kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Şeytan kovalamaca


İtalya'da Zambiyalı piskopos, şeytan kovma ayinleriyle yüzlerce 'rahatsız'ı, hatta sevgililerinin giysilerini kötü ruhtan arındırıyor
İtalya'da şeytan çıkaran rahiplerin artması, Vatikan Kilisesi'ni yeni kurallar ve kısıtlamalar getirmeye zorladı. Bu rahiplerden Piskopos Emmanuele Milingo, Vatikan'ın uyarılarına kulak asmayınca Papa II. Jean Paul tarafından Hac vekilliği görevinden alındı ve Vatikan'dan uzaklaştırıldı.

Bir Afrika kabilesi büyücüsü gibi kötü ruhları kovma törenleri yapan Zambiyalı piskoposun rahiplik sıfatı ve maaşına ise okunulmadı. Şimdilerde ise Roma'nın 100 km dışındaki Zagarola kasabasında ayinlerini sürdürüyor.

Biz de Milingo'nun Zagarolo'daki ayinlerini izledik. Çam ağaçları arasındaki villaya sığınan Millingo'nun kilisesine, binlerce İtalyan çare bulmak umuduyla akın ediyor.

Ruhunu arındırmaya, hastalıklarından kurtulmaya gelen Katolikler için özel düzenlenmiş otopark, bar, Milingo'nun kitapları ile tespih ve mum satan küçük dükkan "toplu şeytan kovma operasyonu"nun dekorasyonunu tamamlıyor.

Öğleden sonra saat 16.00'da başlayan ayinde Milingo, elindeki kutsal su ile insanları kutsuyor. Çığlık atıp kendini yere atanlar, sara nöbetine benzer nöbet geçirenler... Milingo ve takımı şeytana esir düşenleri 'rahatsız' diye adlandırıyor. Onlara göre bu ayin İsa ile buluşma, Milingo bir aracı. Toplam 2.5 saat süren ayinin doruk noktası şeytan kovma duasında. Milingo iki avucunu kalabalığın üzerine açarak onlara enerjisini aktarmaya çalışıyor. Bu sırada kusarak ağzını köpürtenler ve titreyerek gözleri geriye kaçanlar, dengesi daha yerinde olanların merhametli bakışlarına hedef oluyor. Hep birlikte "İsa üzerimize in" diye bağırılıyor. Bir kadın, çantasından bir erkeğe ait olduğu anlaşılan çorap ve iç çamaşırlarını da kutsamaya sunuyor. Koltuk değneği ile gelenler de değneklerini bırakmaya çalışıyor.

Yasemin Taşkın

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır