kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Savaş an meselesi


İntihar saldırısı Filistinle İsrail'i geri dönülemez bir savaşın eşiğine getirdi. İsrail kabinesi dün 7 saatlik olağanüstü toplantı sonrası Arafat'a bu akşama kadar süre tanıdı. Yoksa Savaş...
Tel Aviv'de önceki gece bir gece kulübünde düzenlenen ve 18 kişinin ölümüne yol açan intihar saldırısının ardından İsrail ile Filistin savaşın eşiğine geldi. Saldırının ardından, Başbakan Ariel Şaron; Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer ve generalleri erkenden toplantıya çağırdı. Yahudiler'in Cumartesi günü dini inançları gereği çalışmama kuralına rağmen, hareket gün boyu sürdü. 7 saat süren toplantıda Filistin'e "sert karşılık verilmesi" kararı çıktı. İsrail, Arafat'a "Şiddete karşı olduğunu kanıtlayacak somut bir hareket yapman için 24 saatin var" uyarısında bulundu.

"ARAFAT BÖLGEYİ KAOSA SÜRÜKLÜYOR"
Bu sürenin ardından Filistin topraklarına yönelik her an bir operasyonun başlaması bekleniyor. Birliklerin uzun süre çıkmayabileceği söyleniyor. Şaron'un sözcüsü, toplantının ardından "misilleme yapılacak mı?" sorusuna "Biz, ne zaman, ne şekilde karşılık vereceğimizi biliriz" yanıtını verdi. Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer de "Arafat bölgeyi kaosa sürüklemeye çalışıyor" açıklamasını yaptı. Kabine, ilk kez Filistin Yönetimini "terörist" ilan etti.

ORDU KIRMIZI ALARMA GEÇİRİLDİ
Polis sabah saatlerinde İsrail içerisindeki bütün Filistinliler'e "ülkeyi hemen terk edin" dedi. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'ya giriş çıkışlar yasaklandı. Alarma geçirilen İsrail ordusu Filistin bölgelerini ablukaya aldı. Başka saldırıların gerçekleşmesi ihtimaline karşı çevredeki bütün eğlence yerleri ve restoranlar boşaltıldı. Gazze havaalanı uçuşlara kapatıldı. Arafat'ın uçağının havalanması yasaklandı.

GAZETELER İLK KEZ CUMARTESİ ÇIKTI
İsrail gazeteleri Cumartesi günleri yayınlanmadığı için yabancı basın organları ilk bilgileri internetteki Yahudi chat (sohbet) sitelerinden öğrenebildiler. Saldırının ardından bilgisayarların başına geçen binlerce İsrailli genç durumu "Kıyamet kopuyor... Bu savaş değil de ne?.." sözleriyle duyurdular. Ha'aretz gazetesi ise olay üzerine kutsal cumartesi günlerinde yayınlanmama geleneğini bozdu; sabah 04.00'te yıldırım baskı yaptı.

"SAKLANIN, İSRAİL HER AN VURABİLİR"
Filistin radyosu saldırıdan hemen sonra "Saklanın. İsrail her an vurabilir" anonsları yapmaya başladı. Radyonun anonslarında İsrail'in hava saldırılarına başlamasının an meselesi olduğu bildirildi ve Filistinliler'e "sığınaklara girin" çağrısı yapıldı. Filistin özerk yönetimi de önlem olarak tüm resmi dairelerin boşaltılması kararı aldı. Halktan sokağa çıkmamaları istendi.

ARAFAT KORKTU: ATEŞKES İSTİYORUM
İsrail'in saldırı hazırlığı yaptığını sezen Arafat saldırıdan birkaç saat sonra intihar saldırısını kınadığını bildirdi . Arafat "Halkımızın ve İsraillilerin kanının dökülmesini önlenmesi için koşulsuz bir ateşkese hazırız" açıklamasını yaptı. Ancak İsrail, Arafat'ın somut adımlar atıp, terör örgütlerinin elebaşlarını ve saldırının sorumlularını tutuklamasını ve terörü durdurmasını istiyor. Bu talep yerine getirilmezse, vuracağını belirtiyor.

ARAFAT SINIRDIŞI EDİLEBİLİR
İsrail hükümetinin dünkü toplantısında şiddetin tek sorumlusu olarak görülen ve gerilimi tırmandırmakla suçlanan Filistin Lideri Yaser Arafat'ın sınırdışı edilmesi de gündeme geldi. İletişim Bakanı Reuven Rivlin CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Arafat'ı "terörist" olarak nitelendirdi. Arafat'ın şiddeti durdurmaya niyeti olmadığını belirten Rivlin, "Ya şiddeti bir an önce durdursun ya da çekip gitsin. Bu gidişle onu Gazze'den çok uzaklara göndermemiz gerekiyor. Eğer Arafat şiddeti durduramıyorsa, ya kendi halkı onu görevden alsın ya da devrilir" diye konuştu. İsrail kabinesinden bir bakan da "Arafat'ı sözleriyle değil, hareketleriyle yargılarız" dedi.

Beyin parçaları uçuşuyordu
Fİlİstİn ayaklanmasının başladığı Eylül ayından bu yana yaşanan en kanlı eylem olan saldırı gençlerin rağbet ettiği Pasha (Paşa) adlı deniz kenarında bulunan bir gece kulübünün önünde meydana geldi. Gece kulübünün önü haftasonu nedeniyle tıklım tıklımdı. Çoğunluğunu Rus göçmenlerin kızlarının oluşturduğu yaşları 16-18 civarındaki gençler kulübe girmek için kapıda kuyruk oluşturmuştu.

CAMLAR KAN İÇİNDEYDİ
Gece saat 23.00 sularında, İslami Cihat örgütü üyesi olan intihar komandosu kuyrukta bekleyenlerin arasına dalarak üzerindeki bombanın pimini çekti. Kilometrelerce öteden duyulan şiddetli bir patlama gerçekleşti. Patlamayla birlikte onlarca insan paramparça oldu. Ceset parçaları çevredeki binaların ve arabaların camlarına, duvarlarına dağıldı. Paramparça olan cesetler tanınmayacak hale geldi. Bombacıyla birlikte toplam 19 kişi, kan gölüne dönen gece kulübünün önünde can verdi. Kurbanların 12'sinin kız, 7'sinin erkek olduğu belirlendi.

BİRA ŞİŞELİ ÖLÜM TUZAĞI
İçerideki bira ve içki şişeleri de birer bomba gibi patlamaya başladılar. Kırılan şişe parçaları çok sayıda kişinin vücuduna saplanarak yaralanmalarına neden oldu. Bombanın içine çivi, metal ve mermi parçalarının yerleştirilmesi de yaralı sayısını artırdı.

"GÖZÜMÜN ÖNÜNDE ÖLDÜLER"
Eli Yadid (bodyguard): Geçen hafta 23 kişinin öldüğü çöken düğün salonundan yaralı kurtuldum. Bu kez de bu patlama oldu. Sanki bela beni kovalıyor, peşimi bırakmıyor....

Dudi Nachum (Ögrenci, 19 yaşında): Bacağı kopmuş insanlar koşmaya çalışıyorlardı. Yerlere yuvarlanıyorlardı. Beyin parçalarının havada uçuştuğunu gördüm. Daha önce böyle bir şeyle hiç karşılaşmamıştım.

Emily Simani (20 yaşında): Patlama sırasında kocamla yan yana duruyorduk. Korkunç bir gürültünün ardından bir anda ortadan kayboldu. Aramaya başladım. Yaralılar arasında buldum. Yüzü tanınmaz haldeydi. Ayakkabılarından tanıyabildim.

Alex Brodsky (20 yaşında): Tam içeri girmek üzereyken şiddetli bir patlamayla havaya fırladım. Havada insanlar uçuşuyordu. Yerler kan gölüne dönmüştü. Kiminin kolu kopmuştu, kiminin bacağı...

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır