredileriyle Türkiye'yi borçlandırarak, ödeme yapılacaksa Türkiye'yi bir kriz daha bekliyor demektir."

Miras, Elazığ'daki işadamlarının hükümete yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bundan önceki genel kurullarımızda Cumhurbaşkanlarını, Başbakanları ağırladık. Ancak ekonomik kriz nedeniyle oda başkanlarının hatalar zincirini ortaya koyması, hükümette alınganlık yarattı. Yetkili bakan arkadaşlar toplantıya katılmadı. Oysa TOBB, 57. hükümete Kasım ve Şubat krizine kadar destek verdi. Bu felaket ülkenin başına geldi. Arkadaşlar bunu his meselesi yaparak, genel kurula katılmadılar. Oysa biz hep doğruları söyledik."

OKAN MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır