kapat
03.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Nepal Krallığı falcı kurbanı


Hippilerin mabedi Nepal'de, Prens Dipendra sevdiği kızı falcıların kehanetine inanan Kraliçe'ye kabul ettiremeyince Kraliyet Ailesi'ni otomatik silahla taradı: 11 ölü var
Uzakdoğu ülkelerinden Nepal, 'dünyanın çatısı' Everest Tepesi ile ünlü bir ülkeydi. Önceki geceye kadar... 22 milyon nüfuslu bu küçük krallık, Cuma gecesi kana bulandı. Cinnet getiren Veliaht Prens Dipendra, babası Kral Birendra, annesi Kraliçe Aishwarya, 2 kardeşi ve kraliyet mensubu 4 akrabasını öldürdü. 3 kişiyi daha öldüren Prens, daha sonra silahı kendine doğrulttu ve ateşledi.

Bir anda tüm dünya, gözlerini Çin ile Hindistan arasındaki bu küçük ülkeye çevirdi. Kanlı gecenin nedeni hakkında iki iddia bulunuyor: İlki, Kraliçe Aishwarya'nın, falcıların 'kehanetleri' üzerine oğlunun evlenmesine izin vermemesi. Diğeri ise yine kraliçenin müstakbel gelin adayını onaylamayıp bir başka gelin istemesi.

GELİN, DÜŞMAN AİLEDEN
29 yaşındaki Veliaht Prens, ülkenin eski dışişleri bakanlarından Pashupati Rana'nın kızı Devyani ile evlenmek istediğini ailesine açıkladı. Ancak Kraliçe bu evliliğe karşı çıktı. Çünkü Rana Ailesi, 19'uncu yüzyılda çıkan karışıklıklardan yararlanarak kralı devirmiş, birçok aristokratı öldürmüş ve katliamlar gerçekleştirmişti. 1951'e kadar ülkeyi diktatör rejimi ile yöneten Rana Ailesi'nin 1951'de devrilmesiyle yeniden Kral Tribhuvan Bir Bikram Şah başa geçebilmişti. Yani Ranalar, 'düşman' aileydi.

Ayrıca Kraliçe'nin sürekli görüştüğü ve 'fikirlerini' aldığı astrologlar, Prens'in geleceği hakkında bir 'kehanette' bulunmuştu: Eğer Prens 35 yaşından önce evlenir ya da çocuk sahibi olursa, babası yani Kral Birendra ölecek!

'BİZ ÇOKTAN EVLENDİK'
Sonunda Kraliyet Ailesi, Cuma gecesi toplanarak Prens Dipendra'nın durumunu karara bağlamak için toplandı. Kral, Kraliçe, Dipendra, 2 kardeşi, Kral'ın iki kız kardeşi ve onların eşleri, büyük yemek salonunda biraraya geldi. Uzun tartışmalar sonrası herkes, Kraliçe'nin yanında yer aldı ve bu evliliğe karşı çıktı.

Ailesini bir türlü ikna etmeyi başaramayan Prens Dipendra, "Ben Devyani ile Hindu geleneklerine göre bir tapınakta evlendim" deyince ortalık karıştı. Öfkeden deliye dönen Kral, derhal boşanmasını ve kendi istedikleri diğer gelin adayı ile evlenmesini söyledi. Ve "Aksi halde tahtı, kardeşin Nirajan'a devrederim" diyerek tehdit etti.

İşte ne olduysa bu tehditten sonra yaşandı. Öfkeyle salondan çıkan Dipendra, sarayın diğer ucundaki konutuna gitti. Ve saat 22.40'ta, yemek salonuna geri geldi. Askeri giysiler giymişti ve elinde otomatik silah vardı. Kimse ne olduğunu anlayamadan ateş açtı. 55 yaşındaki Kral, 51 yaşındaki Kraliçe, 24 yaşındaki kardeşi Prenses Shruti, 22 yaşındaki kardeşi Prens Nirajan, 2 halası ile eşleri olmak üzere 11 kişiyi öldürdü, küçük amcası Prens Direndra'yı ise ağır yaraladı. Ardından da silahı kendine doğrulttu. Birendra ağır yaralı olarak Katmandu'daki askeri hastaneye kaldırıldı. Ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar geldi. İçişleri Bakanı Rom Chadra Paudel 11 kişinin öldüğünü açıkladı.

Olay üzerine olağanüstü toplantı yapan Devlet Konseyi, ülke yasalarına göre Dipendra'yı yeni kral ilan etti. Çünkü Kral'ın yerine erkek kardeşi ya da bir başkasının geçmesi için oğullarının ölmüş olması gerekiyor. Bu nedenle halen komada olan 'katil' Veliaht Prens, Nepal Kralı ilan edildi. Ancak hayatta kalırsa bir katil olmasına rağmen tahta çıkıp çıkmayacağı, yargılanıp yargılanmayacağı netlik kazanmadı.

KAFANIZI KAZITIN...
Kraliyet mensuplarının cenazeleri, dün düzenlenen törenle Hindularca kutsal sayılan Bagmati nehrinde yakıldı. Altın Tapınak'taki cenazeye katılan binlerce kişi, çok sevdikleri krallarını çiçeklerle uğurladı. Ülkede 3 günlük genel yas ilan edildi. Aile Bakanlığı, tüm erkek çalışanlarının krallarına saygı ve matemlerini göstermeleri için kafalarını kazıtmaya çağırdı.

'Katil Kral' şiir tutkunu
Komada olduğu halde 'Kral' ilan edilen Dipendra, babası gibi İngiltere'nin dünyaca tanınmış okulu Eton Koleji'nde eğitim gördü. Başkent Katmandu'da okuduğu üniversitede coğrafya eğitimi aldı. Üniversitenin ardından Nepal Kraliyet Askeri Akademisi'ne girdi. Helikopter pilotu olarak mezun oldu. 1972'de veliaht prens ilan edildi. 1990'da Nepal Kraliyet Ordusu'ndan üst düzey rütbe aldı. Şiire ve batı müziğine hayranlık duyuyor. Helikopter kullanmak ve yüzmek en büyük hobileri. Dipendra, elektro gitar ve piyano çalmayı da seviyor.

Hippilerin tek geçtiği ülke
DünyanIn tek Hindu krallığı olan Nepal, 147 bin 181 kilometrekarelik yüzölçümüne ve 22 milyon nüfusa sahip. Özellikle hippilik felsefesindeki turistlerin akınına uğrayan ülke, 1923'te İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. 1959'da parlamento kuruldu ve anayasa hazırlandı. Ancak Kral, aralarındaki anlaşmazlıklar üzerine parlamentoyu feshetti ve partileri kapattı. Tek otorite olarak da kendisini ilan etti.

HALK SAYGI DUYUYORDU
1972'de tahta oğlu, önceki gün öldürülen Birendra geçti. Kral Birendra, 1980'de referandum yaptı ve yeniden parlamentoyu getirdi. 1990'da solcu muhalefetin baskılarıyla halk gösterileri başladı. Kral Birendra, çok partili sistemi kabul etti. Mutlak yetki ve gücünü, parlamentoya devretti. Ancak halk ve siyasi çevrelerde çok büyük saygı gören bir kişiydi. Nepal, dünyanın en fakir 10 ülkesi arasında yer alıyor.

TAHTIN TALİBİ AMCA
'Katil' Kral Dipendra, komada olduğu için görevlerini amcası Prens Gyanendra Bir Bikram Şah yürütecek. Dipendra'nın ölmesi halinde ise tahta 'çevreci' olarak bilinen amca çıkacak.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır